Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 жовтня 2017, 15:51

Як порахувати вартість криптовалют

Криптовалюта — одна з найбільш «гарячих» тем у фінансовому світі. Одні називають її черговою бульбашкою, віщуючи швидкий обвал та втрату грошей «криптоінвесторов». Інші — бачать можливості й активно заробляють на ній гроші.

Біржові індекси для ринку криптовалют.
Фото: livebitcoinnews.com

Як би там не було, цей ринок вже існує й з кожним днем стає все більше. Крім суперечок регуляторів різних країн про природу криптовалют, існують й інші проблеми.

Наприклад, ті, хто зважився інвестувати свої гроші в криптовалюту, не може отримати адекватної інформації про «крипторинок». Адже в світі криптовалют поки відсутні такі індикативні показники, як біржові індекс, що стали незамінними помічниками інвесторів на традиційних ринках. Чому подібного не існує на «крипторинках» та що з цим робити, написав СЕО та співзасновник CoinIndex.Agency Юлія Спориш в своїй колонці на Liga.net.

Велика проблема світу криптовалют

Світові фінанси використовують індекси, коли необхідно гранично коротко передати загальний стан усього ринку. Все летить в тартарари — індекс DowJones знижується! Це сигнал тривоги для інвесторів. Але варто індексу піти в зростання хоч на кілька десятих часток відсотка і це відразу підвищує привабливість економіки.

Як же йдуть справи на новому для нас ринку криптовалют?

Дані — це основа всіх індексів. Чим вони точніші, тим більш адекватним показником стану всього ринку буде індекс. Але в криптосвіті отримання адекватних ринкових котирувань — велика проблема. Не всі інструменти торгуються на великих майданчиках, а деякі можуть взагалі не виходити на біржі.

До того ж нас очікує бум бірж абсолютно нового покоління — децентралізованих. Вони взагалі не мають спільного центра й місця, звідки можна взяти дані. А самі ціни і фундаментальні дані про інструмент необхідно ретельно фільтрувати та аналізувати.

У підсумку, за великим рахунком всіх цікавить тільки ціна біткоіну. Зокрема, валютна пара BTC/USD. Не применшуючи високу значущість біткоіну, а це близько 55% капіталізації всього крипторинка, його не можна назвати повноцінним й достатнім індикатором криптоекономіки. Для об'єктивної оцінки ситуації потрібно взяти хоча б кілька криптовалют й розрахувати на їх базі похідний індекс.

Розрахунки таких індексів схожі з традиційними біржовими індексами. Але такі розрахунки пов'язані з низкою суттєвих складнощів, як для математиків, так й для фінансистів.

По-перше, абсолютно незрозуміло, що робити з самим біткоіном. З одного боку, це головний актив, який веде за собою всю криптоіндустрію. Але його економічна природа дуже складна, а серйозна частка в капіталізації крипторинка змушує сильно обмежувати його частку й вплив на всі розрахунки.

По-друге, існує величезна безліч криптовалют, що також не сприяє правильним розрахунками. За інформацією агентства CoinIndex, зараз в обігу +1883 кріптоінструментів, з яких 906 активно торгуються. Сюди входять й фанові монети, випущені «під випадок», й токени проектів від IT та фінансів до нерухомості та видобутку корисних копалин з капіталізацією в сотні мільйонів доларів США.

На звичайних біржах все зрозуміло. Є акції, облігації, ф'ючерси, все це вимірюється в валюті та торгується тільки проти неї. Але для економіста справжнім викликом буде усвідомлення подвійності практично кожного криптоінструмента. Вони виступають відразу в двох ролях, як торгується цінний актив, і як мірило вартості, тобто, як гроші, за які купують інші активи.

Уявляєте, що б було, якби акції можна було продавати за облігації, а за ф'ючерсний контракт на зерно давали б не звичні гривні або долари, а опціони або акції трубопрокатного заводу? Для крипторинка це буденна реальність.

Попри всі складнощі, для крипти все ж є методики розрахунків індексів. Кілька проектів паралельно ведуть дослідження та вже представили свої індекси для широкого ознайомлення.

Одним з перших індексів, спрямованих на вимір всього крипторинка, став академічний проект двох університетів з Берліна і Сінгапуру (Humboldt University Berlin, Singapore Management University). CRIX — The CRyptocurrency IndeX. Його особливість — відмінна методологічна база для розрахунків, яка знаходиться повністю у відкритому доступі. На основі їх бази навіть написано кілька наукових робіт з економіки.

DLT10 — індекс від солідної лондонської компанії DLT Finance. Він призначений для більш утилітарних цілей — служити основою для нового покоління фінансових продуктів, індексних інвестиційних фондів.

Ще один гравець — TradeBlock, пропонує великим клієнтам, інвестиційним банкам, біржам та брокерам індекси за двома високоліквідним валютами — Bitcoin та Ethereum. А з недавніх пір ще й Ethereum Classic.

Чого поки немає на крипторинку, так це біржових індексів. Відомо лише, що популярна кріптовалютная біржа Poloniex в 2015 році проводила експеримент з торговими інструментами, що відображає індекс на топ-20 за капіталізацією криптомонет, виключаючи біткоіни. На сьогодні про цей проект пам'ятає тільки архів Google.

Криптовалюта, у своїй суті, виклик не тільки для регуляторних органів, а й для самого ринку — ще вчора більшей частини гравців та керованих ними цінностей просто не існувало.

Аналітикам важко прорахувати тренди, не маючи інструментів для роботи з новими активами, а фінансисти до хрипоти сперечаються, чи є біткоін бульбашкою або ж він все-таки реальний актив c фантастичною вартістю. Водночас прості трейдери продовжують торгувати криптою в середньому на $3,5 млрд щодоби. І це лише початок.

Коментарі - 5

+
0
bampi
bampi
30 жовтня 2017, 16:25
#
Я бы описал/написал и задался бы вопросом иначе: если торговать, то чем? Какие риски (обнуление не берем в расчет)? Стоимость исполнения: внутреннюю и внешнюю по площадкам, какие инструменты хеджирования рисков? Если специалисты аля маркет-мейкеры? и т.д.

Что касается бэнчмарков, то он есть, точнее уже формируется на CBOE — GXBT на площадке https://gemini.com/. Если же брать глубже и посмотреть отчетность ССРs, для рисков/спекуляций, то опционы так же есть, как и свопы хотя состояние объема небольшое. Что касается свопов, то это больше обычный форвард. Цены на опционы — недельные путы ОТМ со страйком 5800 70/130. Так что ужин подали для спекулянтов…
+
+41
Игорь Коляда
Игорь Коляда
30 жовтня 2017, 17:32
#
Криптовалюта — одна из самых «горячих» тем в финансовом мире. Одни называют ее очередным пузырем, предвещая скорый обвал и потерю денег «криптоинвесторов». Другие — видят возможности и активно зарабатывают на ней деньги.

Клуб «друзей Остапа Бендера» живёт и процветает, криптовалюта — один из способов «честного отъёма денег у населения».
Покуда есть на свете дураки,
Обманом жить нам, стало быть, с руки.
Какое небо голубое,
Мы не сторонники разбоя:
На дурака не нужен нож,
Ему с три короба наврёшь — И делай с ним, что хошь!


П.С.Это более масштабно, чем МММ Мавроди.
+
0
vlad9486
vlad9486
30 жовтня 2017, 20:10
#
Кто отнимает деньги?
+
0
me34
me34
31 жовтня 2017, 11:18
#
І як? автор так і не відповів
+
+13
Anton1975
Anton1975
3 листопада 2017, 20:02
#
«Криптовалюта — одна из самых «горячих» тем» — тему качают искуственно, это совершенно очевидно, а вот кто и за чем это вопрос.
Даже эта статья, о чем она? «Как посчитать стоимость криптовалюты» автор оставил без ответа, да и ответа не существует. Зачем тогда писать, из желание примазаться к чему-то значимому?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися