Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 квітня 2019, 8:01

Якими будуть ставки за депозитами до літа

«Мінфін» запитав у банкірів, як буде змінюватися дохідність банківських вкладів у 2 кварталі.

У найближчий четвер правління НБУ прийме рішення — що робити з обліковою ставкою. Від цього вердикту багато в чому буде залежати, як буде вести себе дохідність за депозитами.

Останній раз центробанк підвищував ключову ставку ще у вересні 2018 року. З того часу вона залишається незмінно високою — 18%. Це вже позначилося на поведінці споживчих цін: за підсумками березня інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,6%. Тоді як минулого року ціни зросли на 9,8%. 

Банкіри розповіли «Мінфіну», чи достатньо цього, щоб Нацбанк «послабив поводи» і що буде зі ставками за депозитами найближчим часом.

Бонус до ставки за депозитом до 1,6% річних. Отримати 

Директор департаменту стратегічного управління банку Південний Дмитро Чичкаленко

Різкої зміни ставок за депозитами в гривні для фізосіб в другому кварталі ми не очікуємо. Але, враховуючи, що ліквідність банківської системи досить висока, є ймовірність початку циклу поступового пом'якшення монетарної політики. Це може викликати зниження ставок для населення. Що стосується депозитів для юросіб, то їх чутливість набагато вища, тому в разі зниження облікової ставки НБУ, вони дуже швидко відреагують.

Ймовірність зниження облікової ставки 25 квітня досить висока, так як базова інфляція поступово сповільнюється, а реальна ставка знаходиться на дуже високому рівні — 10-11%.

У той же час реальна зарплата зростає все ще високими темпами, і динаміка торгівлі показує, що існує певний тиск на ціни з боку попиту. Більш того, незважаючи на те, що недавно були призначені судді Антикорупційного суду, заминка з прийняттям інших реформ, наприклад, закону «Про спліт», може призвести до затримки отримання фінансування МВФ. З огляду на це, ми вважаємо, що регулятор не буде поспішати зі зниженням облікової ставки і приступить до плавного пом'якшення монетарної політики в другій половині року.

Ринок очікує зниження рівня ставок в економіці в середньостроковій перспективі. Тому більшою мірою повинні дешевшати депозити з найдовшим терміном.

Нацбанк взяв курс на дедоларизацію економіки. Це створює передумови для зниження ставок за депозитами у валюті через обмежений інтерес до них з боку банків. Крім того, слід зазначити пом'якшення політики ФРС, що також обмежує потенціал до зростання.

Читайте також: В Україну повернулася внутрішня інфляція на долар та євро

Директор департаменту з продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук

Найближчим часом істотних змін відсоткових ставок не передбачається. Але окремо взяті банки можуть їх змінювати в залежності від потреб. Наприклад, можливе незначне тимчасове подорожчання короткострокових депозитних продуктів, а також вкладів до запитання в разі виникнення будь-якої нестабільності в зв'язку з політичною ситуацією. У ПУМБ відсоткові ставки за гривневими депозитами залишаються без змін — від 12 до 17,5%, в залежності від продукту.

При прийнятті рішення щодо зміни ставки НБУ, в першу чергу, грунтується на прогнозах розвитку економічної ситуації в країні. А вона може змінитися, в першу чергу, в частині перспектив продовження співпраці України з міжнародними кредитними інститутами. Тому травень, швидше за все, буде періодом очікування та оцінки ситуації, а не періодом змін.

Керівник сектора розвитку роздрібного бізнесу АТ «ОТП Банк» Марина Должикова

На розмір ставок за депозитами впливає безліч факторів: ліквідність, потреба в ресурсах, ставки за кредитами, облікова ставка НБУ, курс гривні, рівень інфляції.

З огляду на можливе зниження облікової ставки НБУ, і офіційні прогнози щодо уповільнення рівня інфляції, надалі очікуємо повернення до тенденції поступового зниження депозитних ставок. Найбільш чутливі до змін на ринку депозити на короткі терміни.

Щоб мотивувати клієнтів розміщувати депозити на більш тривалі терміни, банки можуть розвивати акційні пропозиції та бонусні програми. Наприклад, у нашому банку діє акція, за умовами якої клієнти, які розміщують депозити в гривні на термін від 6 місяців, можуть взяти участь у розіграші автомобілів. Акція буде проходити в п'ять етапів, в кожному з яких буде розіграно один з п'яти нових кроссоверів.

Зміну ставок за валютними вкладами не прогнозуємо. Враховуючи відсутність кредитування в іноземній валюті, ставки за такими вкладами значно нижчі, ніж за депозитами в гривні. Саме тому гривневі депозити більш популярні серед населення.

Читайте такожГривню — найбільшим, валюту — «малюкам»

Заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Піреус Банку Наталія Решетнікова

Зараз ставки за депозитами в гривні досить стабільні. Зміни можливі в кінці квітня, коли НБУ ухвалить рішення щодо облікової ставки. Якщо врахувати, що економіка стабілізувалася, рівень інфляції знаходиться в допустимих нормах і є необхідність знижувати вартість кредитних ресурсів для бізнесу, то НБУ може перейти до лібералізації монетарної політики і почати зниження облікової ставки.

Зміна цінової політики на депозитному ринку залежить від стратегії конкретного банку. Кому-то потрібні «короткі» ресурси, кому-то — більш «довгі». Ми очікуємо, що облікова ставка почне знижуватися, тому ставки за депозитами на довгий термін можуть знизитися трохи швидше, ніж на короткі терміни.

Валютна ліквідність на сьогодні не дуже цікава банкам, тому ситуація зі ставками досить стабільна. Але ми не виключаємо невелике зниження ставок по вкладах у валюті.

Коментарі - 4

+
+30
bonv
bonv
25 квітня 2019, 13:24
#
Приходит старушка в банк, снимает все деньги со счёта, уходит.
Через пять минут возвращается и снова кладет всё на счёт.
— Зачем? — спрашивает служащий.
— Да я, сынок, пересчитала только…
+
+15
bonv
bonv
25 квітня 2019, 13:24
#
— Вот ваша новая карта.
— А месяц ждать?
— Уже готова.
— Нахамите хоть…
— Спасибо, что выбрали наш банк.
— Скажите, что обед.
— Он окончен.
— Сволочи!:)
+
0
vit555z
vit555z
2 травня 2019, 21:49
#
Поверхностно мыслите. Если добавить:
— Чому не державною мовою відповідаєте???
То повод додолбаться всё таки можно найти и в этой ситуации.
+
0
bonv
bonv
3 травня 2019, 8:47
#
— Ваша пропозиція все ще дійсна?
— Так.
— Тоді я знову відмовляюсь:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися