Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2017, 15:22

Ближче до землі: кияни масово скуповують дешеві будинки в передмісті

Кількість угод купівлі-продажу недорогих приватних будинків в Київській області досягла історичного максимуму. У радиусі 20-ти кілометрів від столиці можна придбати будинок з ділянкою за $5-10 тис. Такі дані ріелторського ринку.

«Потік покупців, які хочуть придбати приватний будинок в годині їзди від Києва, почався ще в кінці 2014 року і зараз, схоже, досяг свого піку», — каже віце-президент Асоціації керуючих нерухомістю Анатолій Топол.

За його словами, у багатьох найближчих селах Київської області вже викуплені всі, навіть самі старі будинки, які підуть під знесення.

Новобудови не витримують конкуренції

Маючи на руках $10 тис, придбати готове житло в новобудові поки що неможливо ні в Києві, ні в області. Мінімальна сума, яка необхідна на придбання квартири в новому будинку з документами, в Київській області стартує від 370 000 грн, — такі дані порталу Lun. За цю суму ви отримаєте квартиру площею 30-32 кв.м., в яку потрібно буде вкласти ще від 50 до 100 тис. грн, щоб довести її до житлового стану.

За 300 000 грн можна придбати однокімнатну квартиру-студію в більш віддалених населених пунктах Київської області, таких як Димер, Іванівка і т.д.

Ситуація на ринку новобудов досить критична: «Якщо в період піку продажів в 2007 році було реалізовано більше 837 тисяч квартир, з яких 267 тисяч — за договорами іпотеки, то в 2016 році в борг купили тільки трохи більше 15 000 квартир. При цьому 80% таких угод — це договори розстрочки від забудовника», — розповів віце-президент ВГО «Ліга експертів України» Андрій Гусельников.

Читайте також: Сюрприз в квадраті: продавці намагаються набити ціну квартирам

Очікувати, що найближчим часом ціни на квартири в новобудовах подешевшають, поки не доводиться. Аналітики Інформаційно-аналітичного порталу «Столична нерухомість» відзначають, що у вересні ціна квадратного метра підскочила в 36 новобудовах. Зростання цін на будівництво, газ, бензин та електроенергію не дадуть можливості забудовникам утримувати низьку вартість квадратного метра: гривнева ціна на новобудови буде зростати.

При цьому ціна в доларах до кінця року дійсно буде падати. За прогнозами Андрія Гусельникова, вона зменшиться в середньому на 7-8%.

Вигідні інвестиції

Багато київських родин, зібравши $7-10 тис, і розуміючи, що їм не вистачає коштів на купівлю повноцінної квартири, приходять до висновку про покупку приватного будинку.

Читайте також: Матрац, депозит або все-таки Apple?

Як правило, квартира в столиці залишається молодій сім'ї, а батьки переїжджають на «нову дачу». Інший варіант - міграція людей пенсійного віку з метою здачі в оренду дорогих київських квадратних метрів. «Багато сімейних пар у віці 55-65 років зараз вважають за краще купити невеликий будинок в житловому стані в годині їзди від Києва і здавати в оренду свою квартиру. Таким чином вони отримують хорошу прибавку до пенсії, живуть на свіжому повітрі, а часто ще й підробітку в селі знаходять », — розповіли в Союзі фахівців з нерухомості Києва.

Інвестиції в будинки в котеджних містечках також популярні. Наталя Ряска, директор з маркетингу Dragon Capital (ЖК Obolon Residences, котеджні містечка Green Hills і Riviera Villas) розповіла про те, що на їх об'єктах кількість продажів істотно не знижується. «Покупці все частіше приходять до висновку про те, що при однаковій вартості квартири і будинка з ділянкою, краще купувати будинок», — говорить експерт.

На думку аналітиків, найдешевші і найбільш вигідні з точки зору співвідношення ціна-якість земельні ділянки і будинки вже розкуплені. Але знайти цікаві пропозиції можна як безпосередньо в сільраді вподобаного населеного пункту, так і у ріелторів.

Яна Довгань для «Мінфіну»

Коментарі - 9

+
+15
Pens
Pens
3 жовтня 2017, 18:18
#
«Ближе к земле»
Ну, дык, мэр сказал «подготовиться к земле», киевляне и выполняют.
+
0
alexodessa
alexodessa
3 жовтня 2017, 21:28
#
Народные массы осваивают метод Кошастого.
+
0
ballistic
ballistic
4 жовтня 2017, 0:32
#
А Кошастий ще не схаменувся?
+
+36
ballistic
ballistic
4 жовтня 2017, 0:30
#
"Багато київських родин, зібравши $7-10 тис, і розуміючи, що їм не вистачає коштів на купівлю повноцінної квартири, приходять до висновку про покупку приватного будинку"
— за таку суму в передмісті купиш хіба, що маленьку ділянку з хлівом.

Схоже на приховану рекламу котеджних містечок, назви яких явно згадані в статті.
Невдалу рекламу :)
+
0
Sabre
Sabre
4 жовтня 2017, 13:01
#
Ну если они действительно выкупили все мажорные участки, то особо на маркетинг можно и не тратится- всё равно к ним в агенство попадёшь, если дом конечно нужен.
+
+15
ballistic
ballistic
4 жовтня 2017, 13:12
#
Так рекламуються якраз тому, що продається погано :)

Хоча реклама якась дивна — стаття написана начебто для пересічних з бюджетом в $10 тис., а рекламується котеджні містечка з на порядок вищим прайсом.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
8 жовтня 2017, 9:11
#
Тут и за 20 не купишь,,,
+
0
Sabre
Sabre
4 жовтня 2017, 12:51
#
«Как правило, квартира в столице остается молодой семье, а родители переезжают на «новую дачу»»
напомнило один Японский фильм про средневековье — там когда в деревнях есть ставало нечег, то стариков сбрасывали со скалы.
+
0
mary27
mary27
8 жовтня 2017, 18:17
#
Ага, «массово скупают неликвид», так я и поверила.
Потом будут сдавать друг другу)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися