Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 жовтня 2017, 16:10

Коли банки знову почнуть видавати іпотечні кредити

В Україні оживає ринок іпотечного кредитування. Але кредити залишаються дуже дорогими. Коли іпотека стане доступною для інвесторів, написав Domik.net. «Мінфін» вибрав головне.

В Україні оживає ринок іпотечного кредитування.
Іпотеку в Україні видають більше 10 забудовників

У 2017 році на тлі затовареності новобудовами в Україні знову активізувався ринок іпотечних пропозицій. Таке кредитування ділиться на два види: коли банк співпрацює із забудовником, або коли інвестор оформляє договір з фінансовою компанією і має право вибрати будь-який об'єкт для інвестування.

За даними видання, станом на вересень 2017 року, вже більше 10 компаній-реалізаторів новобудов пропонують умови іпотечного кредиту. Пропозиції оформити іпотеку можна знайти на сайтах «Київміськбуд», Укрбуд, «Інтергал-Буд», «Омокс», Novbud, ІБК «Обрій», Фундамент, Perfect Group, KAN Development і деяких інших забудовників Києва та регіонів.

Інвестори можуть оформити іпотеку у забудовників, які співпрацюють з банками. Іпотечні кредити видають державні «Ощадбанк», «Укргазбанк», а також «Крісталбанк», банк «Глобус» та ін. Такі фінансові установи, як «Кредобанк», «ТАСкомбанк», «Полтава-банк» надають іпотечний кредит на об'єкти первинного ринку нерухомості без прив'язки до певного проекту забудови або будівельної компанії.

Середня процентна ставка по іпотеці зараз становить приблизно 20-25% річних, перший внесок — 30% від суми кредиту, термін іпотеки — до 20 років.

За словами директора з продажу та маркетингу групи компаній Royal House Руслани Грабко, споживачам потрібні дешевші кредити. Вона зазначає, що досвід 2006-2008 рр. показав, що попит на іпотеку в Києві досягав свого максимуму при ставці 14-16% річних в гривні. Як стверджує експерт, в 2017 році банки, які працюють з первинним ринком, пропонують ефективні ставки в діапазоні 20-24% річних в гривні. Говорити про повернення ставок до рівня 2000-х можна тільки при наявності двох факторів:

— перший — коли облікова ставка НБУ буде на рівні 8-10%, що продемонструє гарну стану економіки в українських реаліях;

— другий — коли в країні стане більш високим рівень доходів населення.

Про ситуацію з іпотечними пропозиціями на українському ринку в четвертому кварталі 2017 року також ще розповів і Віталій Тимошенко, директор з економічних питань групи компаній DIM.

За словами експерта, відсоткові ставки по іпотеці в Україні на поточний період абсолютно ринкові. Це пояснюється підвищеними ризиками і цілим рядом об'єктивних чинників, інфляцією в тому числі. Якщо в країні інфляція вимірюється двозначними показниками, не може бути й мови про 3-5% річних в гривні.

Якщо банк видає іпотеку на 20 років — він повинен об'єктивно розраховувати на те, що у нього на протязі цього часу в обороті буде відповідний ресурс або він в змозі буде вийти на ринок за відповідним фондуванням.

Висновок напрошується сам собою: український ринок нерухомості має гостру потребу в доступних кредитних програмах. Так, у 2017 році за даними Держстату, в черзі на отримання житла числиться 657 тисяч українців. Для вирішення цього питання необхідно близько 50 000 квадратних метрів площі квартир. Ці цифри не відображають загальне число громадян, зацікавлених у поліпшенні житлових умов. Реальна кількість потенційних інвесторів вище.

Високі процентні ставки, нестача позичальників з офіційно підтвердженим доходом, відсутність судових механізмів для реалізації застави в разі невиконання позичальником своїх зобов'язань і слабка підтримка держави ускладнюють повне відновлення іпотечного кредитування.

За матеріалами domik.ua

Коментарі - 7

+
+28
AleksandrBank
AleksandrBank
31 жовтня 2017, 17:03
#
Правильно подмечено, при нашем уровне инфляции в 15-20 %, проценты по кредиту на покупку квартиры в 20-24% — вполне объяснимы. Ведь если сравнивают Европу и там ставки 1-5%, так у них инфляция 0,5-2%.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
31 жовтня 2017, 17:22
#
Так пусть и наши менеджеры в правительстве проявят свою эффективность и доведут инфляцию до 0,5-2%.
Но нет, у наших для этого ни ума, ни совести нет, только и умеют кредиты брать и за их счёт поднимать зарплаты «СЕБЕ, любимым».
+
+13
mary27
mary27
31 жовтня 2017, 18:07
#
Боюсь, для этого придется пойти на ну очень непопулярные меры.
Впрочем, я — за.
Таргетирование инфляции — наше всё)
+
0
dvded .
dvded .
31 жовтня 2017, 17:49
#
Так, в 2017 году по данным Госстата, в очереди на получение жилья числится 657 тысяч украинцев.

Могло и 20 млн стать в очередь за бесплатным жильем? Или это очередь за кредитом в 14%?
+
0
YuraNBU
YuraNBU
31 жовтня 2017, 18:02
#
Банк Аркада сейчас предлагает кредиты под 14% на жилые массивы Патриотика и Эврика, до сентября этого года 10% было. Довольно интересные предложения — не реклама, кто хотел — оформил.
Бесплатное жилье для депутатов!
+
0
mary27
mary27
1 листопада 2017, 17:30
#
Ой, ''Аркада'' ещё и ипотечные облигации выпускает.
С ''Киевгорстроем''.
И ещё у них есть совершенно безумный ''пенсионный ФБУ''.
Без диверсификации инвестиций.
+
0
mary27
mary27
31 жовтня 2017, 18:06
#
''Она отмечает, что опыт 2006-2008 гг. показал, что спрос на ипотеку в Киеве достигал своего максимума при ставке 14-16% годовых в гривне.'' — ага, когда в Украину потоком лились дешевая валюта именно под ипотеку.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися