Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 листопада 2017, 8:59

НБУ зробив жорсткішими вимоги до банківських ревізорів

Національний банк України постановою № 110 від 10 листопада затвердив зміни до порядку ведення Реєстру аудиторських фірм.

Національний банк України постановою № 110 від 10 листопада затвердив зміни до порядку ведення Реєстру аудиторських фірм.
Національний банк змінив порядок ведення Реєстру аудиторських фірм / Фото НБК

Як повідомили на Інститутській, зміни передбачають установлення додаткових вимог до аудиторської фірми, яка включається до Реєстру, та до її працівників. Зокрема, встановлюється вимога:

  1. збільшення до двох років мінімального терміну договірних відносин аудиторської фірми з банком щодо надання аудиторських послуг;
  2. збільшення мінімальної чисельності аудиторів із банківським сертифікатом (не менше трьох осіб замість двох) та підвищення рівня кваліфікації працівників аудиторської фірми. А саме: не менше, ніж у двох працівників аудиторської фірми мають бути сертифікати (свідоцтва), що підтверджують їх кваліфікацію у сфері МСФЗ та були видані їм визначеними сертифікуючими професійними організаціями, які є членами Міжнародної федерації бухгалтерів (IFAC);
  3. наявності в аудиторської фірми технічних умов у вигляді комп’ютерного обладнання, програмного забезпечення та власного орендованого приміщення, що використовується для здійснення аудиторської діяльності;
  4. включення аудиторської фірми до розділу Реєстру аудиторських фірм та аудиторів Аудиторської палати України, що містить перелік аудиторських фірм, які відповідають критеріям проведення обов’язкового аудиту. Серед критеріїв:
  • наявність інформації про укладання договору страхування професійної відповідальності;
  • проходження перевірки системи контролю якості аудиторських послуг;
  • розкриття на власному веб-сайті публічної інформації щодо діяльності аудиторської фірми тощо.

Згідно повідомлення НБУ, змінами також доповнено перелік підстав для відмови аудиторській фірмі у включенні до реєстру, внесенні змін до реєстру, продовженні строку дії свідоцтва.

Також уточнено перелік підстав виключення аудиторської фірми з реєстру. Норма, яка передбачає засвідчення документів печаткою аудиторської фірми, скасовується, додали в НБУ.

Як повідомляв «Мінфін», Нацбанк України пропонував привести у відповідність до законодавства норми положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися