Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2017, 11:32

Житель Нідерландів продає все майно і інвестує в біткоін

Діді Тайхутту, 39-річний бізнесмен з Нідерландів, виставив на продаж свій будинок і тепер разом з дружиною і трьома дітьми живе в кемпінгу неподалік від міста Венло.

Діді Тайхутту, 39-річний бізнесмен з Нідерландів, виставив на продаж свій будинок і тепер разом з дружиною і трьома дітьми живе в кемпінгу неподалік від міста Венло.
Фото: pixabay.com

Крім нерухомості він розпродає і все інше майно: автомобіль, мотоцикл, електробайк, речі, одяг і навіть дитячі іграшки, повідомляє AIN.

На виручені гроші Тайхутту купує біткоіни і інші криптовалюти в надії, що вони зроблять його багатим.

«Люди кажуть, що я збожеволів. Але ми азартна сім'я і готові піти на авантюру і трохи пожити в дусі мінімалізму. Якщо ти не ризикуєш — жити стає нудно», — розповів він в інтерв'ю Business Insider.

Рішення все продати сім'я прийняла влітку 2017 року, повернувшись з 9-місячної подорожі по Азії і Австралії. До цього у Тайхутту був свій бізнес — комп'ютерні курси в Венло. Він розвивав їх 11 років. Але після смерті батька продав бізнес і відправився подорожувати.

В рамках сімейної поїздки Тайхутту познайомився з кількома людьми, які активно використовували цифрові монети. На Балі він зустрів південноафриканського трейдера, який після 17 років роботи кинув все і подався до кріптоторговлю. А на пляжі неподалік від Нуса в Квінсленді поспілкувався до торговцем біткоіни з Дубая.

З усіма цими людьми Тайхутту продовжив спілкування по Skype. Вони разом аналізували ринок і спостерігали за тим, куди все рухається. «У них великий досвід в торгівлі. Мені до цих пір цього трохи бракує », — зізнався Діді.

Сам Тайхутту знайомий з біткоіни з 2010 року, коли валюта коштувала менше 1 євро: «Я підприємець, так що, коли я вперше почув про біткоіни, я сказав: треба брати».

Разом з другом він купив кілька десятків комп'ютерів і відеокарт, щоб майніти біткоіни. Коли в 2013 році їх ціна виросла до декількох сотень доларів, Тайхутту вирішив продати відразу все.

«Якби я знав, що через чотири роки вони будуть коштувати в десять разів дорожче, я б не став продавати все. Але тоді я подумав: я повинен отримати прибуток», — зазначив він.

Незабаром вартість біткоіна впала і подальша його доля була туманна. Тим часом рахунки за електрику стали непомірними. Тайхутту вирішив дати шанс іншій валюті — догкоінам.

«У мене їх було просто завались, але ці коін втратили свою цінність. В сумі все, що у мене було, тягнуло максимум на 200 євро», — згадує Тайхутту.

У підсумку він перестав майніти. До тих пір, поки одного разу в подорож йому не написав його друг: «Перевір свої коіни!» Вартість догкоінов раптово підскочила в 10-12 разів від початкової ціни.

Навесні 2017 року біткоіни виріс до $3 000, і інші криптовалюти також почали сходження по кривій. Вдома, на роботі і в супермаркеті — всі говорили тільки про криптовалюту. «Ті догкоіни дали мені зрозуміти, що в світі щось відбувається», — говорить Тайхутту.

Його впевненість росла в міру того, як в сімейному подорожі він зустрічав все більше людей, що займаються біткоінами: «Це не збіг, подумав я. Тому я вирішив знову в це зайти». Повернувшись додому, він відправився до агента з нерухомості і заявив, що хоче продати будинок за 85 біткоінів.

Будинок Тайхутту був виставлений на продаж вісім місяців тому, і привернув багато уваги з боку преси. Нарешті, до продавця звернувся кріптотрейдер і запропонував за будинок 300 000 євро. На сьогодні сторонам належить вирішити, яка частина з цих грошей буде виплачена в біткоінах. На решту грошей Тайхутту планує погасити іпотечні виплати.

На сьогодні найбільшою перешкодою на шляху продажу нерухомості за криптовалюту є банки. Без їх втручання продати будинок неможливо, оскільки угода відбувається в кілька транзакцій за участю нотаріуса, а крипторахунків у них, як правило, немає, тому виплати повинні проводитися в євро. Більш того, процес продажу нерухомості займає якийсь час, а курс біткоіна дуже нестабільний. Звідси питання — що робити, якщо він різко зміниться?

«Система не розрахована на таке. І я хотів допомогти почати це міняти. На жаль, все відбувається не так, як я очікував. У Нідерландах ми ще не збудували довіру до криптовалюта, так що доведеться залучити нотаріуса», — зазначив Тайхутту.

Зараз сім'я звикає до нового способу життя: після будинку на 200 кв. м і на чотири спальні їм доводиться жити в шале в кемпінгу. Тепер три дочки Тайхутту, у кожної з яких раніше була своя кімната, туляться в одній. Все інше майно сім'ї також продається, щоб Тайхутту міг купити максимальну кількість біткоінів.

Так жити родина планує до 2020 року, коли, за підрахунками Діді, біткоіни і блокчейн стануть незамінними і його статки виростуть в ціні в 3-4 рази. А поки Тайхутту вчаться жити без надлишків.

«Для моєї дружини це було визначальним фактором «за». Освіта — краще для дітей. Якщо ти ростиш їх в дусі матеріалізму, це недобре. А ми саме так їх і ростили, якщо чесно», — заявив глава сімейства.

Тайхутту впевнений, що цифрові валюти і технологія блокчейн змінюють роль грошей і банків в суспільстві. «Інтернет став революцією в інформації. Я думаю, що блокчейн і криптовалюта – революція фінансової системи, — вважає він. — Через п'ять років всі будуть говорити: «Ми ж бачили, що це має прийти». Я просто реагую на зміни вже зараз».

Коментарі - 6

+
+43
mary27
mary27
21 жовтня 2017, 12:38
#
Будет смешно, когда пузырь биткойна лопнет.
+
+30
Борис Будяк
Борис Будяк
21 жовтня 2017, 12:43
#
Да, ему пофиг… там марихуана в свободной продаже:)
+
+58
ballistic
ballistic
21 жовтня 2017, 12:42
#
У людей коротка пам'ять:
«После резкого обесценивания бумаг МММ 50 человек покончили жизнь самоубийством»
+
+15
mary27
mary27
23 жовтня 2017, 0:44
#
В Нидерландах не было МММ, потому у людей ослаблен инстинкт самосохранения)
+
+15
Имя Фамилия
Имя Фамилия
22 жовтня 2017, 8:20
#
Почки пусть еще продаст, и в биткоин.

поговорка есть на бирже: все что быстро растет — еще быстрее падает.

в ноль не упадет, но поседеть можно будет.
+
+13
SergS7
SergS7
23 жовтня 2017, 10:23
#
В 90-ті так само люди продавали квартири і вкладали в МММ. Після того як МММ лопнула — вішались
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися