Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2017, 9:20

Що з роботою: банкіри і страховики йдуть в інші галузі

Криза на фінансовому ринку України та пов'язані з ним масові звільнення персоналу втратили колишні масштаби, але нікуди не поділися. А ті вакансії, що є, не радують зарплатами. Особливо критична ситуація на страховому ринку: фахівці хочуть отримувати майже вдвічі більше, ніж їм пропонують роботодавці.

Бум або рутина?

Для банківських службовців в Україні стало більше роботи. За даними аналітика rabota.ua Тетяни Пашкіної, в липні цього року кількість вакансій в категорії банківського персоналу зросла порівняно з початком 2017 року на 23%. І це з урахуванням традиційного затишшя на ринку праці і періоду відпусток. Наприклад, в березні пропозиція випереджала січневу на 33%. Кадровики розраховують, що, за підсумками вересня цей показник буде ще вище.

Про збільшення потреб у додатковому персоналі говорять і в самих банках.

За словами директора з персоналу Forward Bank Марини Супрун, в 2016 році вони відновили активне кредитування населення, зробивши акцент на дистанційне обслуговування клієнтів. «Відповідно, в поточному році ми посилили команду фахівців таких напрямків, як CRM, IT і телемаркетинг», — розповіла Супрун.

"У нас відкриті вакансії касирів і фахівців з обслуговування у відділеннях, є вакансії у відділі валютного контролю, фінансового моніторингу, відділі карткових продуктів,  кредитного адміністрування", - розповіла "Мінфіну" директор департаменту персоналу Піреус Банку Ганна Радиш.

Директор з управління персоналом об'єднаного банку «Альфа-Банк Україна» і Укрсоцбанк Тетяна Стрекаль розповідає, що зараз активно розвивається напрямок продажів через інтернет, мобільні додатки і т.д. Тому банк пропонує відповідні вакансії. «Але живе спілкування з клієнтами ніхто не відміняв, тому й досі актуальна потреба в менеджерах з продажу та обслуговування клієнтів в регіональній мережі», — відзначає вона.

Але на страховому ринку ситуація прямо протилежна — число робочих місць, навпаки, скорочується. За даними rabota.ua, в порівнянні з початком цього року, кількість пропозицій для страхового персоналу скоротилася на 12%. «Поява нових вакансій, скоріше, пов'язана з плинністю персоналу: роботодавцям потрібно кимось заміняти звільнених співробітників, ось вони й подають заявки в агентства. Про розширення штату мова не йде », — пояснює керівник асоціації  «Страховий бізнес» В'ячеслав Черняховський.

Найбільше вакансій для банківського персоналу пропонують в Києві — 36% від загальної кількості. На другому місці — Дніпропетровська область (9%). В топ-3 увійшла також Одеська область (7%).

У перелік найбільш затребуваних, за словами Пашкиної, потрапили менеджери з продажу банківських продуктів (25% від загального числа вакансій), фахівці з касових операцій (17%), кредитуванню (13%), роздрібному бізнесу (7%), стягненню заборгованості (4 %).

Її слова підтверджує і керівник Асоціації «Страховий бізнес» В'ячеслав Черняховський. «Потрібні ті, хто приносить в компанію гроші — андеррайтери, фахівці з врегулювання збитків, продавці. Про фахівців, які працюють на розвиток, страховики зараз думають менше », — говорить експерт. 

Чистки тривають

Ні банківський, ні страховий ринок поки так і не прийшли до тями після масових чисток, які спостерігалися в останні три роки. За даними голови Асоціації захисту банків Катерини Назимко, за цей час кількість банківських співробітників в Україні скоротилася на 106,4 тис осіб. Якщо в 2014 році в банках працювало 246,5 тис фахівців, то на початок цього року — тільки 140,1 тис.

Масові скорочення персоналу не минули і регулятора. З 2014 по 2015 рік Нацбанк урізав штатний розклад з 12 тис до 10 тис осіб. У 2016 році в НБУ працювало лише 5 тис осіб. А в планах до 2020 року — залишити не більше 2 тисяч.

І так як чистка в фінансовому секторі ще не закінчена, негативна динаміка буде тільки посилюватися, — впевнені експерти.

Поки не зрозуміло, наскільки порідшають ряди на страховому ринку. Однак роботу вже втратило, і може ще втратити десятки тисяч людей. «Закрилося дуже багато компаній, в тому числі, міжнародних. Зрозуміло, що маса фахівців виявилися не при справах », — говорить Черняховський.

Навіть нинішнє зростання числа вакансій вражає хіба що динамікою. У цифрах ситуація виглядає не такою оптимістичною. Скажімо, в базі rabota.ua для фахівців з кредитування, які нині у фаворі у роботодавців, всього 4,6 тис, пропозицій. Для продавців банківських продуктів в фінустановах всієї країни знайшлося 3,5 тисячі робочих місць, для фахівців з касових операцій - 3 тисячі.

Багато банківських і страхових фахівців, не чекаючи поки їх звільнять, самі йдуть в інші професійні сфери. Так, в останні роки школи, що пропонують короткострокові курси для початківців IT- шників, фіксували рекордну кількість учнів, які раніше працювали на фінансових ринках.

«Багато хто дійсно йде в IT-компанії або на сервісні проекти, де є можливість непогано заробляти», — підтверджує тенденцію Черняховський.

«Процес підбору фахівців щорічно ускладнюється. Ми спостерігаємо тенденцію до того, що кваліфіковані фахівці переходять з банківського сектора в інші сфери бізнесу, а також виїжджають за кордон, легко знаходячи застосування своїм навичкам після роботи в крупних міжнародних групах. Це все, на жаль, призводить до того, що іноді є дефіцит резюме на відкриті вакансії », — нарікає Тетяна Стрекаль, директор з управління персоналом об'єднаного банку« Альфа-Банк Україна »і Укрсоцбанк.

А Тетяна Пашкіна говорить про зменшення числа відгуків на вакансії для банківського і страхового персоналу. Якщо в 2015 році середньостатистичної вакансією цікавилося 30 потенційних претендентів, то в минулому році — лише 12, а в цьому — 10.

«Фактично можна говорити про те, що кризу переживає не тільки фінансовий сектор, а й сама професія «банкір». Відбувається зниження активності кандидатів в банківському секторі, в той час як загальна активність кандидатів-претендентів збільшується. У той же час банківський персонал стає більш гнучким, мобільним і технологічним», — вважає Марина Супрун.

Вона додає, що зараз, крім професійних вимог, роботодавці цінують людей, які вміють швидко навчатися, адаптуватися, що мають бажання рости і розвиватися в професії.

Багато зайвих

Разом з тим, на ринку все одно зберігається надлишок фахівців. Практично в усіх напрямках кількість резюме перевищує число вакансій. Наприклад, якщо на Київ припадає 35% всіх фінансових вакансій, то резюме тут — 38%. У Дніпропетровській області ці показники становлять 8% і 9%, в Запорізькій — 3% і 5% відповідно. Лише в небагатьох регіонах ситуація прямо протилежна — вакансій там більше, ніж резюме. Скажімо, в Одеській області на 7% пропозиції приходиться тільки 4% резюме, а от у Львівській заявок від претендентів на 1% більше, ніж вакансій. Така ж картина в Полтавській і Миколаївській областях.

Якщо порівнювати побажання роботодавців і відгук на них ринку праці, то дефіцитними виглядають і окремі напрямки. Скажімо, якщо для фахівців з продажу банківських продуктів в загальній базі передбачено 25% вакансій, то резюме від претендентів — тільки 20%. За касовими операціями пропозиція і попит співвідносяться як 17% до 14%, фахівцями з роздрібного бізнесу — 7% до 3% і т.д.

Надлишок претендентів є за такими напрямками як кредитування (вакансій — 9%, резюме — 13%) і топ-менеджмент (3% і 5% відповідно).

«На ринку дуже багато безробітних управлінців, причому, високого рівня», — підтверджує тенденцію Черняховський.

Скажімо, в базі rabota.ua для керівників відділень або філій фінустанов з усієї України зібрано всього трохи більше 1,4 тис вакансій. Це майже в 3,5 рази менше, ніж для фахівців з кредитування.

Зарплатне урізання

Не радують фінансистів і зарплати. Якщо і банки, і страхові компанії раніше входили в список найбільш щедрих роботодавців, то зараз вони — чи не в хвості забороненого рейтингу.

Наприклад, за даними rabota.ua, середня зарплата роздрібників в вітчизняних банках не дотягує навіть до 7 тис грн. Фахівці з касових операцій і кредитування отримують і того менше — 6,3 тис грн. і 6,5 тис грн відповідно. Фахівцям по стягненню заборгованості пропонують близько 8,5 тис грн в місяць, IT-шники в банках можуть претендувати на 13,5 тис грн., тоді як вартість фахівців середнього рівня на IT-ринку вже давно не опускається нижче 20 тис — 25 тис грн.

Керівники банківських відділень і філій отримують трохи більше 14 тис грн.

На нинішні банківські зарплати часто не хочуть йти навіть студенти. «В окремих випадках рівень кваліфікації фахівців не відповідає зарплатним очікуванням. У випускників вузів і молодих фахівців, в основному, високі побажання до рівня посади і заробітної плати. Багато з них не готові працювати на перспективу. Це загальна проблема мотивації молодого покоління, яка зараз активно обговорюється на профільних HR-конференціях», — зазначають в одному з банків.

Втім, деякі банки все ж підвищують зарплати. Як розповіла Марина Супрун, в минулому році середнє зростання доходів співробітників банківської сфери складало 16%, за даними Ernst & Young. Найбільше зростання зарплат спостерігається у фахівців інформаційної безпеки банків, CRM аналітиків, IT-фахівців.

"Уже в цьому році фінансовий сектор показує деяке зростання в зарплатах. Очікуємо, що в наступному році воно продовжиться. Хоча, звичайно, багато чого буде залежати від економічної ситуації в країні і від того, наскільки здоровою буде ситуація у фінансовому секторі", - прогнозують в Піреус Банку

За словами Тетяни Стрекаль, банки також активно переглядають свої програми мотивації для співробітників фронт-офісу — знижують фіксовану частину доходу (окладу) і підвищуються частки бонусів за результатами роботи.

На страховому ринку ситуація гірша. «Шукають фахівця середньої ланки на 10 тис грн на місяць. Багато хто просто не готовий працювати за такі гроші », — говорить Черняховський.

Згідно зі статистикою rabota.ua, керівнику філії страхової компанії в середньому по країні пропонують близько 12 тис грн., фахівцям зі страхування життя — 8,4 тис грн., з медстрахування — 6,6 тис грн., страхування майна — 6 тис грн., автострахування — менше 6 тис грн., актуаріям — 7,8 тис грн. Це набагато менше, ніж вказують в своїх резюме потенційні кандидати. Наприклад, претенденти на посаду керівника страхової компанії хочуть отримувати не менше 20,7 тис грн, а фахівці з автострахування — 9,2 тис грн — тобто майже вдвічі більше, ніж їм готові платити.

І найближчим часом ситуація навряд чи кардинально покращиться: роботодавці в один голос заявляють, що у них немає можливості збільшувати зарплатний фонд. А це загрожує подальшим відтоком з галузі висококласних фахівців, які будуть шукати застосування своїм талантам в інших сферах.

Леся Павелецька

Коментарі - 20

+
+69
AleksandrBank
AleksandrBank
15 вересня 2017, 9:57
#
Статья классная и правдивая!

Хочу от себя подтвердить, что действительно многие уходят с банковского дела, это в первую очередь связано с ЗП и условиями.
Из-за роста небывалого фин.компаний, ломбардов и тому подобных организаций как легальных так и нелегальных — они отхватили немалый кусок за последние 3 года.
Это сказалось на фин.результате многих банков, и это сказывается на ЗП их сотрудников и бонусах, не говорят уже о кризисе и то что написано в статье.

Проблема сейчас в ином также есть, никто сейчас после окончания ВУЗа не хочет идти в банк или страховую, студенты окончив ВУЗ и снимая квариру хотят сразу как минимум в Киеве получать 7-8 тыс.грн., а отдельные «экземпляры» 10-12 тыс.грн. — хотя непонятно как они учились и как они будут работать, потому что их нужно всему обучать. И сейчас глобально проблема найти кассира или спец-та.

По страховым компаниям — сейчас вообще невероятно большое кол-во которые ищут начальников отделов в главном офисе или даже руководителей Центрального региона и т.д., замов их — это говорит о ситуациии в страховой сфере (в статье об этом также пишут частично).
+
+29
AleksandrBank
AleksandrBank
15 вересня 2017, 10:00
#
Клалифицированные кадры уходят по одной причине — они не видят смысла сидеть на своих зарплатах при таком росте цен и т.д. Те кто вкладывает и хочет далее расти как финансово так и навыки свои развивать — не видит перспектив на этом рынке. А помимо еды и т.д. нужно что-то отложить на покупку Авто или Жилья, а наших реалиях это практически не возможно. Как итог персонал плюет на работодателя который не может ему предложить тот комфорт финансовых и т.д., или расслабляются и наплевательски ко всему стают относиться или уходят.
+
0
k1453
k1453
2 жовтня 2017, 11:53
#
Не только поэтому, почти везде на большие должности берут людей со стороны, у пюдей нет перспектив роста…
+
0
Maleficarum
Maleficarum
15 вересня 2017, 10:11
#
Ну понятное дело-что и спецы безработные банковские… Сотню банков аннулировала страна… Владельцы банков- то «ылита» правящая вся… Денег намолотила… Профит получила-закрыв лже банки и в шоколаде… Наёмный люд который в тех банках работал-оказался в качестве заложников… Мало того- что лишился своих рабочих мест-так ещё остался и с пятном «воров» лопнувших банков… У меня лично- знакомый… Работал в ЧЕТЫРЁХ банках- которые лопнули… Более не желает никакой «банковской деятельности»… Открыл свои ПОВ… Молотит лавэ как грится…
+
+24
mary27
mary27
15 вересня 2017, 12:07
#
''Сотню банков аннулировала страна'' — шта?!
''Все плохо-плохо-плохо''.
+
+42
Maleficarum
Maleficarum
15 вересня 2017, 12:34
#
У кумов рошена всё хорошо… Вы из кумов?
+
+32
yarg
yarg
15 вересня 2017, 10:23
#
Да, все описано верно. люди уходят, зарплаты маленькие, особого смысла сидеть в банках нет. Куча знакомых уехала за границу — работают там.
+
0
mary27
mary27
15 вересня 2017, 12:08
#
И где же работают — тоже банковские служащие?
+
0
yarg
yarg
16 вересня 2017, 10:07
#
Некоторые — да. некоторые — в других отраслях. Банки везде одинаковые, поэтому особых сложностей нет.
+
0
Apollo17
Apollo17
15 вересня 2017, 13:45
#
Банковской отрасли не существует с февраля 15 года. Ее убили НБУ и Кабмин.

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 вересня 2017, 13:50
#
Вот это новость!
Нужно поменять в своем резюме «отрасль»
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
18 вересня 2017, 8:01
#
Видел изнутри, что творилось во многих рухнувших банках. Грязь такая, что слово банкир для меня ругательное.
+
0
yarg
yarg
19 вересня 2017, 18:56
#
Это вы небыли в торговле или в промышленности. Там по сравнению с банками-адский адище.
+
+24
Игорь Коляда
Игорь Коляда
15 вересня 2017, 20:17
#
Это хорошо, а то уже чересчур много расплодилось специалистов «делать деньги из воздуха».
+
0
0675613
0675613
15 вересня 2017, 22:04
#
Доминирующие на рінке госбанки традиционно, в стиле ощада, славятся своим скотским отношением к быдлу-винтикам. Винтики славятся безответственным отношением к клиенту и работодателю. Да и после такого вопрос- кто выкупит госбанки становится очевидным. Доведут до ручки и заберут себе за бесценок. Что здесь амбициозному молодняку ловить, не представляю
+
0
yarg
yarg
16 вересня 2017, 10:09
#
Амбициозный молодняк уже лет 15 сидит в других отраслях
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
16 вересня 2017, 13:15
#
«Многие из них не готовы работать на перспективу. Это общая проблема мотивации молодого поколения, которая сейчас активно обсуждается на профильных HR-конференциях»- а эта перспектива есть и её открыто и доступно смогли донести до сотрудников? Я первый год после ВУЗа работал в хорошем, по нашим меркам, банке. Честно — мрак. Если работодатель не готов платить нормальные деньги, и при этом есть альтернатива — кто ему виноват?

К слову, я сейчас наёмный сотрудник + ещё с небольшой командой занимаюсь своими проектами. Если я не могу кому-то платить со своих коллег ожидаемые деньги (при этом он их может получить в другом месте) это моя головная боль и проблема, и не мой коллега виноват в этом.
+
0
mary27
mary27
2 жовтня 2017, 13:32
#
«Я первый год после ВУЗа работал в хорошем, по нашим меркам, банке. Честно — мрак.» — «Аваль»?)
+
0
k1453
k1453
2 жовтня 2017, 11:50
#
К сожалению впереди неизбежное большое сокращение в Привате, никто надеюсь не будет спорить.что это будет хоть рано, хоть поздно, слишком у них были раздуты штаты.
+
0
mary27
mary27
2 жовтня 2017, 13:31
#
Кагбэ, «Приват» давно агитирует клиентов пользоваться «Приват24», те сотрудники, что поумнее, должны догадываться, что чем больше клиентов пользуется интернет-банкингом, тем меньше нужно отделений(и сотрудников).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися