Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 серпня 2019, 10:45

Рейтинг забудовників Києва. Методика

На першому етапі відділ баз даних «Мінфіну» збирає офіційну інформацію про нові об'єкти житлової нерухомості, побудовані та здані в експлуатацію за звітний період.

Фактом, що підтверджує введення житлового будинку в експлуатацію, є отримання замовником будівництва сертифіката або декларації про готовність об'єкта в Державній архітектурно-будівельній інспекції України (ДАБІУ). Інформацію про видачу сертифіката ми беремо з бази даних ДАБІУ. «Мінфін» також просить забудовників надати фото цього документа з інформацією про кількість зданих квадратних метрів або знаходить ці відомості самостійно у відкритих джерелах.

Етап другий — перевірка учасників

В дозвільній документації не вказуються комерційні назви житлових об'єктів (тільки адреса), а в сертифікаті ДАБІУ відсутні дані про всіх учасників будівельного процесу — забудовників, інвесторів, девелоперів. Тому, після збору первинної інформації про замовників та підрядників, редакція ідентифікує кожну компанію-забудовника за адресою об'єкта. Інформацію беремо з відкритих джерел: пошуковиків, спеціалізованих порталів про нерухомість, офіційних сайтів забудовників.

На відміну від банківського ринку, де всі кредитно-фінансові установи на вимогу регулятора розкрили інформацію про кінцевих бенефіціарів, навіть найбільші забудовники, як і раніше приховують реальних власників бізнесу. Часто компанія-забудовник, яка володіє сертифікатом, навіть не згадується в цьому документі.

Третій етап — ранжування компаній

На основі зібраної інформації формується підсумковий рейтинг. У ньому більш високе місце займає учасник, який за звітний період здав найбільшу кількість квадратних метрів. Якщо у декількох забудовників в активі однакова кількість квадратних метрів, підключається ще один показник — кількість зданих в експлуатацію будинків. Якщо і ці показники співпадуть у кількох компаній, то більш високе місце займає той забудовник, який встиг побудувати більше всіх комплексів за час роботи на ринку.

У рейтинг включаються всі об'єкти, введені в експлуатацію за звітний період, — від малоповерхових будинків (3 і більше поверхів) до висотних житлових комплексів.

До уваги не беруться сертифікати ДАБІУ на об'єкти, які де-факто ще не були здані. Компанії, які відмовилися надати фото сертифікатів і дані про кількість побудованих квадратних метрів, відображаються в кінці рейтингу з позначкою «немає даних».

Якщо забудовниками житлового комплексу є кілька компаній, редакція звертається до них із запитом про те, хто з них основний. Якщо вони не надають цю інформацію, редакція самостійно визначає основного забудовника на підставі відкритих джерел. У рейтингу загальна площа і кількість квартир враховуються саме основному забудовнику.

У відповідь на запит редакції компанії можуть вказати в якості основних двох або більше забудовників. У такому випадку загальна площа і кількість квартир розділяються між ними в частках, згідно участі компаній в проекті.

Ще один нюанс: будинок фізично може бути один, але на кілька черг. Якщо кожна з них отримала окремий документ, то вважалася окремим будинком. Якщо ж один із забудовників здав два будинки з однаковою адресою (корпус 1 і 2 наприклад) і отримав тільки один сертифікат, то в графі «здані будинки» у нього буде показаний один будинок.

Важливі застереження

Інформацію про терміни затримки зі здачею об'єктів ми беремо з відкритих джерел — на спеціалізованих порталах, форумах, на сайтах забудовників. Невеликі затримки — терміном до 3 місяців, в рейтингу не враховуються.

«Мінфін» підкреслює, що кількість зданих в експлуатацію квадратних метрів, об'єктів або квартир не є абсолютним показником надійності того чи іншого забудовника, а лише одним з критеріїв, за яким можна оцінювати компанії.

Ми вважаємо, що рішення інвестувати в нерухомість читачі приймають не тільки на підставі рейтингу, а й виходячи з безлічі інших чинників, які дозволяють скласти більш повну думку про той чи інший об'єкт.

Класифікація видів цільового призначення земель

У рейтингу відображено цільове призначення ділянок, відведених під будівництво кожного з об'єктів. У таблицях воно зазначено у вигляді кодів. Нижче ви можете побачити їх «розшифровку».

Позначення, які зустрічаються в рейтингу

02.01

Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка)

02.02

Для колективного житлового будівництва

02.03

Для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку

02.04

Для будівництва та обслуговування будівель тимчасового проживання

02.05

Для будівництва індивідуальних гаражів

02.06

Для колективного гаражного будівництва

02.07

Для іншої житлової забудови

02.08

Для цілей підрозділів 02.01-02.07 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

03.01

Для будівництва та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування

03.02

Для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти

03.03

Для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров'я та соціальної допомоги

03.04

Для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій

03.05

Для будівництва та обслуговування будівель закладів культурно-просвітницького обслуговування

03.06

Для будівництва та обслуговування будівель екстериторіальних організацій та органів

03.07

Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі

03.08

Для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування

03.09

Для будівництва та обслуговування будівель кредитно-фінансових установ

03.10

Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури

03.11

Для будівництва та обслуговування будівель і споруд закладів науки

03.12

Для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування

03.13

Для будівництва та обслуговування будівель закладів побутового обслуговування

03.14

Для будівництва і обслуговування інших будівель громадської забудови

03.15

Для цілей підрозділів 03.01-03.14 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

Коментарі - 2

+
+9
Vong
Vong
4 вересня 2019, 10:28
#
Добавили еще бы в таблицу: подходящий или нет для застройки, дабы не ломать голову.
Отсутствуют коды: 02.10, 18.00 присутствующие в рейтинге застройщиков.

Как понимаю, для больших комплексов а ля КТ и ФТ нужны оба кода 02.08, 03.15 либо выборочные из этого списка.
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
4 вересня 2019, 13:53
#
Доброго дня! https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1011-10

Для будівництва новобудов підходить Секція B: Землі житлової та громадської забудови, код 02

02.10 Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури
***
18.00 Землі загального користування (землі будь-якої категорії, які використовуються як майдани, вулиці, проїзди, шляхи, громадські пасовища, сіножаті, набережні, пляжі, парки, зелені зони, сквери, бульвари, водні об'єкти загального користування, а також інші землі, якщо рішенням відповідного органу державної влади чи місцевого самоврядування їх віднесено до земель загального користування). Ця класифікація відноситься до земель запасу, резервного фонду та загального користування.
02.08 — у КТ — Для цілей підрозділів 02.01-02.07, 02.09, 02.10 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду
03.15- у ФТ, площа > 2га. — Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися