Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 жовтня 2017, 14:41

Матриці немає. Світ не може бути комп'ютерної симуляцією — фізики

Команда фізиків-теоретиків з Оксфордського університету довела, що життя і реальність не можуть бути змодельовані величезним позаземним комп'ютером. Про те, чому це фізично неможливо, пише видання Cosmos Magazine.

Команда фізиків-теоретиків з Оксфордського університету довела, що життя і реальність не можуть бути змодельовані величезним позаземним комп'ютером.
Фото: medium.com

У дослідженні, опублікованому в журналі Science Advances, Зохар Рінгель і Дмитро Ковріжі демонструють, що створення комп'ютерної симуляції конкретного квантового явища, яке відбувається в металах, в принципі неможливо, передає AIN.

Вчені спробували створити модель квантової системи (двовимірний газ з дробовим квантовим ефектом Холла) класичними методами Монте-Карло і виявили, що з ростом числа частинок необхідні обчислювальні ресурси для виконання імітації росли нелінійно, а експоненціально.

Якби складність росла лінійно, то подвоєння кількості частинок означало б подвоєння необхідної обчислювальної потужності. Але якщо складність зростає експоненціально, де кількість обчислювальної потужності повинна подвоюватися кожен раз, коли додається одна частинка, то завдання швидко стає неможливою.

В такому випадку тільки для зберігання інформації про декілька сотень електронів буде потрібно комп'ютерна пам'ять, якої фізично необхідно більше атомів, ніж існує у всесвіті.

Побудувати такий комп'ютер фізично неможливо, отже побоювання, що ми можемо несвідомо проживати в якийсь гігантської версії «Матриці» можна сміливо відкинути.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що в Bank of America допустили, що людство існує в матриці. Фахівці компанії порахували, що ймовірність того становить від 20% до 50%, однак дізнатися це напевно не можна.

Коментарі - 7

+
0
SergS7
SergS7
7 жовтня 2017, 16:09
#
Отже створити достатньо складний, наближений до реального, віртуальний світ — неможливо. Матеріальний Всесвіт містить занадто велику кількість елементарних частинок, тому створити його інформаційну модель не вдасться. Викидаємо на смітник комп'ютери, повертаємось до калькуляторів і рахівниць :)
+
+53
ballistic
ballistic
7 жовтня 2017, 22:32
#
"Вчені спробували створити модель квантової системи класичними методами Монте-Карло"
— коректний висновок мав би звучати так — симуляція світу класичними методами неможлива.

Але нема підстав виключати існування більш досконалого методу, про який невідомо сучасним фізикам.
+
0
vlad9486
vlad9486
7 жовтня 2017, 23:49
#
Якось неправильно всі ці роздуми виглядають, треба читати оригінал. Очевидно що щоб змоделювати світ потрібен комп'ютер, який більший за світ, який моделюється. Значно більший, трохи більший. Лінійний чи експоненціальний ріст обчислювальної потужності — то не важливо, головне щоб скінченною залишалася.
> то задача быстро становится невозможной
Але ж обчислювальна потужність все одно потрібна скінченна, значить можливо.

Я не захищаю матрицю, просто не люблю, коли роздуми такі неправильні. Та і питання піднімається не наукове.
+
0
ballistic
ballistic
8 жовтня 2017, 2:10
#
Гадаєте у творіння є шанс пізнати свого творця?
:)
+
0
vlad9486
vlad9486
8 жовтня 2017, 10:36
#
Ще одне ненаукове питання.
Наука може сказати що відповіді на всі питання не вийде формалізувати.
https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6del%27s_incompleteness_theorems
+
0
ballistic
ballistic
8 жовтня 2017, 14:30
#
Знову ж таки, це «наукове» твердження сформоване на базі поточного методологічного апарату.
Але нема гарантії, що науковий прогрес не приведе до появи більш досконалих методологій, які спростують дане твердження.
:)
+
0
Dani Njasha
Dani Njasha
8 жовтня 2017, 10:16
#
Цікаво, що теорія про симуляцію грунтується на тому, що найменші частини ведуть себе по різному, взалежності від того, спостерігають за ними чи ні. Тільки не потрібно бути фізиком, щоб зрозуміти, будь-який спостерігач впливає на мікро-частини, тому вони перестають вести себе як хвилі.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися