Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 липня 2020, 12:03

Попит на е-поліси автоцивілки за час карантину рекордно зріс

Ситуація із пандемією підштовхнула бізнесу до переходу в онлайн. Не виключенням стало обов'язкове страхування авто. За два роки існування електронної автоцивілки, до лютого 2020 року, онлайн було укладено 1,7 млн електронних договорів ОСЦПВ. За 6 місяців 2020 р. їх кількість перевищила 1,3 млн.

Підсумки півріччя

Як повідомили в прес-службі Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), сума страхових платежів за обов'язковим страхуванням цивільної відповідальності автовласників за перше півріччя 2020 року зросла на 224%, порівняно з аналогічним періодом 2019 р.

Читайте також: Автоцивілка подорожчала. Скільки страховики будуть платити постраждалим в ДТП

«Сума премій за такими договорами становить 1,12 млрд. грн. (+288%). При цьому в 2 кв. 2020 р., порівняно з 1 кварталом 2020 р., кількість е-полісів збільшилась на 42% і склала майже 780 тис. шт», – зазначається у повідомленні.

кількість е-полісів за 1 півріччя 2019-2020 рр.

Загальна кількість електронних договорів, укладених з початку роботи системи (лютий 2018 р.), досягла позначки 2,7 млн шт., сума премій за ними склала майже 2,2 млрд грн.

За словами генерального директора МТСБУ Володимира Шевченка, електронні сервіси, які працюють в ОСЦПВ, відіграли особливу роль під час карантину. «Українці відчули, що від можливості віддалено укласти договір або оформити ДТП, безпосередньо залежить безпека і здоров'я їх та оточуючих», – зауважив він.

Читайте також: Автоцивілка — як зробити поліс максимально вигідним

Хто у лідерах серед страховиків

За 1 півріччя 2020 р. сформувалася трійка лідерів за кількістю укладених електронних договорів:

  • «Княжа Вієнна Іншуранс Груп» (172,1 тис. договорів, 112,5 млн грн страхових платежів);
  • «ПЗУ Україна» (119,6 тис. договорів, 115,7 млн грн страхових платежів);
  • «Ю.Ес.Ай» (103,4 тис. договорів, 85,2 млн грн страхових платежів).
Частка ТОП-20 страховиків складає 86 % від загальної кількості укладених електронних полісів.
ТОП-20 страховиків за кількістю укладених е-договорів, січень-червень 2020 р.

Структура електронних договорів ОСЦПВ

Структура електронних договорів ОСЦПВ

Страхування від коронавірусу. Купити 

Плани на діджиталізацію

У МТСБУ повідомляють, що триває робота із створення передумов для переходу на електронний формат страхового сертифікату «Зелена картка».

Відповідно до рішення Генеральної Асамблеї Ради Бюро «Зелена картка», з 1 липня 2020 р. країни-члени Бюро починають поступово застосовувати чорно-білий формат бланку міжнародного сертифікату «Зелена картка» для можливості роздрукування електронного полісу на звичайних принтерах. Фактично, це перший крок до повної діджитальної трансформації документообігу в електронну форму в рамках всієї системи «Зелена картка».

Оформити електронний поліс «автоцивілки»

Робоча група МТСБУ зараз розглядає шляхи технічної реалізації такого переходу для українського сегменту «Зелена картка». Також МТСБУ співпрацює з Державною прикордонною службою України та МВС України для забезпечення безпроблемного в’їзду та пересування країною іноземних автовласників, які матимуть чорно-білі страхові сертифікати.

«Ситуація, пов’язана з пандемією та її наслідками, мотивувала нас ще більше сфокусуватись на подальшому впровадження діджитальних інновацій», – зазначає генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

За його словами, галузь ОСЦПВ в найближчі роки повинна навчитися створювати страховий захист для автовласників новим способом, на основі цифрових технологій. Для цього необхідно всі електронні сервіси, що вже ефективно працюють, інтегрувати разом з новими рішеннями в єдину цифрову платформу автомобільного страхування. Зокрема, серед важливих кроків до цієї мети розглядається можливість поступового запровадження віддаленого врегулювання страхових подій в ОСЦПВ.

Розрахувати вартість і купити поліс можна тут

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися