Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 жовтня 2017, 18:48

200 га на людину та інші деталі: земельна реформа очима чиновника

За планами Міністерства аграрної політики України на ринку землі має працювати обмеження в 200 гектарів на одну людину.

За планами Міністерства аграрної політики України на ринку землі має працювати обмеження в 200 гектарів на одну людину.
Фото користувача Алькальд / Wikipedia

Як заявив заступник голови відомства Максим Мартинюк, це унеможливить надмірне скупку земель, та обмежить кола покупців фізичними особами.

Чиновник також вважає, що пряма заборона на участь іноземців дасть пріоритетний доступ до ринку землі дрібним фермерам і створить стимул для розвитку підприємництва в селі.

Він упевнений, що Україні потрібно скасувати мораторій з продажу земель с/г призначення, розробивши чіткий механізм роботи ринку.

Мартинюк каже і про те, що здійснюються заходи щодо підвищення гарантій непорушності права власності на землю.

Зокрема, Державний земельний кадастр був переведений на систему Blockchain, яка є найбільш досконалою на сьогодні технології захисту даних, і введений функціонал зовнішнього аудитора транзакцій.

«Звичайно ринок в форматі all in all зробить більший економічний ефект, однак залишить за бортом соціальні фактори і не створить стимулів для формування середнього класу на селі», — пояснив перший заступник міністра.

За його словами, сім'я з чотирьох людей зможе володіти 800 га землі, хоча навіть 200 га досить для того, щоб вести аграрне господарство. Однак, навіть на 200 га у цільової групи все одно немає коштів. Саме тому необхідно розробити кредитно-фінансовий механізм, що вже і робиться за допомогою підтримки ЄБРР.

Нагадаємо, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення був введений в 2001 році. Мораторій може бути скасований за умови набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2018 року.

Коментарі - 1

+
0
patriot86
patriot86
28 жовтня 2017, 0:26
#
200 га на брата, а на підставних що не можна оформити, 100 алкашів наприклад і скуплять половину районного центру і не важливо іноземець чи свій схеми вже давно є і працюють. А от по 20 га в руки це вже буде проблемно скупляти
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися