Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 грудня 2017, 8:43

Чи зможе Нацбанк втримати курс

За прогнозами "Мінфіну", тиск на курс збережеться. Більшість факторів зараз працює проти гривні. Долар на цьому тижні закріпиться в коридорі 27,00-27,25 гривень.

За прогнозами
Ситуацію з курсом погіршить покупка населенням імпортних товарів в якості новорічних подарунків

Безготівковий ринок

Минулого тижня ситуація на міжбанку залишалася непростою. У понеділок на торгах  курс несподівано стрибнув. В середині дня долар злетів з ранкових 27,12 / 27,16 до 27,25 гривень при продажу з явною метою в 27,30. І тільки продаж Нацбанком на аукціоні $29,4 млн за ціною відсікання — не нижче 27,18 гривень допоміг частково збити котирування в цілому по дню. Завершилася сесія понеділка на позначці 27,20 / 27,23.

Всі інші дні тижня курс поступово просідав, повернувшись до рівня 27,10 / 27,12 до кінця п'ятниці. Виною зміни тренда в цей період стали великі продажі аграріїв і металургів. Нацбанк зміг 5 і 6 грудня вийти на торги з викупом надлишків долара в форматі «запиту кращого курсу» і купив за нашими розрахунками не менше $ 45 млн при ціні відсікання — не вище 27,10-27,14 гривень.

Таким чином, чисте збільшення ЗВР за тиждень було не менше $15,6 млн. Заробіток регулятора на продажі в понеділок і відкупі потім цієї валюти у вівторок та середу склав до 4-8 копійок на доларі.

У підсумку за минулий тиждень безготівковий долар подешевшав на 2 копійки при купівлі і на 4 копійки при продажу — з 27,12 / 27,16 до 27,10 / 27,12 гривень, зберігши при цьому непогані показники торгів. Обсяги операцій складали — від $268,78 млн до $ 517,24 млн, а кількість зареєстрованих за сесію угод знаходилася в межах від 474 до 706.

Готівковий ринок

На зліт курсу на торгах минулого понеділка швидко відреагували обмінники. Вони вже з вечора 4 грудня підтягнули котирування прийому долара істотно вище 27 гривень, а курс продажу — накрутили до 27,20-27,35 гривень. Але після падіння курсу на міжбанку готівковий ринок вже не поспішає сильно знижувати свої котирування.

Читайте також: Валютний ринок продовжує дивувати: який курс побачимо у вихідні

Це говорить про те, що власники обмінників розраховують на швидке повернення долара на торгах до рівнів близьких до 27,20-27,30 гривень і тому не хочуть продавати валюту дешевше.

Їх логіка така — зростання соціальних виплат і розрахунків з бюджетниками по закінченню року призведе до збільшення попиту на валюту з боку громадян і це забезпечить фінансистам непоганий дохід від валютообмінних операцій.

Тим більше, що в передноворічний період також традиційно зросте обсяг і здачі валюти населенням для придбання подарунків і їжі до святкового столу.

Основні фактори, які будуть впливати на міжбанк у ці дні:

1) Бюджетний фактор. З початку другої декади грудня поступово починаються розрахунки бюджету по завершенню року з більшістю компаній-контрагентів, а також з бюджетними організаціями. Активізуються як операції, що проводяться за рахунок коштів держбюджету, так і за рахунок ресурсів місцевих територіальних громад. Це призведе до збільшення диспропорцій як на ресурсному міжбанківському ринку, так і на валютному ринку, оскільки за рахунок цих коштів періодично буде купуватися валюта для розрахунків за імпортними контрактами.

В цей же період також на ринок можуть вийти і ті 4,4 млрд гривень, які перерахував 7 грудня Нацбанк на рахунки Держказначейства як останній транш свого прибутку за 2016 рік;

2) Активізація господарських операцій клієнтів. Ближче до кінця тижня більшість компаній почне проводити розрахунки з персоналом по авансу за грудень, а також операції з фінансування виробничих процесів другої половини місяця і в цілому вже за поточний рік.

Крім цього, наближаються різдвяні свята в Європі та США. Більшість клієнтів будуть прискорювати свої зовнішньоекономічні операції, щоб завершити їх до цього періоду. Ризик «зависнути» з валютними розрахунками або з товарами на період святкування Різдва досить великий, тому українські експортери та імпортери будуть враховувати його у своїй діяльності;

3) Наближення чергових великих виплат по відшкодуванню ПДВ. Фактор завершення року і необхідність закриття заборгованостей держави перед експортерами з цього податку буде дуже суттєво впливати на настрій і поведінку учасників торгів.

Особливо — на найбільших експортерів сільгосппродукції і металургів, а також основних постачальників енергоносіїв. Поява значних залишків гривні на їх рахунках у вигляді відшкодування ПДВ (у експортерів) і за рахунок взаєморозрахунків між експортерами та постачальниками енергоносіїв (у імпортерів) призведуть до зниження потреби у перших продавати валюту понад обсяги обов'язкових продажів, а у других — до зростання попиту на неї ;

4) Збільшення диспропорцій за курсом міжбанку і готівкового ринку. Після швидкого зльоту долара на торгах у понеділок, а потім його відкату,  готівковий ринок так істотно і не знизив свої котирування.

Зростання розриву між готівковим і безготівковим курсами створює передумови для початку спекулятивних ігор на різниці між ними. Частково цей фактор буде згладжуватися за рахунок зростання обсягів здачі валюти населенням для купівлі новорічних подарунків;

5) Ситуація з ліквідністю в банківській системі. Минулого тижня залишки на коррахунках банків знаходилося в діапазоні 41,5 — 45,95 млрд гривень. Ця сума повністю перекривала потреби банків у гривні для виконання нормативу резервування на коррахунку в НБУ. Вливання у банківську систему значних обсягів гривні з рахунків Держказначейства може порушити відносну стабільність.

Традиційно в період закінчення року «ступінь узгодженості і злагодженості» дій Мінфіну, НБУ та Держказначейства — один з ключових чинників стабільності на ресурсному і валютних ринках.

Куди йде валютний ринок цього тижня

За прогнозами «Мінфіну», тиск на курс збережеться. Більшість факторів зараз працює проти гривні. Тому, скоріш за все, долар закріпиться в коридорі 27,00-27,25 гривень.

Основним стабілізатором ситуації на торгах залишиться Нацбанк. Починаючи з цього тижня і вже до кінця року, йому доведеться боротися з перекосами попиту та пропозиції, пов'язаними з бюджетним фактором.

Взаєморозрахунки по року держбюджету і місцевих бюджетів з компаніями-контрагентами, а також з бюджетними організаціями, в решті-решт призведуть до зростання попиту на валюту. Це станеться через зниження потреби в продажу валюти з боку експортерів (після отримання ними основних виплат від держави) на фоні зростання попиту з боку найбільших імпортерів (в першу чергу — нафто- і газотрейдерів).

Ситуацию погіршить купівля населенням імпортних товарів у вигляді новорічних подарунків. Це змусить імпортерів електроніки та інших товарів широкого вжитку активніше виходити на міжбанк з оплатою нових поставок.

Частково вони вже це зробили, але протягом цього тижня ці закупівлі ще триватимуть. З наступного — вони вже стануть значно менше через настання в Європі і США передріздвяних днів і зниження ділової активності. «Загроза» зависнути з купленими товарами вже знизить апетити імпортерів товарів широкого споживання.

Для покриття диспропорцій між попитом і пропозицією валюти, що виникають на торгах, Нацбанк буде змушений виходити на ринок з відповідними інтервенціями. Причому для психологічного ефекту від проведених інтервенцій НБУ буде використовувати більш публічну форму — аукціон, але основні обсяги операцій на міжбанку регулятор буде проводити в форматі «запитів кращого курсу» з 20 обраними банками.

Причина переваг другої форми для регулятора проста — «запит» дозволяє йому більш оперативно і по декілька разів на день виходити на ринок для «гасіння» чергових валютних пожеж. Причому в будь-яких сумах. У той час формат аукціону є більш тривалою і менш оперативною процедурою, що не завжди годиться при ситуації на торгах, яка швидко змінюється.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує закріплення курсу в межах коридору 26,95-27,30 гривень. Спред по долару залишиться широким: в банках — до 30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде зростати. Загальний напрямок по руху курсу будуть задавати 10-13 найбільших гравців. Спекулянти попрацюють у форматі торгівлі «в дві сторони», але при виникненні ситуативних перекосів між попитом та пропозицією (що неминуче в період масових бюджетних і зовнішньоекономічних розрахунків по року) — вони будуть активно намагатися розгойдати курс.

НБУ буде змушений постійно моніторити ситуацію на торгах і ми прогнозуємо на цьому тижні не менше двох виходів регулятора на ринок в форматі «запиту кращого курсу» з обсягами операцій до $ 10-25 млн.

У разі ситуативного зростання котирувань вище 27,30 гривень — Нацбанк вийде на торги у форматі аукціону із заявкою на $100 млн і фактичним продажем в межах $25-40 млн для психологічного стримування апетитів спекулянтів і фізичного закриття операцій покупців валюти.

Обсяги угод на міжбанку по днях будуть приблизно такими:

У понеділок і вівторок (11 і 12 грудня) — до $ 370-400 млн при укладанні до 560-590 угод.

У середу і четвер (13 і 14 грудня) — зростання активності клієнтів. Обсяги операцій складуть до $ 420-480 млн при укладанні до 620-680 угод.

У п'ятницю (15 грудня) — зниження обсягів операцій за рахунок фактора закінчення тижня — $ 260-330 млн при укладанні до 460-510 угод.

Курс безготівкового долара на цьому тижні буде знаходитися у межах коридору 27,00 — 27,25 гривень.

Коментарі - 5

+
0
Саша Ник
Саша Ник
11 грудня 2017, 11:23
#
Сможет, если захочет. Вопрос: захочет ли?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 грудня 2017, 14:04
#
Поначалу было настроение на рост доллара, но после публикации остатков на кор.счетах быстро желания раскачать курс потаяли. Поэтому пока уже никак не чувствуется прибавление гривни, а наоборот. Хотя в статье много факторов на то что гривни полно и т.д.
Поэтому стандартное дрейфование к горизонту 27,20, медленное…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 грудня 2017, 14:07
#
Комментарии можете оставить также здесь
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/112534/

С утра понедельника неплохой спрос на валютном рынке на доллар, поэтому наличный будет держаться и расти.

Банки смогут заработать на разнице наличного и межбанка…
+
0
0675613
0675613
12 грудня 2017, 18:07
#
Если гривня падает- знач баріга готовица к туту
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 грудня 2017, 14:24
#
Все прям логично — блин а я этого не замечал :(
лол
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися