Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2017, 10:52

Квартири іпотечних боржників. Чи варто купувати

Фонд гарантування вкладів готується розпродавати права вимоги за іпотечними кредитами фізосіб, які не повернули борги банкам-банкрутам. У найближчий рік на торги виставлять майже 20 000 кредитів українців.

Фонд гарантування вкладів готується розпродавати права вимоги за іпотечними кредитами фізосіб, які не повернули борги банкам-банкрутам.
Продаж Фондом прав вимоги за кредитами може обернутися купівлею кота в мішку / Фото:kyky.org/

Загальна сума боргу по цих позиках — 36 млрд грн. Чи варто зв'язуватися з квартирами, що знаходяться в заставі, і які ризики очікують покупців, «Мінфіну» розповів керуючий партнер адвокатського об'єднання «Suprema Lex», адвокат Віктор Мороз.

Купівля прав вимоги за кредитами, що були оформлені в неплатоспроможних банках, які зараз знаходяться в процесі ліквідації, загрожує покупцям низкою ризиків.

По-перше, боржники дійсно можуть бути неплатоспроможними і не мати ніякого майна, на яке можна було б звернути стягнення. Іпотека ж по таким кредитам може виявитися «дутою» — тобто не покривати заборгованості по кредиту і не відповідати оцінці, яка була проведена при оформленні іпотечного договору. Або ж майно з іпотеки вже може бути взагалі виведено.

По-друге, за такими кредитами можуть бути пропущені строки позовної давності. Або до моменту переходу банку під контроль Фонду гарантування вкладів фізичних осіб між позичальником і банком могли бути підписані додаткові угоди, що передбачають спеціальний порядок погашення заборгованості (наприклад, через позасудове звернення стягнення на предмет іпотеки), які Фонду передані не були. В такому випадку покупець кредиту може витратити гроші даремно.

Ймовірно, що у покупця не буде реальної можливості перевірити всі нюанси придбаного кредиту. Адже кредитор в особі Фонду гарантування продає права вимоги за кредитами «як є». Тобто покупцеві буде надано кредитний договір і кредитна справа в тому форматі, як їх отримав Фонд. Про решту нюансів покупець дізнається набагато пізніше від позичальника, якого, до того ж, не повідомляють про зміну кредитора.

Позичальник може оскаржити продаж кредиту Фондом, якщо покупець не має ліцензії Нацкомфінпослуг на здійснення фінансових послуг або ж кредитний договір містить застереження про порядок передачі прав вимоги за кредитним договором, зокрема, про порядок розкриття банківської таємниці.

Таким чином, продаж Фондом прав вимоги за кредитами, заборгованість за якими він не може стягнути самостійно, пов'язана з цілою низкою ризиків і може обернутися купівлею кота в мішку.

Коментарі - 1

+
+9
observer72
observer72
4 грудня 2017, 13:38
#
А так же могут быть и проблемы с самой квартирой: там могут быть, например, прописаны «социально незащищенные» лица, выселить которых будет ох как не просто (например, если там зарегистрирована и проживает мать с несовершенолетним сыном, то хатынкой вы сможете пользоваться только предоставив им двухкумнатную квартиру, которая их удовлетворит (хи-хи .Поэтому, став «счастливым» обладателем такой недвижимости, можно стать только лохом-плательщиком всех коммунальных услуг (ну и, по факту, «отвечалой» по всем заливам...) и тихо мечтать, что вот когда зарегистрированные дети повзрослеют, а старки умрут… то можно будет истребовать квартиру (если за это время трудоспособные жильцы выйдут на пенсию — мечтать можно начинать сначала) и продать эти руины (вряд ли там будет что-то иное: в ремонт жильцы вкладываться точно не будут, и перед выселением постараются отодрать и/или поломать все что можно). Что, на фоне значительного превышения предложения недвижимости над платежеспособным спросом вряд ли будет иметь хоть какой-то смысл. Ну, кроме совсем экскюзивной недвижимости (например, с видом на Хрещатик или Дюка) или эксклюзивных возможностей новых собственников (когда «непонемающие» жильцы внезапно пропадают или попадают: в тюрьму, под машину или ливневый колодец, либо решением суда им предоставляется жилой фонд в Макеевке)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися