Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 листопада 2017, 13:45

У Києві майже не залишилося пустих офісів

Столичні бізнес-центри швидко заповнюється. Орендні ставки поки що стабільні.

В столице растет заполняемость бизнес-центров.
Фото: kievoffice.com.ua

Криза добігає кінця, власники компаній починають «розширюватися». Щоб підвищити рівень комфортності для своїх співробітників, компанії масово переїжджають в більш просторі і якісні офіси.

Статистика за підсумками третього кварталу підтверджує — вільних офісів в столиці стає менше. І це при тому, що за цей час в експлуатацію ввели новий великий бізнес-центр (БЦ). Зараз у Києві заповнено 48 тис. кв.м. офісів. Це вдвічі вище показників 2016 року.

«Мінфін» з'ясував, як змінився ринок офісної нерухомості в 3 кварталі і чого очікувати орендарям і власникам приміщень в бізнес-центрах до кінця 2017 року.

Вакантність

За даними керівника напрямку по консалтингу NAI Ukraine Марини Гуревич, в Києві налічується понад 100 якісних бізнес- і офісних центрів. Загальна площа пропозиції на ринку наблизилася до 1,7 млн ​​метрів квадратних. У першій половині 2017 року було введено в експлуатацію БЦ «Форум Вест Сайд» і перший інноваційний об'єкт UNIT Park. Сумарно це поповнило пропозицію приблизно на 6,8 тисячі кв. метрів.

До кінця року офісні площі продовжать розростатися. У жовтні, наприклад, в експлуатацію вже ввели БЦ «Астарта», в якому загальна площа офісних приміщень досягає 35 500 кв.м. За оцінками експертів, в листопаді-грудні ринок поповниться ще на 25 тис кв.м. Якщо підсумувати все нові площі, вийде на 60% більше, ніж в 2016 році.

За рахунок введення нових бізнес-центрів, трохи збільшилася частка вільних площ на Подолі — з 5,6% до 6,6% за 3-й квартал. В середньому по місту вакантних офісів стало менше — цей показник в липні-вересні знизився з 16,3% до 15,4%.

Орендні ставки

Офісних приміщень поки вистачає на всіх, тому ціни не реагують на зростання попиту.

За даними компанії UTG, в бізнес-центрах класу «А» орендні ставки знаходяться в діапазоні $16-28 за 1 кв.м/міс. (без урахування ПДВ і експлуатаційних платежів).

Найвищі орендні ставки в кращих об'єктах офісної нерухомості Києва (наприклад, БЦ Leonardo, «Іллінський», «Астарта» та ін.) досягають $28 за 1 кв.м/міс.

У бізнес-центрах класу «В» ціни коливаються в діапазоні $8-16 за 1 кв.м/міс. (без ПДВ і експлуатаційних платежів).

Експлуатаційні платежі зазвичай складають близько $4-7 за 1 кв.м. 

На думку аналітиків UTG, істотних змін орендних ставок на ринку офісної нерухомості до кінця 2017 року очікувати не варто.

Попит

Найбільшим попитом нові офіси користуються у ІТ-компаній. Cтарший аналітик департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Дмитро Терьохін розповів, що серед головних умов, які вони висувають, — переїзд в більш якісні офіси, поліпшення умов, а також розширення існуючих площ.

Сьогоднішні умови ринку дозволяють орендувати компаніям чималі площі. За останніми тенденціями, в основному вони орендують площі від 1 000 — 4 500 кв.м.

У 3-му кварталі загальна площа офісів, які орендували компанії, склала 48 тис кв. м. Це майже вдвічі вище показника аналогічного періоду 2016 року і є максимальним квартальним значенням з 2012 року.

«В цілому за підсумками року ми очікуємо, що обсяг поглинання складе близько 110 тис кв. м, що можна порівняти з докризовими показниками 2011-2013 років », — каже Дарина Кулага, аналітик компанії JLL (Україна).

Інвестиції

У NAI вважають, що до інвесторів повертається інтерес до української офісної нерухомості. Першим позитивним сигналом стала новина про покупку БЦ «Євразія» та «Прайм» інвестиційною компанією Dragon Capital.

Однак в цілому активність поки що залишиться на порівняно низькому рівні через обмеженість доступу до позикових коштів.

Коментарі - 8

+
+100
semenvekselberg
semenvekselberg
1 листопада 2017, 14:10
#
Название статьи преследует чёткую цель — глушануть заголовком. Комментировать не буду — противоречивость цитат из одной и той же заметки говорит сама за себя:
«В Киеве почти не осталось пустых офисов» и "Общая площадь предложения на рынке приблизилось к 1,7 млн метров квадратных“ и "По мнению аналитиков UTG, существенных изменений на рынке офисной недвижимости до конца 2017 года ожидать не стоит“ и "Однако в целом активность инвесторов останется на сравнительно низком уровне из-за ограниченности доступа к заемным средствам".
+
+40
yarg
yarg
1 листопада 2017, 15:25
#
Ужас. То ли дело в богоравной…
+
0
TheMilk
TheMilk
1 листопада 2017, 15:43
#
Просто большинство людей дочитывая предложение уже забывают его начало =)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 листопада 2017, 16:21
#
Просто очередная «ахинея» от экспертов по недвижимости.
Скоро эксперты по Гречке и Сала будут свои прогнозы давать, и говорить что ничего не осталось и нужно запастись на 2018 год.
+
+25
yarg
yarg
1 листопада 2017, 16:59
#
Гребите доллары. К новому году курс будет 50!!!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 листопада 2017, 17:03
#
Чем вызвано? Или хотите нагреться?
+
0
yarg
yarg
1 листопада 2017, 17:21
#
А что-еще и причины нужны? Почитайте всепропальцев и зрадоголиков. У них аргументов вагон. А я доллары продаю :)
+
0
Никита Т
Никита Т
1 листопада 2017, 20:47
#
А сейчас зачем продавать? Может лучше январь-февраль?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися