Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 вересня 2017, 8:30

Як заробити більше на депозиті

У 2017 році банки серйозно знизили ставки за депозитами фізичних осіб. З початку року гривневі вклади на 12 місяців подешевшали майже на 3%. Середні ставки за доларовими депозитами за цей час впали на 1,9%, за вкладами в євровалюті — на 2,07%. Банкіри попереджають, що це не межа. До кінця поточного року прибутковість вкладів фізичних осіб може впасти ще більше.

У такій ситуації навіть додаткові 0,5-1% до базової ставки відіграють значну роль. «Мінфін» вирішив з'ясувати, за що банки готові доплачувати вкладникам.

*динаміка Українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб Thomson Reuters. У графіку відображено помісячну зміну індексу. За «відправну точку» взяті перші числа кожного місяця.

Більше грошей — вище ставки

Багато банків готові підвищити ставку за депозитом, якщо вкладник розмістить на рахунку велику суму. Як правило, додатковий заробіток може скласти плюс піввідсотка до базової ставки за депозитом, а іноді й більше.

В Укрсоцбанку, наприклад, при розміщенні понад 100 000 грн ($ 5000 або € 5000), клієнт отримує бонус 1% до базової ставки за гривневими депозитами або 0,5% — за валютними.

Банк Інвестицій та Заощаджень — ще один приклад. Але щоб отримати надбавку, вкладник повинен принести в банк понад 200 000 грн (або еквівалент в іноземній валюті). У цьому випадку йому дадуть додаткові 0,5% до річної ставки в гривні або 0,25% — у валюті.

Однак слід пам'ятати, що Фонд гарантування вкладів не гарантує депозити, сума яких перевищує 200 000 грн. Так що перш ніж нести таку суму в один банк, потрібно як слід зважити всі ризики.

Деякі банки прив'язують бонус не тільки до суми вкладу, але й до його терміну. Креді Агріколь Банк — одна з таких фінустанов. Якщо клієнт розміщує депозит на термін від 3 місяців і на суму понад 50 000 грн, він може розраховувати на додаткові 0,25% до базової ставки за гривневими вкладами. У банку працює градаційна система: чим більша сума вкладу, тим вище бонус. Головне, щоб термін вкладу був більш 3-х місяців. Максимальний бонус, який можна отримати — 1%. Для цього сума депозиту повинна перевищувати 1 млн грн.

Для жителів «Мережі»

За час кризи банки неабияк скоротили мережу відділень, й тепер привчають клієнтів користуватися інтернет-банкінгом. Інтернет-вкладникам обіцяють бонуси. ТАСкомбанк, наприклад, додає своїм клієнтам 1% до річної ставки за вкладом «Стабільний» у гривні, якщо вони згодні оформити його через інтернет-банкінг ТАС24.

Кредобанк також готовий «накинути» 1% до ставки за гривневими вкладами, якщо оформити депозит через інтернет-банкінг KredoDirect. Для валютних заощаджень бонус складе 0,5%.

Така ж система діє й в Банку Кредит Дніпро. За гривневі вклади, оформлені через інтернет-банкінг FreeBank, можна отримати бонус 0,5% до базової ставки за депозити в національній валюті та 0,2% — в доларах і євро.

Промінвестбанк подібним чином просуває не тільки інтернет-банкінг, а й свій контакт-центр. Клієнти, які оформлять вклад «Стабільний» через один з цих віддалених каналів, можуть отримати бонус до базової ставки — 0,5% в гривні та 0,25% — у валюті.

Нагорода за відданість

Банки готові доплачувати, якщо клієнт часто оформляє у них депозити або продовжує вже чинний вклад. Так, Банк Форвард доплатить клієнту 2% до річної ставки, якщо вкладник переоформить гривневий депозит «Крок назустріч стандарт +» або «Максимум» на 367 днів. Такий же бонус можна отримати, якщо перший раз відкрити один з вищевказаних вкладів через інтернет-банкінг Forward Bank.

Сбербанк придумав систему трохи складніше. Якщо вкладник переоформляє депозит протягом 15 днів після його завершення, а сума вкладу становить не менше 80% від попереднього, він може отримати бонусний 1% до базової ставки (як для гривневих, так й для валютних депозитів).

Елітні умови

Деякі фінустанови готові доплачувати клієнтам, які користуються продуктами банку VIP-класу. Так, якщо у вкладника є продукт VIP-пакет, оформлений в Банку Креді Агріколь, він може отримати додаткові 0,5% до базової ставки за гривневими депозитами. Але тільки за умови, якщо термін вкладу буде перевищувати 6 місяців.

Универсалбанк також додає 0,25% до базової річної ставки, якщо у вкладника відкритий пакет «Еліт / Платинум». На такий же бонус можуть розраховувати вкладники, які оформили в Універсалбанку кредитну карту, й пенсіонери.

Схожа бонусна система працює й в Укргазбанку. Власники пакетів послуг Люкс Драйв та Вояж Драйв можуть отримати 0,25% до базової ставки за доларовими вкладами.

Не платити податки

Прибуток за депозитами фізосіб оподатковується за ставкою 18%. Також доведеться сплатити 1,5% військового збору. Але деякі фінустанови придумали спосіб, як обійти податок. Зокрема, такий «бонус» пропонують ПриватБанк та А-Банк.

Депозитні програми цих банків навіть мають однакову назву - «Стандарт безподатковий». Їх можуть оформити клієнти, які отримують зарплати, пенсії або соціальні виплати на рахунок в цих банках. Але на безподатковий депозит можна переводити тільки гроші, що надходять на рахунок клієнта в рамках перерахованих вище цільових зарахувань. А-Банк за таким 12-місячними депозитами пропонує 15% річних, ПриватБанк — 12,5%. Безподаткові депозити оформлюються тільки в гривні.

Атракціони небаченої щедрості

Час від часу банки влаштовують акції для залучення клієнтів. Наприклад, Банк Восток з 1 серпня по 31 жовтня 2017 року пропонує вкладникам оформити вклад «Акційний». Ставка за річним депозитом у гривні становить 12% річних, доларовим - 2,5%, євро — 1,5%. Після оформлення депозиту, вкладник може взяти участь у безпрограшній (як стверджує банк) лотереї. Для гривневих вкладів додатковий бонус до базової річної ставки може скласти від 0,5% до 4%. Для валютних депозитів — від 0,5% до 2,5%.

Ідея Банк зараз пропонує депозит «Акційний + 2,7%». В рамках цієї програми вкладник отримує бонусні 2,7% до базової ставки за гривневими вкладами. Правда, участь в акції беруть тільки довгострокові депозити на 15, 18 й 24 місяці. Так, вклад на 15 місяців з виплатою відсотків в кінці терміну можна оформити зі ставкою в 16,25% річних. Ідея Банк не інформує, до якого числа буде працювати ця акція.

Бути соціальним

Багато банків пропонують підвищені ставки за депозитами для певних соціальних груп населення. Наприклад, стандартна прибутковість за традиційним річним гривневим вкладом в Ощадбанку становить 13% річних. Але якщо ви пенсіонер, держбанк «накине» ще 0,5%.

УкрСиббанк також пропонує бонуси пенсіонерам. Наприклад, при оформленні депозиту «Щасливий вік» на термін понад 6 місяців, клієнт може отримати бонус до базової ставки в 0,3%. Якщо ж вклад буде на 9 місяців й більше, бонус складе 0,5%.

Партнери

Деякі банки звертаються за допомогою в залученні вкладників до третіх осіб. Найчастіше — до компаній-лідогенераторів, основна мета яких — знайти й «привести» клієнта в банк. У цьому випадку банк отримує вкладника, клієнт — бонус до базової ставки за депозитом, а компанія-лідогенератор — винагороду за свої старання. Так що все три учасники виявляються у виграші.

За цим принципом працює й «Мінфін». Ми не тільки готуємо оперативну і якісну інформацію для наших читачів, а й допомагаємо їм більше заробити на депозитах. Зокрема, «Мінфін» розробив спеціальну програму «Бонус до депозиту». Зараз в ній бере участь 8 банків: Укрсоцбанк, ОТП, Банк Форвард, Альфа-Банк, Універсалбанк, Банк Богуслав, Глобус, Крісталбанк.

Максимальний бонус, який можна отримати в якості «надбавки» до базової відсоткової ставки за гривневими вкладами досягає 1,5%. За депозитами у валюті бонус трохи менше — до 0,5%. Все що потрібно зробити, щоб отримати «добавку» — оформити вклад в одному з перерахованих вище банків через сайт «Мінфіну».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися