Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 вересня 2017, 8:30

Валютний ринок. Що може врятувати гривню від девальвації

Минулий тиждень на міжбанку пройшов під знаком активного падіння гривні. Попит на валюту зріс у всіх сегментах ринку. За період з 11 по 15 вересня безготівковий долар подорожчав на 16 копійок — з 26,05/26,08 гривень до 26,21/26,245. А на готівковому ринку курс продажу досягав 26,40 гривень і вище. Населення і бізнес знову увійшли в період осінніх очікувань девальвації. Поки що розвиток подій на міжбанку підтверджує їхні побоювання.

Нацбанк намагався боротися за гривню, демонструючи небувалу активність по інтервенціям з продажу доллара. Але в кінцевому підсумку змінити тренд в напрямку зміцнення національної валюти поки не зміг. НБУ провів за минулий тиждень як мінімум три «запита кращого курсу» (причому 14 вересня -двічі) та один аукціон, на яких в загальній сумі «залив» на ринок не менше $48,7 млн. Але цього виявилося мало для повного виправлення ситуації.

Поведінка міжбанку минулої п'ятниці з черговим збільшенням попиту на валюту і як наслідок — зростанням курсу долара, свідчить про те, що поки загроза подальшої девальвації гривні зберігається.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

  1. Різке зростання попиту на валюту на минулому тижні сформувало стійкий тренд на підвищення долара. Його поки не зміг зупинити ні сам ринок, ні інтервенції Нацбанку. Вливання регулятора тільки послабили темпи падіння гривні, але не зупинили його. Це психологічно «тисне» на ринок і змушує, з одного боку, активніше скуповуватися імпортерів для виконання своїх валютних зобов'язань. З іншого — знижує бажання експортерів продавати валюту в розрахунку на подальше зростання курсу. Це працює проти гривні. Також добавила негативу і статистика Держстату по зовнішній торгівлі товарами. На 1 серпня дефіцит склав $ 2,7 млрд. Це говорить про те, що «вимивання» валюти з країни посилилося;

2) Істотний розрив курсів на готівковому і безготівковому валютному ринку. Ця диспропорція стимулює спекулятивні переливи валюти з одного ринку на інший. Поки цей розрив між міжбанком і готівковим ринками не зменшиться до 10-15 копійок — активні атаки на гривню продовжаться. Існуючий дисбаланс між цими курсами призводить до розгойдування по черзі обох сегментів валютного ринку і також працює проти гривні;

Читайте також: Політика НБУ. Загроза для банківської системи зростає

3) Зберігається позитивна динаміка цін на українську продукцію на зовнішніх ринках. Єдина відмінність від попередніх тижнів — першу скрипку по надходженню валютної виручки зараз грають металурги. Аграрії вважають за краще продавати зібраний врожай тільки в тих обсягах, які не знижують загальносвітових цін на їх продукцію. На щастя в Україні вже побудована за останні роки інфраструктура зерно- і овочесховищ, що дають їм таку можливість. В цілому це забезпечує більш рівномірний потік надходжень валюти і допомагає гривні. Додатково ми очікуємо, що на цьому тижні активність аграріїв збільшиться і це додасть пропозиції валюти на торгах;

4) Наближення періоду податкових платежів у компаній в поєднанні з активізацією їх госпдіяльності після літнього затишшя створює постійну потребу в гривні. Це допоможе гривні на цьому тижні;

5) Обсяги (і головне — умови) розміщення на зовнішніх ринках нових облігацій України. Позитивні новини з цього ринку (роад-шоу проведені в Лондоні і Нью-Йорку) підтримають національну валюту. При вдалому збігу обставин фактична реструктуризація частини зобов'язань країни 2019 і 2020 року дасть змогу як зменшити боргове навантаження на ці роки, так і можливо отримати додаткову суму коштів в ЗВР. Підсумки розміщення цих паперів будуть озвучені на цьому тижні і це може психологічно підтримати гривню в коротко- і середньостроковій перспективі. А в зв'язці з репрофайлінгом ОВДП у портфелі Нацбанку (про який зараз вже практично домовилися НБУ і Мінфін), це призведе до впорядкування внутрішніх і зовнішніх навантажень на держбюджет і зміцнить позиції гривні;

6) Проведення 19 вересня торгів двома американськими майданчиками по реалізації застав банків-банкрутів, які перебувають у Нацбанку у забезпеченні їх рефінансування на загальну суму не менше $410 млн. Можна довго сперечатися про «плюси» і «мінуси» такого рішення Нацбанку, а також про перспективи прозорості проведення цих угод, але наявність 22 зарубіжних та місцевих інвесторів, які бажають взяти участь в торгах, дає надію на отримання адекватної суми за ці активи. Частина цих коштів може бути в валюті, частина — в гривні, але навіть якщо операція пройде на суму в 10,7 млрд грн (еквівалент $410 млн за курсом НБУ 26,162016 на 15 вересня) — це істотно вплине як на ситуацію в банківській системі, так і на курс (якщо частина цих валютних коштів буде продаватися на міжбанку для оплати в гривні за куплений пул лотів).

Читайте також: Тур на 2 мільярди: Про що Мінфін домовляється з власниками євробондів України

Основні загрози для гривні в ці дні

На думку «Мінфіну» — головною небезпекою для курсу гривні на цьому тижні є непрогнозований готівковий ринок з можливим збільшенням ажіотажного попиту на валюту з боку населення на тлі зростання котирувань міжбанку. Циклічне зростання то одного, то другого з цих сегментів валютного ринку може загнати курс долара до рівня 26,50 гривень і вище.

«Природними» обмеженнями у цій ситуації є низька платоспроможність населення та відсутність «зайвих» оборотних коштів у підприємств-імпортерів на тлі продажів валюти експортерами для виконання своїх гривневих господарських операцій та розрахунків з бюджетом.

Ми впевнені, що у Нацбанку зараз є всі важелі для зупинки зростання долара на валютному ринку. Тепер найголовніше питання — бажання/небажання регулятора девальвувати гривню. Тим більше, що у даний час вже і сам Нацбанк все частіше говорить про те, що рівень інфляції на поточний рік буде значно відрізнятися від задекларованого ним прогнозу. А згідно із законодавством — Нацбанк в Україні відповідає за цінову стабільність.

За даними Держстату, на 1 серпня коефіцієнт покриття імпорту експортом в Україні становить 0,9. Тобто країна залишається імпортозалежною. Черговий раз «підірвати» курс — це підписати вирок всім показникам інфляції на поточний рік (за даними самого НБУ на 1 вересня вже 16,2% при прогнозі в 12%).

Читайте також: Олег Чурій: Гривня не буде девальвувати восени

Навряд-чи хтось із чиновників Нацбанку або Мінфіну буде готовий взяти на себе таку відповідальність. Тим більше, що самі громадяни і бізнес вже не готові до таких експериментів над своїм низьким добробутом. Не готовий до цього і Президент, який не випадково підняв на цьому тижні питання про відродження «середнього класу».

Адже не секрет, що основні втрати заощаджень і бізнесу припали саме на цю категорію населення, яка фактично сплатила основні рахунки за весь цей «банкет» триразової девальвації та банкопаду в Україні.

Зараз курс в нашій країні — питання не тільки суто економічне, а й політичне. А в зв'язку з дуже непростою ситуацією на політичному олімпі України, проводити чергові «валютні експерименти» з населенням і залишками бізнесу — повна авантюра. І це на Банковій, Грушевського та Інститутській добре розуміють. Чи зроблять висновки — покажуть події найближчих днів...

Що буде відбуватися на валютному ринку

За нашими оцінками в ці дні відбудеться поступове уповільнення зростання курсу долара на міжбанку. Основними «союзниками» гривні будуть два фактори — необхідність проведення клієнтами банків розрахунків за податковими зобов'язаннями та дії Нацбанку, який на побоюваннях зростання інфляції — буде змушений «збивати» ажіотаж на міжбанку періодичними інтервенціями.

Зіпсувати гру регулятору може населення ажіотажним попитом на готівкову валюту, а також нескоординовані дії місцевих бюджетів та Держказначейства (на їх рахунках накопичилося вже понад 65 млрд гривень), здатних при одноразовому виході в банківську систему «підірвати» курс. Але ми впевнені, що дії Держказначейства та НБУ будуть більш-менш узгодженими.

Тому залишається населення. Якщо чиновники НБУ зможуть заспокоїти громадян як реальними (на міжбанку), так і вербальними інтервенціями (постійним роз'ясненням ситуації) — ажіотаж на валютному ринку поступово зійде нанівець.

Спекулянти намагатимуться продовжувати грати «на підвищення», щоб розгойдати курс, але їхні власні можливості не дозволятимуть їм розгойдувати човен за умови систематичної присутності Нацбанку на торгах.

Готівковий ринок «упреться» у низьку платоспроможність громадян і при відсутності сюрпризів на міжбанку — також зупиниться в межах не вище 26,50 гривень. У цій ситуації спекулянтам як на міжбанку, так на готівковому ринку не залишиться нічого іншого, як поступово знижувати спред, працюючи у форматі «з обороту».

У будь-якому випадку — дії Нацбанку на міжбанку в цей період покажуть справжні завдання регулятора в найближчій перспективі.

Курс і активність ринку на цьому тижні

На готівковому валютному ринку «Мінфін» прогнозує поступове звуження готівкового та безготівкового курсів, що в кінцевому підсумку призведе до звуження спреду по долару на готівковому ринку.

В цілому за тиждень, курс прийому долара буде в межах 26,00-26,20 гривень, а продажу — на рівні 26,25-26,45 гривень з поступовим трендом на зниження котирувань до кінця тижня.

В обмінниках фінкомпаній спред буде нижче, ніж у банків — до 25 копійок, у самих фінустановах — до 35 копійок на доларі.

На міжбанку за рахунок наближення днів бюджетних проплат — активність на торгах буде високою, з періодичними спекулятивними спробами розгойдування ринку. Нацбанк буде змушений виходити на торги з інтервенціями для згладжування перекосів попиту і пропозиції. Причому основним інструментом для впливу на ринок з боку НБУ буде менш публічна форма інтервенції — «запит кращого курсу».

Як тільки диспропорції ринку перестануть бути значними — НБУ перестане продавати валюту і буде вже залишатися в статусі спостерігача.

Якщо в дні бюджетних проплат на ринку виникне ситуативний надлишок валюти — він буде негайно викуплений регулятором. Причина — Нацбанк витратив великі обсяги ЗВР в останні дні на стримування падіння гривні і йому необхідно збільшити викуп валюти з ринку, щоб вписатися в графік зростання ЗВР, погоджений з МВФ.

Потенційно це буде прибирати надлишок валюти на ринку і тому ми не очікуємо значного зниження котирувань долара на торгах.

В цілому, з урахуванням ситуації, що склалася на валютному ринку, «Мінфін» прогнозує курс на міжбанку по долару на цьому тижні в широкому діапазоні 26,00- 26,35 грівен.

У понеділок (18 вересня) ми прогнозуємо обсяги операцій в межах $ 290-350 млн при укладанні до 540 угод.

У вівторок та середу (19 та 20 вересня) — за рахунок днів податкових платежів- «Мінфін» очікує поступове зростання операцій на міжбанку — до $ 350-390 млн при укладенні до 570-600 угод.

У четвер (21 вересня) — обсяги торгів будуть в межах $ 290-340 млн при укладанні до 480-540 угод.

У п'ятницю (22 вересня) — зниження активності на ринку. Ми прогнозуємо зменшення обсягів операцій до $ 250-270 млн при укладанні до 500 угод.

Коментарі - 4

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 вересня 2017, 9:30
#
Соглашусь с МинФин, то что есть большая вероятность того что курс дойдет до 26,45-26,50.
Просто будет постепенный рост как на межбанке так и на черном рынке, резких скачков поидее не будет. Население на курс сильно давить не будет, а вот спрос и предложение на межбанке — да.
+
+15
andriytavs
andriytavs
18 вересня 2017, 9:33
#
Хорошая статья!
+
0
Олег Шишов
Олег Шишов
18 вересня 2017, 11:10
#
Исходя из заголовка можно ответить цитатой: «От ревизии нас может спасти только Кража! — Простите, не нас, а Вас».
+
+15
Nekrasov
Nekrasov
18 вересня 2017, 11:44
#
Думаю так, сейчас можно ожидать снижения до 26,10-26,15 гривен. Но ведь уже никто не помнит, что еще три недели назад на межбанке курс крутился в пределах 25,50-25,60 гри -вен. Т.е. девальвация идет… Просто формат — вначале падение по -максимуму для рынка в этот момент, затем небольшой возврат назад, но уже не до начального уровня котировок. К концу года думаю выведут на 27,2 гривен. Минфин же не зря такой курс в бюджет заводил. У них по нему вся доходная часть посчитана. Так что ждем сюрпризов с разговорами о врагах спекулянтах и плохой конъюктуре рынка на межбанке. «Злые» банки (в основном госы) по случайному стечению обстоятельств -«обидят» гривну вместе с Министерством финансов и загонят курс аккурат в эти пределы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися