Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 вересня 2017, 11:28

Оцінка експертів щодо рішення китайської влади заборонити ICO

Після опублікованої Народним банком Китаю заяви про негайне припинення всіх ICO в країні Hash Telegraph поцікавився думкою фахівців щодо того, як це рішення вплине на розвиток ринку цифрових активів.

Після опублікованої Народним банком Китаю заяви про негайне припинення всіх ICO в країні Hash Telegraph поцікавився думкою фахівців щодо того, як це рішення вплине на розвиток ринку цифрових активів.
Фото: twogarin.info

Кріптотрейдер Кирило Келевра вважає, що в результаті такого рішення варто очікувати збільшення інвестицій в реалізовані за межами Китаю проекти: «Я вважаю, що це дуже позитивно позначиться на ринку некитайських ICO, так як велика кількість китайських інвесторів після цього почне вкладати в міжнародні токенсейли. Ця новина вже викликала паніку і багато активів, включаючи біткоіни, просіли. Однак для багатьох це сигнал до покупки перед великою хвилею, яка очікується в жовтні-листопаді».

Віктор Прокопеня, засновник інвестиційної компанії VP Capital, вважає, що китайська влада просто не знайшли іншого способу захистити інвесторів.

«Залучення коштів інвесторів шляхом продажу акцій, часток участі, боргових зобов'язань пройшло довгий шлях еволюції, — пояснює він. — На цьому шляху багато втратили свої капітали. Якщо говорять, що правила дорожнього руху написані кров'ю, то правила в сфері цінних паперів написані в результаті втрат грошей і довіри інвесторів протягом століть.

Коли з'явилося ICO, все почалося з чистого аркуша. Немає чітких правил, немає регулювання, інвестори не отримують необхідну для прийняття рішення інформацію. Для ICO не потрібні ні проспекти, підготовлені сертифікованими консультантами, ні аудійована звітність компанії, ні акціонерні угоди, які можуть досягати сотень сторінок і т.д.

З урахуванням того, що крипти в світі стало багато, перші ICO отримували необхідне фінансування буквально за лічені години. Інвестори не боялися ризикувати.

Доступність фінансування і відсутність належних механізмів контролю з боку інвесторів, привернули увагу шахраїв, які почали збирати гроші під неіснуючі проекти, або без наміру їх здійснювати. Отримавши гроші і продавши людям «маркери», шахраї зникають. Інвестори ж не знають навіть, куди скаржитися і до органів якої держави звертатися.

Заборона на ICO в Китаї — не перша реакція влади на проблему. Раніше комісія з цінних паперів США прирівняла токени до цінних паперів (до них застосовуються ті ж законодавчі норми, що і для цінних паперів), а також випустила спеціальне попередження для інвесторів, які купують цифрові знаки, попереджаючи про можливе шахрайство».

Аналогічної думки дотримується і Павло Кравченко, засновник IT-компанії Distributed lab. Правила для проведення ICO потрібні, вважає він. Вони допоможуть залучити великих інвесторів.

«Потрібно пам'ятати, що 40% зібраних під час ICO коштів — це китайські інвестиції: більше двох мільйонів китайців вклалися в ICO. При цьому незначний відсоток компаній, які проводили ICO, реалізовував обіцяне. Всім відомі випадки, коли після краудсейла оголошувалося, наприклад, про крадіжку грошей, а насправді залучені кошти використовувалися не за призначенням. Від усього цього влада Китаю і хочуть захистити своїх громадян.

Заявлений заборона — дуже жорсткий, але незрозуміло, як він буде реалізований. Адже вимога повернути всі зібрані гроші може вдарити і по компаніям, вже вклали гроші у виробництво. Це може спровокувати низку банкрутств. Я припускаю, що китайці змінять своє рішення: ICO дозволять, але проводити їх будуть за певними правилами.

У короткостроковій перспективі це зробить негативний вплив на весь ринок криптовалюта, зате в довгостроковій — допоможе його впорядкувати, дасть нові стимули для зростання. Вважаю, що слідом за Китаєм і США, вже прирівняли продаж токенов до первинного розміщення акцій, та інші країни розроблять законодавство для проведення ICO. Це може привести до негласної конкуренції між юрисдикціями за пропозицію послуг по інкорпорації стартапів і збору коштів за допомогою інноваційних методів.

Упевнений, що в найближчі роки нас чекає пом'якшення правил по ідентифікації інвесторів, вимог до капіталу і торгівлі на вторинному ринку. А поява законодавчих норм дозволить великим інституційним гравцям, таким як регульовані фонди, інвестувати в цей ринок».

А ось блокчейн-євангеліст Олег Кудренко не бачить в рішенні китайських чиновників нічого хорошого. Як пояснення він продемонстрував графік зміни вартості активу NEO і додав: «Складно сказати, як довго це рішення буде штовхати курси вниз, але Китай став ще однією країною з несприятливим для проведення ICO кліматом, що не дуже тішить».

Коментарі - 1

+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
9 вересня 2017, 15:06
#
Инвесторы как всегда ищут лёгкой наживы и им всё равно на чём зарабатывать, очень часто поддаваясь стадному чувству. Кроме того Китай — не Украина. Там имеется государственная политика, политика направленная на перспективы повышения благосостояния своих граждан и стратегическое развитие страны в целом. Также есть международные компромиссы и обязятельства, которые не всегда совпадают с западным пониманием инвестиций, а часто и с «западными ценностями». Так что ничего плохого в том, что государство сделало «намёк» частному инвестору на высокие риски, антигосударственную направленность и сомнительную этику данных игр и вложений я не вижу…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися