Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 жовтня 2017, 12:34

Криптовалюту — до кожної хати

Повальне захоплення українців криптовалюта нарешті помітили і законодавці. За останній тиждень у Верховній Раді з'явилося відразу два законопроекти, які регулюють обіг криптовалюта в нашій країні.

Сплеск активної цікавості до криптовалют протягом останні кількох місяців підняв важливу тему введення цього поняття у правове поле в Україні.
Фото: e-commerce.com.ua

Автор одного з проектів - глава профільного комітету з питань фінансової політики Сергій Рибалка. Про деталі документа він написав у своєму блозі на Obozrevatel. "Мінфін" вибрав головне.

Більшість урядів країн світу вже у процесі напрацювання власного ставлення до цього нового явища і нового ринку. Приміром, Японія вже легалізувала криптовалюти, визнавши їх засобом платежу.

Вважаю, що Україна зобов’язана уважно слідкувати за стрімкими змінами світу. Поки у нас ці операції «висять у повітрі». Натомість наростають ризики використання цього інструменту із шахрайською метою, відсутні будь-які механізми захисту некваліфікованих учасників ринку, немає обмежень для зловживань.

Зареєстрований мною законопроект 7183-1 носить назву «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні». Ми свідомо виносимо саме таке формулювання в заголовок, аби підкреслити: держава не повинна зарегульовувати, а має підтримувати розвиток цього ринку. Водночас потрібно захистити простих людей.

Правовий статус

В Україні найбільш розвинутим і найбільш пристосованим для введення в правове поле криптовалют є законодавство про фінансові послуги. Для цього достатньо визнати криптовалюту саме фінансовим активом для цілей правового регулювання.

Також в Україні достатньо розвинуте законодавство, що регулює випуск та обіг деривативів (похідних інструментів). Таким чином, регуляторами ринку криптовалют можна визначити Нацкомфінпослуг в частині учасників ринку криптовалют та операцій на ньому та НКЦПФР – в частині випуску та обігу деривативів.

Засобом платежу визнати криптовалюти не дозволяє Конституція.

Однак повна заборона чи маргіналізація в законодавчому полі цього ринку призведе лише до його тінізації.

Учасники ринку

Окрім регулятора, ми пропонуємо виділити щонайменше три типи учасників.

Перший – це фінансові установи (біржі), які дають можливість купувати-продавати, вести рахунки в криптовалютах, обмінювати валюти між собою тощо. Вони повинні будуть отримувати ліцензії на свою діяльність подібно до «звичайних» фінансових установ.

Другий – криптоінвестори, тобто покупці криптовалюти, які мають необхідний досвід і кваліфікацію (юридичні та фізичні особи). Запровадження цієї категорії на першому етапі повністю вирішить питання захисту інвесторів (споживачів).

Останнім буде надано можливість стати частиною третьої категорії учасників ринку – «майнерів» або «видобувачів» криптовалют. Видобутими одиницями підприємець або звичайна фізособа отримає право розпоряджатися на свій розсуд без обмежень. Однак буде запроваджено відповідальність за «майнінг» із використанням потужностей третіх осіб без їхньої на те згоди. Тобто якщо хакери використали чужі комп’ютери без дозволу – вони мають жорстко штрафуватися.

Важливим пунктом є також наявність принципу невтручання держави в функціонування ринку: професійні учасники не відповідають за зобов'язаннями держави, а держава — за зобов'язаннями таких учасників ринку криптовалют. Всі операції на ринку криптовалют здійснюються їх учасниками на власний ризик.

Це знімає питання будь-яких гарантій та компенсацій з боку держави у випадку непередбачуваних ситуацій.

Оподаткування

Окремим законопроектом буде запропоновано внесення змін до Податкового кодексу, що дасть змогу упорядкувати оподаткування ринку.

Передусім, слід розділити три типи операцій – придбання криптовалюти як активу, придбання товарів, робіт, послуг за криптовалюту, а також зворотний обмін на гривні.

Придбання криптовалют повністю звільняється від оподаткування.

Придбання товару за криптовалюти – у частині купівлі-продажу товару оподатковується ПДВ за звичайними правилами.

При зворотній конвертації криптовалюти в гривню в будь-якому випадку утримується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 2% від суми в гривні. Це робить повністю неможливим та економічно невигідним «схеми» із використанням маніпуляцій з ціною криптовалют.

Оподаткування обмінних операцій учасників ринку, що надають послуги з криптообмінних операцій, буде здійснюватись за звичайними правилами.

Стимулювання

Ми вважаємо ринок криптовалют перспективною можливістю для розвитку в Україні інноваційної технологічної інфраструктури. Передовсім йдеться про технології блокчейн. Але переконані у необхідності стимулювання також «майнінгової» діяльності. Такі стимули пропонується застосовувати для суб’єктів підприємницької діяльності (запровадження окремого КВЕДу) шляхом:

а) встановлення пільгових тарифів на електроенергію (пільгові промислові тарифи в індустріальних парках та більш пільгові ніж існуючі нічні тарифи для «майнерів» із решти територіїУкраїни)

б) пільгового та максимально спрощеного оподаткування

Усі ці положення вочевидь є відправною точкою для великої дискусії про те, яким саме чином має відбуватися регулювання ринку криптовалют в Україні.

Коментарі - 23

+
+39
Андрей Иванов
Андрей Иванов
12 жовтня 2017, 12:53
#
Каждая валюта чем то обеспечивается. Где то золотом, в основном ВВП страны. Чем обеспечиваются криптовалюты, которых около 3000? Я так понимаю дураками, которые покупают эту цифровую запись. Но даже в МММ, бумажку давали. А здесь когда очередная криптовалюта испарится, то даже выбросить ничего не останется.
+
+9
marcher145
marcher145
12 жовтня 2017, 23:43
#
Эсли косатся економики то, по сути все валюты являются «пузырем», в том числе и биткоин его стоимость как и стоимость основных валют регулируется только спросом и покупательной способностью, яркий пример «Сомалийский шиллинг» его перестали выпускать 2000-х и по сути он вообще ничем не обеспечен… до сих пор он является средством расчета и даже дорожает…
+
+23
Lapes
Lapes
12 жовтня 2017, 13:47
#
А я бы назвал обеспечение валют — разве что состоянием экономик этих стран и ничем другим. Например состояние гривны или рубля чем подтверждено??? Девальвирует в 2 раза и никто не пикнет — кто-то заработает, кто-то потеряет. Но все вокруг просто будут знать состояние валюты по отношению к другим, в крипте так же. Есть актив, люди, технология, деятельность, влияние на другие валюты — это стоит чего-то (экономика) — вот это и оценивается.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
12 жовтня 2017, 15:10
#
Какой актив ???????? Вот здесь поподробнее.
+
+58
Nick777
Nick777
12 жовтня 2017, 16:43
#
Любые деньги — это прежде всего эквивалент труда. Они нужны лишь для того, чтобы легче обменять результат своего труда на результат труда другого человека. Продать за деньги свой труд и купить за эти деньги труд другого человека. Можно обойтись и без посредничества денег, но менять товар на товар (бартер) менее удобно. В 90-х, когда инфляция галопировала — бартер прижился и потом очень долго государство возвращало доверие к деньгам. Тогда доверие было лишь к долларам и на базаре торговали исключительно за доллары. Так вот, любые денежные знаки могут прижиться лишь тогда, когда достаточное количество людей готово менять свой труд на эти денежные знаки. Это не зависит от того, чем они подкреплены. Биткоин хорош тем, что его никто не сможет добавлять по своему усмотрению, а максимальное количество в мире ограничено. То есть по мере его хождения цены будут только падать, будет наблюдаться дефляция. Это будет отличное средство накопления сбережений. Все принципы довольно хороши, осталось лишь ему завоевать доверие, как платёжной системы. А вот это случится через многие годы. Не сомневаюсь, что одна из таких платёжных систем вытеснит все деньги от государств и правительств. Возможно, это будет и не биткоин, поскольку его принципы сыроваты, а менять их нельзя в силу распределённой компьютерной системы платежей.
+
+30
ballistic
ballistic
15 жовтня 2017, 14:23
#
Біток можна форкнути неконтрольовану кількість разів — а це ще гірше, ніж контрольована інфляція.

Зараз біток росте в ціні тільки за рахунок постійного притоку х̶а̶л̶я̶в̶щ̶и̶к̶і̶в «інвесторів», яких приваблює зростання ціни. Але рано чи пізно приток закінчиться і неодмінно почнеться зворотній процес.

Криптовалюти в нинішньому вигляді ніколи не стануть головним платіжним засобом держави. Бо як платіжний засіб крипта незручна — починаючи з надвисокої волатильності та незручністю користування, закінчуючи відсутністю гарантій.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
18 жовтня 2017, 19:48
#
Як вам вдалося закреслити літери?
+
0
ballistic
ballistic
18 жовтня 2017, 22:10
#
Можу навчити. В обмін на лайк :)
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
19 жовтня 2017, 9:16
#
Шантаж?
+
0
ballistic
ballistic
19 жовтня 2017, 9:19
#
Інструктаж :)
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
19 жовтня 2017, 10:06
#
Інструктаж — доведення до персоналу місця, зони, умов та вимог щодо безпечного виконання робіт. :)
+
0
ballistic
ballistic
19 жовтня 2017, 10:38
#
«доведення»
— довести можу. До ступору, істерики чи іншого афективного стану. :)
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
19 жовтня 2017, 10:54
#
Це моя «посадова інструкція» :)
+
0
ballistic
ballistic
19 жовтня 2017, 12:03
#
Було б цікаво глянути на результат «посадки» згідно інструкції :)
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
7 серпня 2020, 20:49
#
Саме там :) — на шиї :)
+
0
ballistic
ballistic
7 серпня 2020, 22:56
#
Як Вам вдалося знайти наші віртуальні фіглі-міглі 3-річної давнини? :)
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
7 серпня 2020, 23:39
#
1—Случайно
2—Специально 
выбирайте :)
+
+30
zaNOza :)
zaNOza :)
19 жовтня 2017, 9:20
#
Пропоную макрса не цитувати
я, як і більшість розсудливих, біль-менш — це я про себе, людей з економічною освітою і без неї НЕ погоджуюсь з такою обмеженою думкою.
+
0
yarg
yarg
17 жовтня 2017, 10:05
#
Кароче. купите у меня пару тысяч «Сталинкоинов». Намайнил и не знаю куда девать. А потом спорьте дальше о «трудовой теории стоимости».
+
0
ballistic
ballistic
17 жовтня 2017, 10:20
#
Можете ними підтертися.
Хоча це ж віртуальні «коїни» — підтертися якщо і вийде, то тільки віртуально.
:)
+
0
yarg
yarg
17 жовтня 2017, 10:54
#
Да ладно… коины — это модно. берите. по 500 баксов за штуку уступлю — почти нашару. Вон биткоины — по 5000 уже.
+
0
ballistic
ballistic
17 жовтня 2017, 12:39
#
Точно модно?
Шось я не чув, щоб сєлєбріті ними п̶і̶д̶т̶и̶р̶а̶л̶и̶с̶я користувалися. :)
+
0
yarg
yarg
17 жовтня 2017, 12:46
#
Берите-берите. И сталин вам, и коин, все дела. пригодится. курс выростет втрое, это точно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися