Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 червня 2017, 17:31

Рейтинг забудовників. Методика

На першому етапі редакція «Мінфіну» збирає офіційну інформацію про нові об'єкти житлової нерухомості, побудованих за певний період.

На першому етапі редакція «Мінфіну» збирає офіційну інформацію про нові об'єкти житлової нерухомості, побудованих за певний період.
gdevkievezhithorosho.com

Фактом, що підтверджує введення житлового будинку в експлуатацію, є отримання замовником будівництва сертифіката або декларації про готовність об'єкта в Державній архітектурно-будівельній інспекції України (ДАБІУ). Відповідна інформація вноситься в базу даних ДАБІ і є загальнодоступною.

В дозвільній документації не вказуються комерційні назви житлових об'єктів (тільки адреса), а в сертифікаті ДАБІ немає даних про всіх учасників будівельного процесу — забудовників, інвесторів, девелоперів. Тому, зібравши первинну інформацію про замовників і підрядників, редакція потім по кожній адресі житлового об'єкта ідентифікує компанію-забудовника. Для цього використовуються відкриті джерела інформації: пошуковики, спеціалізовані портали про нерухомість, офіційні сайти забудовників.

Завдання по розплутуванню корпоративних зв'язків між учасниками будівельного процесу виконує партнер проекту — аналітична система YouControl. За допомогою спеціального програмного модуля аналітики YouControl встановлюють зв'язку між засновниками і директорами компаній-замовників і компаній-підрядників, щоб в кінцевому підсумку коректно віднести той чи інший житловий об'єкт в актив певного забудовника (або групи компаній). Слід зазначити, що на відміну від банківського ринку, де всі кредитно-фінансові установи на вимогу регулятора розкрили інформацію про кінцевих бенефіціарів, навіть найбільші забудовники, як і раніше, приховують реальних власників бізнесу.

З різних причин інформація про окремі багатоквартирні житлові об'єкти не вноситься в базу даних. Одне з найбільш поширених порушень — замовники занижують категорію складності житлового об'єкта, щоб не отримувати дозвіл Держархбудінспекції для об'єктів ІV-V категорії складності. Завдання щодо доповнення зібраної інформації житловими об'єктами, які не внесені в базу даних ДАБІ, або «ховаються» в списку III категорії складності, виконує юридичний партнер проекту — компанія Constructive Lawyers.

На основі зібраної редакцією і доповненої партнерами проекту інформації формується підсумковий рейтинг забудовників. Вище місце в списку займає учасник, який за звітний період повністю або частково ввів в експлуатацію найбільшу кількість житлових комплексів. Ми вважаємо, що цей показник більш зрозумілий інвесторам, ніж невловимі сумарні квадратні метри побудованої нерухомості, які служать критерієм розподілу місць в низці інших рейтингів.

У разі, коли у кількох забудовників в активі однакова кількість завершених за звітний період житлових комплексів, більш високе місце займає учасник, який здав в експлуатацію більшу кількість житлових будинків (секцій). Якщо ці показники у двох і більше компаній збігаються, то більш високе місце займає забудовник з меншим середнім терміном будівництва житлових об'єктів. Цей показник розраховується за період з дня отримання дозволу на будівництво до дати введення об'єкта в експлуатацію. Якщо у компаній збігаються всі перераховані показники, то більш високе місце займає забудовник, який здав в експлуатацію об'єкт з великою кількістю квартир.

У рейтинг включаються всі об'єкти, введені в експлуатацію за звітний період, — від таунхаусів і малоповерхових будинків до висотних житлових комплексів. Ми вирішили не виключати «дрібних» забудовників зі списку, хоча і поділяємо думку, що не цілком коректно порівнювати забудовників, які здали в експлуатацію житлові об'єкти різного масштабу. У рейтингу також відображені об'єкти забудовників, у яких є проблеми з наявністю повного пакету дозвільної документації, так як наша мета — надати повну інформацію про ринок первинної житлової нерухомості.

Коментарі - 1

+
+13
ballistic
ballistic
23 червня 2017, 7:25
#
Було б добре, якби на рейтинг впливали якість житла та «проблемність» забудовника.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися