Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2017, 16:51

Чому диктатори полюбляють криптовалюту

Біткоіни — найвідоміша криптовалюта в світі. Щомісяця її вартість б'є чергові рекорди. Зовсім недавно біткоіни взяв бар'єр в $ 5 800, що дорівнює вартості 4,5 тройських унцій золота. Зараз вартість біткоіну трохи «відкотилася» та зупинилася на позначці в $ 5 585.

Криптовалюта в авторитарних країнах.
Фото: mashable.com

Поки весь світ роздумує, що далі відбуватиметься з ціною біткоіну, влади різних країн намагаються вивести криптовалюту, включаючи біткоіни, в легальне поле. Так одні країни, як Китай, обмежують використання криптовалюти. Інші, як Японія, — визнають його легальним платіжним засобом.

У цей час є і третій шлях — влада просуває ідею створення власної, національної криптовалюти. Цим шляхом, зокрема, збирається йти Росія, яка нещодавно озвучила ідею створення крипторубля. Навіщо авторитарного режиму технологія, покликана зменшити контроль влади над фінансовою системою, в своєму блозі написав колумніст Bloomberg Леонід Бершидський. «Мінфін» переклав.

Леонид Бершидский

Зародження авторитарних криптовалют

Росія та Китай активно просувають ідею національних криптовалют. Це викликає просте запитання: Чому технологія, яка загрожує децентралізувати гроші, настільки приваблива для централізованих авторитарних режимів?

У минулі вихідні, проурядова російська газета Аргументи та Факти, процитувала міністра зв'язку РФ Миколи Нікифорова, який розповів, що президент Путін розпорядився про якнайшвидший запуск крипторубля. За словами Нікифорова, валюта буде використовувати «російську криптографію» та її буде неможливо майнити, як біткоіни, бо це буде «закрита модель з певним обсягом регульованої емісії». Ця заява прозвучала після того, як глава Центробанку РФ Елвіра Набіулліна та міністр фінансів Антон Силуанов наголосили на необхідності в державному контролі за випуском та використанням криптовалюти.

Туманний опис крипторубля Нікифоровим схожий на недавні неофіційні пропозиції Китаю. Замдиректор технологічного підрозділу Центробанку КНР Яо Цянь обговорив електронну валюту, випущену регулятором, для якої комерційні банки будуть обслуговувати «гаманці». Інші китайські офіційні особи та вчені, пов'язані з державою, підтримали цю ідею.

У тих, хто вважає, що основне нововведення біткоіну полягає у виключенні центрального органу влади — в p2p системі транзакцій, що перевіряються майнерами — пропозиції Китаю та Росії викликають подив. Але ці держави не збираються віддавати контроль за блокчейном. Навпаки, вони шукають спосіб як здешевити тотальний контроль централізованого емітента над усім, що відбувається у фінансовій системі.

Електронні гроші, які ми використовуємо сьогодні, створюються приватними банками. Це, по суті, їх зобов'язання один перед одним. У недавньому дослідженні Bank of International Settlements говорилося, що «готівка — єдиний засіб, використовуючи який, суспільство може утримувати гроші центрального банку. Якщо хто-небудь хоче оцифрувати ці гроші, він/вона повинні конвертувати зобов'язання центрального банку в зобов'язання комерційного банку, через внесення готівки на депозит в банку ». Готівка має свої недоліки як для центральних банків, так й для урядів. По-перше, її дорого розробляти, друкувати, розповсюджувати та знищувати. Зміна банкнот та монет може зайняти роки. Крадіжка та грабежі — ще одні ризики. Водночас, готівка анонімна, що вдало використовують злочинці.

Всі ці проблеми та деякі інші, наприклад, тимчасові затримки в традиційній електронній платіжній системі при переказі грошей між банками, можна вирішити, якщо центральний банк випустить свою криптовалюту та буде реєструвати транзакції в системі, на зразок тієї, яку використовує біткоін.

Ці транзакції будуть підтверджувати контрагенти, схвалені регулятором. Це виглядає, як одна з версій традиційної банківської системи. Але завдяки більш обмеженій ролі верифікаторів, ніж та, яку грають комерційні банки, вони можуть сильно відрізнятися.

«З більш низьким порогом входу на шляху до того, щоб стати верифікатором транзакції в розподіленої системі, ніж стати банком в багаторівневій системі, ми очікуємо більш інтенсивну конкуренцію в наданні платіжних послуг», — стверджували в минулому році фахівці Центробанку Англії Джон Бардрір і Майкл Кумхоф. «У тій мірі, в якій наявні системи надають повноваження фінансовим інститутам встановлювати ціну, нові системи повинні забезпечити, щоб комісії за транзакції більш точно відображали маржинальні витрати на верифікацію».

Витрати на управління монетарною системою знизяться, розрахунки між компаніями та окремими особами прискоряться, а угоди стануть відслідковуватися урядами, перш за все для цілей оподаткування. Нікифоров говорив про введення податку на прибуток при конвертації крипторублів у звичайні рублі, якщо їх власник зможе підтвердити джерело походження цифрової валюти.

Російські та китайські плани не передбачають ліквідацію готівки на цьому етапі. Але саме це було б логічною кінцевою метою, більш досяжною в Росії та Китаї, ніж де б то не було. В обох країнах держава контролює більшість активів банківських систем, а роль банків в економіці з легкістю можна зменшити, запропонувавши альтернативну систему на базі центрального банку. В обох країнах, уряди не звертають уваги на тонкості на зразок прав громадян на фінансову анонімність. Хорошому громадянину нема чого приховувати від них.

У Швеції, де суспільство, по-видимому, добровільно відмовляється від готівки, проект Центробанку країни eKrona — відповідь на мінливий світ. Центробанк хотів би зберегти стабільність готівки в формі, яку дозволяють сучасні технології. Центральний банк Канади, також тестує свою криптовалюту - CADcoin. Правда, регулятор збирається її використовувати не в роздрібних розрахунках, а скоріше, як засіб підвищення ефективності оптової платіжної системи. Є також естонська ідея влаштувати ICO серед 22 000 е-резидентів. Хоча її навіть не підтримує Центробанк країни.

Російські та китайські ідеї відрізняються від цих проектів. Вони відкрито пропагують центральний контроль, а не лібертаріанську анархію. Технологія розподілених реєстрів надає інструмент, який чудово підходить під їх цілі. Це, як і з ядерною енергією, яку можна використовувати, щоб надавати енергію місту, або просто підірвати його.

Коментарі - 2

+
+7
ballistic
ballistic
17 жовтня 2017, 21:33
#
"І зробить звірина, щоб усім малим і великим, багатим і вбогим, вільним і рабам було дано знамено на їхню правицю або на їхні чола, щоб ніхто не міг ані купити, ані продати, якщо він не має знамена ймення звірини, або числа ймення його"
/Об'явлення Івана Богослова 13:16-17/
+
+29
eksampay
eksampay
17 жовтня 2017, 22:23
#
Вы, наверное, не видели фото создателя Eteriuma ETH, Виталика Бутерина.:)
Кстати, проект свой хочет назвать Византия, в честь именно той, православной… Византии!!!
А это уже не монета, как Биткоин, а целая технологическая платформа с бесчисленным множеством смарт-контрактов, в которые можно записать ВСЁ!!! Начиная от предоплаты за каждый киловатт электроэнергии или кубометр воды, заканчивая справкой о смерти или рождении, а также любой суммы денег когда либо полученной с уплатой всех налогов и сборов ОДНИМ лицом с его уникальным идентификационным номером — который будет его же кошельком из которого он будет рассчитываться в магазине и больнице. И все это — технология Блокчейн. Думаю, что с принятием данной платформы, очень многое изменится в мире. Так что будущее, уже не за горами. И весьма интересно каким оно будет в ближайшее время.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися