Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 грудня 2017, 18:16

Паніка на валютному ринку: причини і наслідки

Середа явно не стала вдалим днем ​​для гривні на валютному ринку.

Середа явно не стала вдалим днем ​​для гривні на валютному ринку.
Фото: pixabay.com

Тиск на міжбанку надлишкової ліквідності в банківській системі з урахуванням початку бюджетних розрахунків на поточний рік досягає зараз максимуму. За два дні на банківський ринок вийшло понад 19,4 млрд гривень і це негайно відбилося на поведінці учасників валютних торгів.

З одного боку — занервували імпортери, які побоюються значних стрибків курсу і перед різдвяними святами прагнуть оперативно закрити свої валютні контракти.

З іншого боку — у багатьох великих експортерів з'явилася надлишкова гривня і вони не поспішають продавати валюту, крім обов'язкових 50 процентних продажів. З огляду на зростання котирувань на міжбанку — така тактика себе виправдовує. Притримуючи валюту і продаючи її потім дорожче — деякі великі експортери на цьому дуже непогано заробляють.

Не в накладі і власники обмінників. На ажіотажі вони безбожно підривають курс продажу валюти, активно граючи «на підвищення». Якщо з ранку середи долар в обмінниках продавали по 27,65 гривень, то вже ввечері — котирування пішли вище 27,75 гривень з явним настроєм наздогнати їх до рівня в 28 гривень найближчим часом.

Складно Нацбанку. З одного боку — зростання курсу неминуче виллється в черговий зліт цін в передноворічній торгівлі і про декларовані показники інфляції на поточний рік — НБУ тоді може забути. З іншого боку — проблема накопичення ЗВР стає все гостріше і витрачати резерви на гасіння чергових валютно-бюджетних пожеж — чиновникам Нацбанку ой як не хочеться. Адже набагато приємніше рапортувати про чергові «перемоги та європейські досягнення» в банківському секторі. Та й громадяни все менше віритимуть мантрам НБУ про стабільність ситуації в разі відвідування ними будь-якого з пунктів обміну валют при зростанні котирувань на 15-20 копійок за день.

Тому регулятору доведеться приймати рішення -або проблеми з виконанням графіка поповнення ЗВР, або — питання з інфляцією і чергове «розведення руками» по нездійснених прогнозах щодо інфляції та пошук винних в зростанні курсу. Традиційно по версії чиновників Нацбанку це будуть — сезонні фактори, спекулянти, панікери-громадяни, банкіри або туристи з пенсіонерами, які скуповують валюту (потрібне за бажанням читачів можна підкреслити).

Хоча всі чудово розуміють, що причини падіння гривні знаходяться в диспропорції української економіки, пробуксовуванні (а часто-просто імітації) реальних реформ, негативному платіжному балансі і відсутності серйозного зростання ВВП.

Тому ситуація залишається складною і як би не хотів НБУ — йому доведеться робити нелегкий вибір — провал показників по інфляції або втрата частини резервів. І рішення для чиновників — явно непопулярне як з економічної точки зору, так і з точки зору побоювань за свої робочі місця. Але приймати його все одно доведеться — економіка, як і природа не терпить порожнечі і половинчастості.

Хід торгів 13 грудня:

Вже в першу годину торгів попит значно перевищував пропозицію і долар злетів з ранкових 27,19/27,21 гривень до 27,26/27,29 з метою — до рівня вище 27,30 гривень. НБУ був змушений вийти на ринок в меньш публічному форматі — «запиту кращого курсу» і продати близько 15 млн доларів за ціною близько 27,27 гривень. Це не погасило весь ажіотаж, а тільки змогло втримати курс в межах 27,24/27,27 гривень ближче до 12 години.

До обіду і відразу після нього — курс знаходився в коридорі 27,23-27,25/27,26-27,28 гривень з психологічним настроєм ринку на подальше зростання. На поодиноких угодах — до кінця торгів курс підтягнули до позначки 27,265/27,285. На цьому рівні сесія середи і завершилася. Більшість операцій за даними ВалКлі пройшло в межах широкого коридору 27,2550- 27,2851 гривень.

Головні події середи на міжбанку:

1) Зростання котирувань долара при продажу на 8 копійок — з 27,19/27,21 гривень до 27,265/27,285 до кінця сессіі. Курс прагнув до мети в 27,30 гривень і вище і тільки вихід НБУ — частково гасив ажіотажний попит на валюту;

2) Нацбанк не виходив на торги в більш публічному форматі аукціону з продажу долара, але був змушений продавати валюту через «запит кращого курсу» для гасіння валютних пожеж;

3) Зареєстровано 632 угоди на суму $319,54 млн по середньозваженому курсу 27,2675.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 11

+
+30
Maleficarum
Maleficarum
13 грудня 2017, 18:22
#
По налу. Ралли себя ещё не исчерпало. Есть силы у доллара продолжить рост в паре. Судя по слабым приходам даже сегодня биды могут преодолеть отметку 27.70. При таких вариантах- оффера влупят по 28
+
0
kozyrev
kozyrev
13 грудня 2017, 18:31
#
Думаю. Вы правы — наличный рынок сейчас активно разогреет и безнал. Другое дело — захочет ли Нацбанк тратить ЗВР и гасить пожары или будет пытаться гасить огонь бензином, подливая на рынок небольшие суммы (которые особо ничего не решают и которых не хватает для разворота межбанка в обратную сторону) и таким образом только укрепляя позиции спекулянтов на рынке.
+
+30
Игорь Коляда
Игорь Коляда
13 грудня 2017, 18:40
#
Сложно Нацбанку. С одной стороны — рост курса неминуемо выльется в очередной взлет цен в предновогодней торговле и о декларируемых показателях инфляции по году -НБУ тогда может забыть. С другой стороны — проблема накопления ЗВР становится все острее и тратить резервы на тушение очередных валютно-бюджетных пожаров — чиновникам Нацбанка ой как не хочется.

Сложно? — А *** было спешить с валютной либерализацией на фоне растущего дефицита платёжного баланса и госдолга.
Да и со спекуляциями на межбанке нужно что-то делать, а то одно бла-бла-бла.
+
0
kozyrev
kozyrev
13 грудня 2017, 18:45
#
Для Игорь Коляда. Полностью с Вами согласен.
+
+30
Maleficarum
Maleficarum
13 грудня 2017, 18:44
#
«Сложно? — А *** было спешить с валютной либерализацией на фоне растущего дефицита платёжного баланса и госдолга» Надеялись на кредиты от МВФ. Но МВФ таки неприклонен… Утром реформы- вечером деньги…
+
+30
Игорь Коляда
Игорь Коляда
13 грудня 2017, 18:45
#
На бога — надейся, но и сам — не плошай.
+
0
kozyrev
kozyrev
13 грудня 2017, 18:47
#
Я думаю, тут во многом не в МВФ дело. Ведь ему как кредитору интересно, чтобы его средства ему вернули во время и с процентами. Тут проблема в украинских реалиях самого валютного рынка и кормушки вокруг него.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
13 грудня 2017, 18:51
#
Транши от МВФ сигналы позитива подают остальным кредиторам… И если деньги МВФ идут в загашник НБУ-то помощь от ЕС в размере 600-сот мультов еврона могла бы уйти к правительству. Но так как МВФ приостановил кредитование то стопорнулись и все иные кредиторы… Кстати теперь евробонды для Украины без МВФ если и будут то значительно дороже тоже…
+
+24
Іван Іванов
Іван Іванов
13 грудня 2017, 19:39
#
Паника?
Это хорошо!!! :)
+
+15
Вадим Кравец
Вадим Кравец
13 грудня 2017, 20:53
#
Я что-то не могу понять причины паники. Платежный баланс находится ан уровне прошлого года. Еше одного ПриватБанка уже не будет. Чего все нервничают? И что особенного произошло?

В бюджете было на протяжении всего года много денег, которые нужно теперь по доброй традиции распилить. Да, в декабре и январе гривна будет слабой, так как распиленный бюджет выводится в валюте за границу.

А какие есть негативные фундаментальные новости для гривны? МВФ? Помощь Европы? Что еще? Какие проблемы с ЗВР?
+
+14
oleg p
oleg p
13 грудня 2017, 21:50
#
… до тепер курс гривні знаходився на вищих позиціях ніж прогнозували і середньорічний курс йтак не досягне 27.2, то ніякої паніки і близько немає, скоріше ми бачимо адекватну реакцію ринку на недостатній ріст економіки а також явні недопрацювання владних інституцій…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися