Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 листопада 2017, 17:28

Фонд гарантування пустить з молотка іпотечні кредити українців

З першого лютого Фонд гарантування продає права вимоги за кредитами фізосіб у  неплатоспроможних банках тільки на голландських аукціонах. Про це вчора повідомили у Фонді.

З осені 2017 року на голландські аукціони вже були виставлені права вимоги за 1 800 іпотечними кредитами фізосіб в декількох банках, таких як ПАТ «КБ« Надра», АТ«Дельта Банк », « ФІНАНСИ І КРЕДИТ » і ПУАТ« Фідобанк ». Майже 20% з них було продано вже в ході перших торгів за 88,5 млн грн, або 28% від початкової вартості (в 319, 5 млн грн).

«Мінфін» вирішив нагадати читачам, як відбуваються торги і які кредити продаються на голландських аукціонах. Ми републікуем текст, підготовлений в кінці минулого року, під час старту розпродажу кредитів.

У найближчий рік Фонд гарантування вкладів планує активно розпродавати права вимоги за іпотечними кредитами фізосіб. З молотка піде майже 20 000 кредитів українців. Загальна сума боргу по цих позиках — 36 млрд грн. Це більше половини іпотечних кредитів, що знаходяться в портфелі банків — банкрутів.

Ще майже 20 000 кредитів громадян,  заборгованість за якими скаладає майже 32 млрд грн, зараз знаходяться в заставі у НБУ. Фонд їх також виставить на аукціон, як тільки отримає «добро» від регулятора.

Що будуть продавати

95% кредитів, які має намір продавати Фонд — валютні позики, видані до 2009 року за курсом 5 грн$.

На торги будуть виставляти кредити з простроченням понад 90 днів. Дві третини позик, які хочуть продавати, припадає на позичальників всього двох банків — Дельта і Надра.

В першу чергу, з молотка підуть ті борги, щодо яких вже були запити від покупців.

Кредити, які обслуговують позичальники, Фонд продасть в останню чергу — в самому кінці ліквідації банку. За даними ФГВФО, зараз таких позик зовсім небагато. Із загального обсягу іпотечних кредитів, які знаходяться в портфелях банків-банкрутів, обслуговується тільки 2%. Реструктуризовані кредити також будуть продавати в останню чергу.

«Сховатися не вдасться. Кожен кредит буде виставлений на продаж. І рано чи пізно він буде викуплений і до боржника хтось прийде», — обіцяє директор департаменту консолідованої продажу активів ФГВФО Тарас Єлейко.

Хто може купувати кредити

Сам позичальник або поручитель по кредиту не зможуть викупити борг — це заборонено законом. Всі інші зможуть брати участь в торгах вільно.

На другому етапі, коли кредити будуть «пакуватися» в пули, їх зможуть викуповувати професійні учасники ринку — колектори, інвестфонди, фінансові компанії і т.д.

Як будуть продавати

Кредити будуть продавати в роздріб. Їх виставлятимуть на аукціон за номінальною ціною. В процесі торгів ціна може впасти до 20% від номінальної, тобто максимальний дисконт — 80%. Якщо покупець так і не знайдеться, права вимоги будуть «упаковані» в пули і їх продадуть оптом.

За словами заступника глави ФГВФО Світлани Рекрут, кредити, видані Дельта Банком, Банком Надра, Фідо Банком, Фінанси та Кредит, Фонд вже почав продавати через голландські аукціони. Позики, видані іншими банками — Платинум, Форум, VAB та ін., поки продаються за старою схемою. «Але вони перейдуть на голландський аукціон з 1 кварталу 2018 року», — пообіцяла Рекрут.

Що робити, якщо кредит виставлений на торги

Найочевидніше — погасити кредит, виплативши всю суму заборгованості. У цьому випадку кредит знімуть з продажу.

Є й більш дешевий варіант: позичальник може попросити родичів або друзів викупити його кредит на торгах з дисконтом. У цьому випадку він буде повинен вже не банку, а новому кредитору, з яким домовитися простіше. До того ж, сума боргу зменшиться.

Нарешті, кредит можна буде реструктуризувати. На яких умовах — поки не відомо. Процедура реструктуризації поки тільки розробляється, Фонд обіцяє оприлюднити її найближчим часом. Відомо тільки, що термін виплат за кредитом не можна буде розтягнути на довше, ніж період ліквідації банку-кредитора (п'ять років — максимум). Оскільки процедура ліквідації більшості найбільших банків-кредиторів вже триває близько трьох років, відстрочка позичальникам не буде перевищувати 2 роки.

Позичальник, який зважиться на реструктуризацію, буде зобов'язаний погасити всю суму кредиту, оскільки, відповідно до закону, надавати боржнику дисконт й «прощати» йому якусь суму ФГВФО не має права.

Як перевірити, чи продається ваш кредит

На центральній сторінці сайту Фонду гарантування створений спеціальний розділ. У нього може увійти кожен охочий.

У рядок «пошук» необхідно ввести номер кредитного договору. Й сайт покаже, який договір має статус, виставлений чи кредит на торги, за якою ціною і т.д.

Інформацію про договір також можна отримати телефоном або відправивши запит на електронну адресу.

Коментарі - 17

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
28 листопада 2017, 19:22
#
«заемщик может попросить родственников или друзей выкупить его кредит на торгах с дисконтом. В этом случае он будет должен уже не банку, а новому кредитору, с которым договориться проще.»

«В процессе торгов цена может упасть до 20% от номинальной, то есть максимальный дисконт — 80%.»

Только идиот будет погашать свой кредит, если можно путём несложных манипуляций снизить сумму долга до 20% от первоначальной…
+
0
aquarius
aquarius
28 листопада 2017, 22:03
#
Не факт. Представьте два варианта:
1. Родственник или друг откровенно заявляют: « А мне зачем это нужно?» И не даст денег. Если заемщик банку деньги не отдал, то родственнику или другу не отдаст подавно. Это правда жизни.
2. Права требования по кредиту может купить другое заинтересованное лицо со всеми вытекающими последствиями для заемщика. И это лицо может быть значительно более искушенным, чем банк, в вопросе взыскания задолженности.
+
+15
mary27
mary27
28 листопада 2017, 22:13
#
По п.1 — если родственник не идиот с сертификатом качества, он денег не даст.
И правильно сделает.
По п.2 — когда уже должников по ипотеке будут выкидывать на улицу за просрочку?
Тем более, они по сути арендуют эту недвигу.
+
+45
Qwerty1999
Qwerty1999
28 листопада 2017, 22:14
#
Третий вариант — жена, дочь, сын, сестра, брат, мать, отец или друг семьи заёмщика (кто-то один из перечня) — за деньги заёмщика выкупает его ипотеку с дисконтом в 80%, т.е. всего за 20%.

+
+30
mary27
mary27
28 листопада 2017, 22:19
#
Боюсь, что третий вариант в наших реалиях — заемщик ничего никому не платит, и ФГВФЛ еще несколько лет пытается продать ипотечный кредит хоть за 1%.
И не находит покупателей, т.к. права кредиторов в Украине никак не защищены.
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
28 листопада 2017, 22:24
#
Это больше похоже на нулевой вариант. :-)

Ещё через пару лет истечёт срок исковой давности и вопрос денег будет закрыт на всегда…
+
+15
aquarius
aquarius
30 листопада 2017, 22:49
#
Вы немного ошибаетесь — срок исковой давности может много раз продлеваться, если кредитор «ушами не хлопает».
Кстати, если не ошибаюсь, то мораторий не распространяется на залоги ЛИКВИДИРУЕМЫХ банков (хотя могу все-таки ошибаться).
А желающих купить кредит с дисконтом 80% найдется немало, и не только из числа связанных с заемщиком лиц. Уважаемый Qwerty1999 писал, что доверенное лицо может за деньги заемщика выкупить кредит с дисконтом 80%. А кто-то захочет выкупить с дисконтом в 79%. А голландский аукцион от Прозорро — вещь грозная в своей простоте. Можно, имея деньги и желание, пролететь «как фанера над Парижем».
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 листопада 2017, 22:22
#
Ипотечные кредиты ~ 20 000 штук на сумму ~ 36 млрд грн.

Значит, в среднем, долг по одному ипотечному
кредитному договору равен 1,8 млн грн

В переводе на баксы ~ $66,9 тыс
20% будет в пределах ~ $13,3 тыс

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
29 листопада 2017, 10:52
#
Мне кажется, большинство этой все недвижимости уже не стоит 1,8 млн.грн. Брали когда цена на квартиру или дом была боснословная, сейчас многие купленные квартиры и дома лет 10 назад потеряли в цене минимум 30-40%.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
29 листопада 2017, 11:04
#
Возможно 1,8 млн уже и не стоит, но на 360 тысяч может ещё потянуть (20%).
+
0
mary27
mary27
29 листопада 2017, 11:40
#
Ага, после ипотечного кризиса недвижимость заметно подешевела.
+
0
sin777
sin777
1 грудня 2017, 11:20
#
Господа, а кто может подсказать «где копать» по теме: чем и как регулируются условия взаимоотношений — заемщик и новый кредитор?

Например: может ли новый кредитор установить «заоблачную» % ставку? условия о погашении согласовываются с заемщиком заново или предъявляются в одностороннем порядке новым кредитором? и т.п.

или же при продаже сохраняются все условия по проданному кредитному договору as is?

Формат отношений, как я понимаю, зависят, конечно же, от того кто купил эти права (банк, коллектор, и др.).

Заранее благодарен.
+
+10
Юрій Михасяк
Юрій Михасяк
6 лютого 2018, 17:34
#
Просто замінюється сторона по договору… був позичальником банк надра, став «Колекторська Компанія „Vibivanie-dolgov“ вони вже мають право домовлятись про зміну договору… думаю, будуть пропонувати переоцінку заборгованості обмежуючи її поточною ринковою вартістю заставленого майна може мінус сума погашеного тіла кредиту…
+
0
spekulant
spekulant
7 лютого 2018, 9:18
#
Почему на голландском аукционе? в украине что нет желающих купить? Вот и ответ. длинные и непрозрачным схемы, не для людей…
+
+15
mary27
mary27
7 лютого 2018, 10:47
#
А почитать что такое ''голландский аукцион''?
''В Украине нет желающих купить'' — не поверите, в Нидерландах не будут покупать эту просроченую ипотеку.
Вот и ответ — лишь бы что-то написать.
+
+24
ekassw
ekassw
7 лютого 2018, 13:05
#
Иногда лучше жевать, чем что-то говорить или писать :)
+
0
ROMA KOMA
ROMA KOMA
7 лютого 2018, 14:26
#
http://www.bagnet.org/news/politics/356279/bolshoe-kolichestvo-sotrudnikov-fonda-garantirovaniya-popalos-na-vzyatkah
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися