Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2017, 11:21

Курс долара: йде масштабна гра на підвищення

Четвер продовжить приносити на валютному ринку неприємні новини для гривні.

Четвер продовжили приносити на валютному ринку неприємні новини для гривні.
Фото: pixabay.com

Значне зростання валютних котирувань продовжиться на фоні поступової активізації міжбанку. Причому, як за рахунок клієнтів банків, так і за рахунок активного збільшення спекулятивних операцій окремих учасників торгів.

Основні причини знову ті ж, що і останні два дні, але тиск на курс стрімко посилюється:

1) Головним фактором залишається те, що з другої декади грудня почалися бюджетні розрахунки по року. Банківську систему активно накачують гривнею. За середу коррахунки банків зросли ще на 4,6 млрд - до рекордних 64,2 млрд гривень. Зокрема, в цій сумі знаходиться і отриманий вчора трьома банками рефінанс НБУ на приблизно таку ж суму. Але факт залишається фактом - гривнева ліквідність підриває валютний ринок. За період з понеділка по середу рахунки банків збільшилися майже на 24,04 млрд гривень. Це астрономічна сума.

Ці обсяги просто стрімко збільшують попит на валюту з боку імпортерів і в той же час - зводять майже до нуля бажання експортерів продавати валюту понад обов'язкових продажів.

У четвер перевищення попиту над пропозицією знову буде провокувати стрибок курсу як стараннями клієнтів, так і активною грою спекулянтов. Почалась дуже небезпечна з точки зору економіки гра «на підвищення»;

2) Зростаючий розрив між готівковим і безготівковим курсом. Вчора міжбанк закінчився рівнями 27,265 / 27,285 гривень за долар і сьогодні власники обмінників вже продають долар за ціною від 27,75 до 27,90 гривень. Така різниця по курсах знову провокує активне зростання спекулятивних переливів валюти на обох частинах валютного ринку. Готівковий ринок все більше розігріває попит на валюту і переводить його в формат ажіотажу, чим активно і користуються спекулянти;

«Мінфін» прогнозує на четвер стрибок курсу долара, зростання спекулятивних атак на гривню та широкий коридор по долару у межах 27,30-27,45 гривень. НБУ знову доведеться виходити на ринок з продажем валюти. Обсяги операцій і активність на торгах будуть в межах до 420-480 млн доларів при здійсненні до 620-680 угод. Спекулянти будуть активно розгойдувати курс з метою в 27,40 гривень і вище.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар стрімко зростає.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,10-27,50 і продаж 27,40-27,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,50-27,61 гривень та продаж 27,75-27,90 гривень.

Про тенденції на торгах за 13 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом - 33% опитаних все ще вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,00 гривень. 67% - впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

За безготівковим курсом на торгах - 44% опитаних впевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 27,00 гривень. 56% - зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 27,01 гривень.

Через стрімке зростання котирувань «Мінфін» буде змушений підвищити основний поріг опитування до рівня в 27,50 гривень з сьогоднішнього дня.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 5

+
+26
Nekrasov
Nekrasov
14 грудня 2017, 11:55
#
Да, курс уже загнали до 27,42 гривен и похоже останавливаться не собираются. Жду выхода НБУ. так как без него сегодня рынок не справится со скачком котировок. 11 копеек за первые полтора часа торгов — это уж слишком…
+
+14
Nick777
Nick777
14 грудня 2017, 16:37
#
Да, идёт масштабная игра на повышение. Основные игроки: президент Украины, премьер-министр Украины, НБУ. Для чего НБУ выходить на межбанк и сбивать курс доллара, если это их игра? Я жду другого. 1. Повышения курса доллара до 40-50, а может и выше благодаря этой игре. 2. Выход ощастливленного реВОРмами народа на улицы и выражение своей мегаблагодарности заботливой власти (в лице вышеперечисленных главных игроков на повышение) в форме поджигания шин, бросания булыжников во дворцы и просто их дома, на более поздних этапах всё растущей благодарности — применения по ним огнестрельного оружия (сначала стрелкового, потом — гранатомётов), которого сейчас у населения по оценкам экспертов 1-2 млн стволов (благодаря той же заботе главных игроков). Это просто прогноз (похожий на их прогноз о развитии экономики и росте благосостояния народа), основанный на поведении игроков и тех следствиях, которые это поведение породит. Тем более, что это уже происходило два раза. Произойдёт и третий раз, но с решением проблемы кардинальным образом. Проблема лжи и воровства таки будет решена. Как там говорил товарищ Сталин? Нет человека — нет проблемы?
+
+14
Nick777
Nick777
14 грудня 2017, 16:44
#
Ой, совсем забыл ещё одного главного игрока: ВРУ, где собрались главные ВРУны страны.
+
0
Oberton
Oberton
14 грудня 2017, 20:11
#
Nick777: «Я жду другого. 1. Повышения курса доллара до 40-50, а может и выше благодаря этой игре».
Поздравляю! Вы попали в топ моего списка ВРУ.
+
0
vedav
vedav
15 грудня 2017, 15:29
#
Господа, рост доллара на более 20 копеек за 5 часов — это уже буря. И имеются породившие ее причины (большей частью субъективного характера), и будут опасные последствия в виде урагана, который только навредит экономике страны. Вопрос: почему такое опасное бездействие со стороны Нацбанка и правительства?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися