Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2020, 12:11

Все про DeFi: Чому дні централізованих бірж добігають кінця

Чанпен Чжао, більш відомий у криптотоваристві як CZ — засновник і генеральний директор Binance — провідного світового постачальника інфраструктурних рішень для індустрії блокчейна і криптовалюти, поділився з «Мінфіном» думками про новий тренд 2020 року в криптовалютній індустрії 2020 - DeFi — децентралізовані фінанси.

DeFi простими словами

Весь 2020 рік у фінансовій і криптовалютній індустрії говорили про DeFi — децентралізовані фінанси.

Простими словами, децентралізовані фінанси (або просто DeFi) належать до екосистеми фінансових додатків, які побудовані на основі блокчейн-мереж.

Основна перевага DeFi — легкий доступ до фінансових послуг для людей, у яких з якихось причин немає такої можливості.

Традиційна фінансова система спирається на банки, які виступають в якості посередників, і судові інстанції, які забезпечують вирішення спірних моментів. DeFi-додатки не потребують ані посередників, ані судових інстанцій.

Концепція децентралізованих фінансів спрямована на побудову фінансових послуг, відокремлених від традиційних фінансових і політичних систем. Вони можуть дозволити створити більш відкриту фінансову систему і, можливо, позбавити від цензури та дискримінації в усьому світі.

Читайте також: Китай готується протестувати цифровий юань у Пекіні

Прорив 2020 року

DeFi стали безперечним проривом 2020 року в криптоіндустрії. Але для подальшого розвитку децентралізованним фінансам спершу доведеться здійснити переворот у світі CeFi (централізованих фінансів), де в основному домінують централізовані біржі. Чому це може статися раніше, ніж ми думаємо? Цілком можливо, що поворотний момент вже настав.

Цього року DeFi нарешті зміцнили своє становище: численні токени і протоколи DeFi набули широкого поширення серед користувачів криптовалют. Такі інновації на основі технології смарт-контрактів, як дохідне фермерство, дозволили звичайним користувачам отримувати безпрецедентні відсотки на свої криптоактиви.

DeFi процвітає. Ринок рясніє всілякими протоколами запозичення і кредитування, багато з яких конкурують один з одним, пропонуючи неймовірно високу дохідність. Нерідко можна побачити протоколи, які пропонують двозначні чи тризначні відсоткові ставки. Це дуже далеко від звичних відсоткових ставок ~ 0,5% на так званих «високодохідних» традиційних ощадних рахунках. І хоча багато з цих протоколів виявляться недовговічними, будьте впевнені: через декілька років, озирнувшись назад, ви побачите, що саме ця нова хвиля протоколів привела в рух потужніші сили.

Читайте також: Як заробити на «крипті» більше, ніж на біткоїні

Найперспективніші на сьогоднішній день додатки DeFi переслідують одну і ту ж мету в майбутньому: створення дивергентної фінансової системи, в якій капітал і дані рівноправно співіснують, зміщуючи контроль від інститутів до індивіда. Однак прямого шляху від точки А до точки Б не існує. Найпопулярніші додатки DeFi все ще перебувають в тіні більшості централізованих бірж, що користуються величезним впливом і авторитетом у криптовалютному і блокчейн-просторі. Кращі централізовані біржі залучають кінцевих користувачів, пропонуючи їм поєднання зручних, зрозумілих сервісів.

Три «кити» довіри користувачів

Щоб домогтися масового успіху, DeFi бореться за довіру користувачів. А їх, в першу чергу, турбують три характеристики фінансових продуктів: ліквідність, безпека і стабільність. Це ті самі характеристики, які забезпечують високу ступінь довіри і надійний заробіток.

Якщо доступ до сьогоднішніх протоколів DeFi і розуміння їх роботи можуть бути свідомо ускладнені, платформи CeFi за останні роки стали більш доступними і багатовимірними, з просунутими механізмами узгодження замовлень, зберіганням активів і стабільною технологією.

Проблеми CeFi починаються і закінчуються створенням зрілої інфраструктури для майбутнього крипторинку. Як тільки фундамент створений, сама платформа відтісняється на другий план створюваними на ній різноманітними інноваційними програмами. Замість того, щоб в ролі новаторів рухати ринок вперед, централізовані біржі поступово перетворюються в постачальників інфраструктури для інноваційних проектів. В кінцевому рахунку централізовані біржі — це тимчасовий продукт, який служить користувачам свого роду мостом у світ DeFi.

Майбутнє DeFi

Припускаємо, що нас чекає наступне: гравці CeFi продовжать знижувати бар'єри для входу в DeFi і подібні до DeFi проекти. Вони дозволять оцінити переваги DeFi, але збережуть при цьому звичні користувачам CeFi ліквідність, стабільність і безпеку. Як тільки ці концептуальні проекти будуть «перевірені» ринком і модель DeFi виявиться успішною, виникне ринковий попит.

Ми у Binance вже досягли «поворотного моменту» у впровадженні DeFi. Зрештою, саме привабливість фінансової самодостатності і децентралізації лежить в основі первісної місії блокчейн-технології. Вони здатні забезпечити свободу грошей всім учасникам, створюючи фінансові можливості для більшого числа людей, ніж будь-коли раніше. Таким чином, DeFi забезпечує кінцеву ділянку розвитку майбутнього криптовалюти.

Однак для цього потрібна допомога платформ CeFi, здатних стати для багатьох користувачів шлюзом, через який вони вперше отримають доступ до DeFi. Ми вважаємо, що майбутнє галузі — за децентралізацією і, з огляду на кульмінаційний момент, час йти ва-банк.

Коментарі - 3

+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 листопада 2020, 15:40
#
З трьох китів біткоїн має одного, він ліквідний. Надійний, навряд чи, адже що таке біткоїн, ніхто не знає. Стабільний, та це вже геть не про біткоїн. Тому буде щось інше, а саме гібрид. Цифровий долар чи євро, токени великих компаній, забезпечені активами... стейблкоїни... Он китайці вже тестують цифровий юань.
+
+27
ototo
ototo
11 листопада 2020, 23:28
#
Оно будет паралельно все существовать, хотя бы по началу. Выиграют наименее инфляционные валюты. По логике и драгметаллы тоже должны оцифровать, с обеспечением на уровне ЦБанков или вроде того.
+
0
avantoffer
avantoffer
15 листопада 2020, 20:55
#
Зорото уже было в резерве бакса, в итоге «отвязали резерв» и забрали золото себе...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися