Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 листопада 2017, 11:14

Долар пішов на зліт: дешевої валюти не чекайте

Четвер не додасть оптимізму прихильникам гривні на міжбанку, а валютні торги будуть знову напруженими.

Четвер не додасть оптимізму прихильникам гривні на міжбанку, а валютні торги будуть знову напруженими.
Долар пішов на зліт: дешевої валюти не чекайте/Фото: 24tv.ua

Причин декілька, ось основні:

1) Фактор кінця місяця сьогодні працюватиме проти гривні, тому що судячи зі статистики торгів останніх двох днів — більшість великих компаній уже закрили основні операції на звітну дату. Тому вони будуть працювати в четвер тільки по «рихтуванню» остаточних розрахунків за місяць. Це дещо знизить обсяги клієнтських операцій на міжбанку, але не зменшить апетити покупців валюти. Що знову створить перевищення попиту над пропозицією валюти і буде тиснути на курс;

2) Зростання котирувань готівкового ринку починає ставати драйвером збільшення курсу на міжбанку. Після недовгих «роздумів» з приводу зростання безготівкового долара — готівковий ринок різко пішов вгору і на ранок четверга деякі банки вже продають долар по 27,30 гривень. Попит на готівкову валюту збільшився, що починає стимулювати зростання котирувань і на міжбанку;

3) Через те, що кінець місяця сьогодні будуть активні і самі банки по своїй валютній позиції. Фінустановам необхідно фіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою.В нинішній ситуації більшість банків, побоюючись подальшого зростання котирувань — будуть закуповувати валюту на міжбанку на валютну позицію. Це також збільшить обсяги попиту на торгах. Крім цього, активізувалися спекулянти, які сьогодні будуть грати «на підвищення», що знову ж таки працює проти гривні;

4) Залишки на корахунках банків зберігаються на досить високому рівні — на ранок четверга вони становлять 46,5 млрд гривень. Цієї суми ще повністю вистачає на виконання нормативів резервування на коррахунку в НБУ, що не стимулюватиме ринок до активного «викидання» валюти.

Всі перераховані вище фактори — роблять сьогоднішній день знову насиченим на валютному ринку із загальним настроєм на новий стрибок курсу.

У разі перевищення позначки в 27,20 гривень за долар — ми не виключаємо появи НБУ на ринку з вимушеною інтервенцією щодо продажу валюти.

«Мінфін» прогнозує на четвер коридор по курсу долара в межах 27,08-27,20 гривень при обсязі операцій — до 290-330 млн доларів і укладанні до 600 угод.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар продовжує стрімко зростати в більшості обмінних пунктів.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,10 і продаж 27,10-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-27,08 гривень та продаж 27,15-27,20 гривень.

Про тенденції на торгах за 29 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У четвер ситуація за прогнозами офіційного курсу дуже песимістична для гривні. Тільки 12% (вчора було 28%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 26,75 гривень. Але 88% впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 26,76 гривень.

Щодо міжбанківського курсу, то ситуація ще гірше. Оптимізму у прихильників гривні фактично немає. 8% (вчора ще було 18%) респондентів вірить у повернення котирувань на міжбанку до рівня — нижче 26,75 гривень. Переважна більшість — 92% опитаних — впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 26,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 10

+
+64
Dani Njasha
Dani Njasha
30 листопада 2017, 11:19
#
З баригами при владі немає чого сподіватися на сильну гривню
+
+25
Dmitrik7
Dmitrik7
30 листопада 2017, 11:42
#
«Стадо баранов, возглавляемое львом, всегда победит стаю львов, возглавляемую бараном»

Подумайте о том, что Вы написали в контексте этой поговорки.
Возможно проблема в баранах а не в барыгах? ;)
+
0
Dani Njasha
Dani Njasha
30 листопада 2017, 16:35
#
Бариги вони, чи барани, значення немає. Зрозуміле тільки одне, так продовжуватися вже не може, зімбабве вже перегнало нас напевне.
+
+23
kozyrev
kozyrev
30 листопада 2017, 11:54
#
Я думаю дело не в «Минфине». Они отразили объективно, то, что происходит с валютным рынком сегодня. А вот вопрос скорее к Нацбанку, не пора ли с интервенцией выходить и сбить ажиотаж?! Если бы рынок знал, что любые скачки курса нарвутся на интервенцию НБУ и будут тут же погашены вливанием 3-50 млн долларов и курс откатится — то никто бы и не пытался рынок разогреть. Так что сейчас вопрос не к Минфину, а к регулятору. Или второй вариант — Нацбанк сейчас устраивает падение курса ниже 27 гривен и он не торопится вмешиваться в процесс.Тогда опять вопрос не к Минфину, а к Нацбанку.
+
+4
Саша Ник
Саша Ник
30 листопада 2017, 12:16
#
А зачем? В бюджет на 2017 заложен курс 27.2. Ещё даже есть запас небольшой.
Смысл интервенции проводить и сжигать драгоценный доллар? Тем более, песнии и мин. ЗП повысились.
Так что, всё пока идёт по накатанной.
Ничего необычного, скорее всего коррекция не за горами.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
30 листопада 2017, 12:18
#
Ты обсолютно прав!
+
0
serega k
serega k
30 листопада 2017, 12:15
#
Есть некоторые предположения что кто-то в очередной раз делает оффшор, вмешиваться нац банку как то сложно т.к. оффшор иногда может превышать весь валютный запас нац банка, согласен с первым комментарием что важно решить вопрос с «барыгами» то есть запретить им выводить деньги, либо обложить налогом на уровне рады, на текущий момент первичной функцией нацбанка считаю поддержка гривны и донесение до уровня СБУ списка людей которые производят данные махинации
+
0
Саша Ник
Саша Ник
30 листопада 2017, 12:24
#
В офшоры деньги выводят потому, что не чувствуют их безопасности и сохранности в Украине.
Деньги всегда текут туда, где спокойно и безопасно.
При чём, это касается не только Украины. Европейцы тоже прячут деньги в офшорах.
Запретить не получится. Ибо запрещать будет тот, кто пользуется офшорами.
Либо стройте коммунизм) Тогда офшоры не понадобятся.
+
+18
kozyrev
kozyrev
30 листопада 2017, 12:20
#
Валютная интервенция явно сегодня напрашивается, уж слишком резво идет курс вверх. С прошлой недели, если посчитать уже больше 60 копеек прибавил. Это очень много. Ударит опять по ценам перед Новым годом. Закупаются ж они в основном энергоносителями и ширпотребом к Новому году. Значит и курс уже заложат при продаже товаров с последними накрутками котировок этих дней.
+
+9
kozyrev
kozyrev
30 листопада 2017, 12:22
#
Как тогда с запланированным уровнем инфляции по году, за которую сейчас отвечает по законодательству НБУ? Или опять прогнозы поменяем из-за мифических злых духов, взрывающих курс и цены?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися