Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 вересня 2017, 14:32

Мінсоцполітики назвало відмінності між трудовим договором і договором ЦПХ

Що таке трудовий, а що таке договір цивільно-правового характеру, які між ними відмінності та які характерні ознаки трудових відносин?

Що таке трудовий, а що таке договір цивільно-правового характеру, які між ними відмінності та які характерні ознаки трудових відносин?
Фото: pay.vn.ua

Про це йдеться в листі Мінсоцполітики від 23.05.2017 р №10620 / 0 / 2-17 / 13.

Трудовий договір

Це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізособою, за якою:

  •  працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові,
  •  власник підприємства або уповноважений ним орган чи фізособа зобов'язується виплачувати працівникові зарплату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.
  • При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, – також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Працівника приймають на роботу (посаду) для виконання певної роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою з підпорядкуванням правилам внутрішнього трудового розпорядку.

Прийняття на роботу здійснюється відповідно до штатного розпису підприємства, установи чи організації — працівника приймають на роботу (посаду), яка включена до штату роботодавця, для виконання певної роботи (певних функцій) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою.

Працівникові гарантується заробітна плата, встановлені законодавством про працю гарантії та компенсації.

Договір цивільно-правового характеру

В окремих випадках робота може виконуватися не за трудовим договором, а на іншій юридичній підставі. Зокрема, можливе виконання роботи за договорами цивільно-правового характеру (ЦПХ).

Цивільно-правовим договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Різниця між трудовим договором та договором ЦПХ

Як повідомляється, сторонами трудового договору є працівник і роботодавець (власник або уповноважений ним орган), а ЦПХ — замовник і виконавець.

Виконавець, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, самостійно організовує свою роботу (якщо іншого не передбачено цивільно-правовим договором) і виконує її на власний ризик.

Питання використання матеріалів та інструментів, необхідних для надання послуг або виконання робіт, визначається умовами цивільно-правового договору. Законодавство про працю на такі відносини не поширюється.

При виконанні роботи за ознаками, притаманними трудовим відносинам, з особою слід укладати трудові договори, наголошує Мінсоцполітики.

Характерними ознаками трудових відносин є:

  • систематична виплата заробітної плати за процес праці (а не її результат);
  • підпорядкування правилам внутрішнього трудового розпорядку;
  • виконання роботи за професією (посадою), визначеною ДК 003:2010 «Класифікатор професій»;
  • обов'язок роботодавця надати робоче місце;
  • дотримання правил охорони праці на підприємстві, в установі, організації тощо.

Коментарі - 12

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 вересня 2017, 15:03
#
«систематическая выплата заработной платы за процесс труда (а не ее результат)»

Это основной бич совка, который достался Украине по наследству.

Многие ходят на работу и занимаются имитацией этой самой работы без реальных и видимых результатов, но в то же время получают за это заработную плату.

Может поэтому у нас такой низкий уровень жизни, что никто толком ничего не делает, а всего-лишь создают видимость бурной деятельности…
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
16 вересня 2017, 20:54
#
Многие ходят на работу и занимаются имитацией этой самой работы без реальных и видимых результатов, но в то же время получают за это заработную плату.

Это характерно для госучреждений, потому что там «забыли» слово контроль.
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
22 вересня 2017, 17:21
#
И какой результат должна дать, к примеру, тетенька, которая берет плату за использование туалетов? как будет высчитываться ее результат работы? по количеству разов, когда человек спустил свой балласт?
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
22 вересня 2017, 18:04
#
Неужели кроме платных туалетов, украинцы больше нигде не работают даже в Украине.
А как же миллион бюджетников — и ни один не занимается платными туалетами, но зарплату за отсидку на работе получает…
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
2 жовтня 2017, 11:58
#
Так вы же хотите так ко всем применить? И не учитываете, что не на всякой работе как таковой полезный результат работы сотрудника можно подсчитать для того, чтобы определить, какую зп ему насчитать за результат работы. Консьержка в туалете, или как там ее, не единственный случай.
Еще один пример — охранник. Как его заработную плату считать? По количеству краж или их отсутствия? А если это будет вообще ночной, то по количеству взломов или количеству предотвращенных действий злоумышленников?
К тому же сейчас и так действует вас способ, например, продавцы, которые получают зп только как процент от количества проданных товаров
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 жовтня 2017, 23:21
#
Почему всех тянет обсуждать только уборщиц и охранников — хотя во многих конторах эти профессии давно на аутсорсинге.

Почему не обсуждаете профессии по профилю предприятия или топ-менеджмент и среднее управленческое звено.

+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
3 жовтня 2017, 10:42
#
Вы зациклены? Повторю вопрос, вы хотите это применить ко всем работающим, тогда как высчитывать заработную плату тем, работа которых не сможет быть исчислена в рамках результата? Оставьте свои глупые попытки увернуться от темы. К тому же, я уже сказала, что это НЕ единственные профессии, а вы на своей волне
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 жовтня 2017, 11:12
#
У всех работающих, без исключения, есть результат их труда…
Другое дело — кто и как этот труд оценивает…
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
3 жовтня 2017, 12:11
#
Ну так, давайте же, опишите непосредственный результат труда (только реальный, пожалуйста, например, уболтал покупателя купить окна именно у фирмы, где он работает, а значит фирма получит прибыль, продавец — свой процент) тети в туалете или вы опять предпочтете увиливать?
+
0
ballistic
ballistic
16 вересня 2017, 16:19
#
В мої університетські часи «ЦПХ» мало дещо інше значення.
:)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 вересня 2017, 17:39
#
За двадцять з гаком років і не такі зміни можуть відбутися.
+
0
ballistic
ballistic
16 вересня 2017, 18:08
#
Гугл пам'ятає!
:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися