Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 жовтня 2023, 8:40

Офіційні переговори — формальність: що насправді ЄС вимагатиме за вступ України

В одному з провідних міжнародних видань Politico минулого тижня було опубліковано низку статей про труднощі на шляху України до ЄС, зокрема, про високу корупцію та зростання невдоволення можливим вступом України до Союзу. Про що сигналізують такі публікації та до чого варто готуватись нашій державі, розповіла ексзамміністра закордонних справ із питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

Свіжі заголовки в Politico — чудова ілюстрація процесів, що розпочалися в ЄС після того, як наш вступ до Євросоюзу став цілком реальним. Саміт в іспанській Гранаді підняв на поверхню суть внутрішньоєвропейських дискусій. За ними треба стежити, бо їх зміст вже найближчим часом перетвориться на жорстку переговорну позицію ЄС.

Ця переговорна позиція аж ніяк не стосуватиметься виключно впровадження норм законодавства ЄС в Україні, як ми до цього звикли раніше. Вона буде жорсткою та цинічною, і на неї жодним чином не впливатимуть наші «європейські амбіції» та вже традиційна мегаломанія в планах.

Чому я так у цьому впевнена?

Бо твердження Юнкера про корупцію, безумовно, перетвориться на вимогу перевірки: «А як Україна застосовує вимоги ЄС у своєму законодавстві? Чи бізнес часом не обходить їх, просто даючи хабарі?»

Історія з обрахунками сум із бюджету ЄС, необхідних після вступу України, ставить питання: «А як держави ЄС, що втратять мільярдні дотації, компенсують їх собі?». Або ж: «Яким буде внесок України в економіку цих країн?». Відповіді на це питання немає, але воно вже поставлене дуже чітко і не зникне після перемовин. Один із варіантів відповіді — це можливість компаніям із цих держав заробляти в Україні. І про це доведеться говорити.

Класична структура переговорів, вироблена ЄС за роки, буде, радше, формальним фасадом. Найцікавішими будуть вимоги, які ставитимуться на «технічному рівні». Йдеться про ставки податків, які треба виводити на рівень ЄС, про структуру власності великих компаній з побажаннями мати акціонерів із ЄС, тощо…

Є очевидним, що ми здатні схвалити всі необхідні закони та формально виконати вимоги за 2 роки, як це визначено наразі. Але доки ЄС не отримає відповіді на глибші питання, наш вступ до Євросоюзу або гальмуватиметься, або відбуватиметься на умовах, які остаточно «покладуть на лопатки» залишки українського бізнесу.

Читайте також: Україна може отримати 186 мільярдів євро після вступу до ЄС — FT

І навіть формула «спочатку реформа ЄС, а потім вступ України» — це теж про вимоги до нас. Йдеться не просто про зміну правил, за якими рішення про вступ України можна пришвидшити. Йдеться саме про визначення нашого місця та внеску в ЄС.

Коментарі - 30

+
+49
Rubi0
Rubi0
9 жовтня 2023, 9:01
#
Признание украинских дипломов будет хороший шаг показать серьезность намерений ЕС по интеграции Украины, а не бла бла бла. Миллионы наших беженцев там не могут реализоваться профессионально по этой причине, хотя европейская боллонская система образования действует в Украине уже почти 20 лет. Я честно не понимаю зачем тогда ее водили делали все эти модные реформы, если ЕС не признает дипломы хотябы топ 5 — 10 вузов Украины.
+
+115
neverice
neverice
9 жовтня 2023, 9:18
#
Та визнають в ЄС наші дипломи без проблем. Принаймні, на законодавчому рівні питань немає. І тисячі працюючих лікарів в Німеччині тому підтвердження. Бо диплом лікаря — один з найскладніших в плані відповідальності.
Питання стоїть зазвичай лише у знанні мови. Плюс ще може бути актуальність професії. Бо, наприклад, юрист навряд чи добре знає законодавство всіх інших країн.
+
+15
Rubi0
Rubi0
9 жовтня 2023, 13:16
#
Все их надо подтверждать, не слышал чтоб тех же врачей, брали без подтверждения
+
+15
neverice
neverice
9 жовтня 2023, 15:13
#
Необхідність підтвердження — це не є «невизнання». Бо по перше, таке підтвердження потрібно далеко не для всіх професій, наприклад, інженерні дипломи визнають без усіляких підтверджень. А по друге — це підтвердження не вимагає навчання з нуля як було б з невизнанням, необхідно лише підтвердити проходження необхідних курсів і лише в деяких випадках пройти щось додаткове. І це цілком логічно, бо програми у нас таки відрізняються.
+
+15
SkeptikUA
SkeptikUA
9 жовтня 2023, 13:18
#
Проблема не у «боллонській» чи якійсь іншій системі, а у тому що у нас можна «купити» диплом. Таких «лікарів» теж визнавати?
+
+60
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 9:25
#
«Один із варіантів відповіді — це можливість компаніям із цих держав заробляти в Україні. І про це доведеться говорити.»

да. видимо придется разрешить немецким компаниям строить у нас заводы…
+
+45
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 жовтня 2023, 10:25
#
Не про дозволи німцям… а про дозволи на підключення до мереж, про свавілля місцевих князьків звиділенням земель.
+
0
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 11:34
#
Забуваємо про «виділення земель»
державна земля закінчилась. Кому треба — будуть купавати , а не випрошувати у місцевих депутатів.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 жовтня 2023, 9:14
#
Є пріоритети держави, пріоритети людей, а земля не виділяється без відкату, а німці відкатів не дають.
+
+75
Riojas
Riojas
9 жовтня 2023, 10:40
#
Радует, что подход «нас должны принять в ЕС потому, что мы этого 10 лет добивались и вообще сейчас защищаем всех кругом» сменился на более реалистичный «а с чем мы вообще приходим к столу?» и что мы можем предложить ЕС.
+
0
SkeptikUA
SkeptikUA
9 жовтня 2023, 13:22
#
А з чого Ви взяли що це підхід змінився? Як на мене просто популізм стає все важче втюхувати «мудрому народу вільної країни», правляча верхівка одразу розуміла що чудес не буде.
+
+15
Ranet
Ranet
9 жовтня 2023, 11:04
#
Любому здравомыслящему политику, уже не говоря о предпринимателях, это было понятно, изначально. Но как она пела, будучи в МИДе 😂
Интересно, в скольки наблюдательных советах сейчас эта дама харчуется? И что ее там уже не устраивает?
+
+30
Genna Smatko
Genna Smatko
9 жовтня 2023, 11:47
#
Я не можу зрозуміти чому вони про чиновників кажуть корупціонери але залюбки продають їм будинки на крадені гроші. В нас вже фінмоніторінг не дозволяє і блокує картки за поповнення на 50 грн, а там на міліони крадених грошей купується нерухомість і нічого. Хто більша Європа ми чи вони?
+
0
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 12:15
#
У них поповнення карток не існує взагалі - заборонили відразу. Тому і проблем таких немає.
+
+45
Silumin
Silumin
9 жовтня 2023, 12:54
#
Поки наші чиновники крадуть гроші в Україні, що не входить до ЄС — це не проблема ЄС.
Якщо вони ці гроші потім вкладають у ЄС — це вигода для ЄС, тому ніхто проти цього не заперечує.
Але якщо Україну приймуть до ЄС, а чиновники будуть продовжувати красти з бюджету, що доведеться компенсувати за рахунок дотацій від решти країн ЄС — це вже буде проблема ЄС, і якраз цього вони і намагаються уникнути.
Не треба думати, що ЄС керують якісь особливі ельфи, які тільки за правду та чесність, усі державні керівники достатньо прагматичні люди. Різниця тільки в тому, що там вони, як правило, все ж у першу чергу думають про вигоду для *своєї* країни (не для України чи кого іншого), а вже потім про особисту.
+
0
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 13:11
#
«наші чиновники крадуть» , «наші чиновники вкладають»
:)
це все — максимум кілька мільйонів доларів на рік.
В масштабах Європи — це ніщо. Це меньше бухгалтерських помилок в казначействі Португалії якої-небудь.
+
+30
SkeptikUA
SkeptikUA
9 жовтня 2023, 13:33
#
Як же мені подобаються повісточки з ОП: «це не вимоги (боротися з корупцією), це лише рекомендації (тому ми не збираємось з нею боротися)» чи як у статті «Є очевидним, що ми здатні схвалити всі необхідні закони та формально виконати вимоги за 2 роки, як це визначено наразі. Але доки ЄС не отримає відповіді на глибші питання, наш вступ до Євросоюзу або гальмуватиметься, або відбуватиметься на умовах, які остаточно „покладуть на лопатки“ залишки українського бізнесу».

Типу «ми можемо провести реформи які нарешті зроблять нашу країну придатною для життя за 2 роки, але ж ЄС нас не приймає не через це, тому будемо далі жити в корупційному болоті» і «ЄС хоче вбити наш бізнес, тому можливо і не порібен нам той ЄС?» Який бізнес? Коломойського чи Ахмєтова? Так він НЕ НАШ, якого художника ми маємо за них переживати?

Позор Вам пані Олена Зеркаль, за просування цих дешевих наративів про шкоду якомусь міфічному бізнесу, у нас 95% неселення цього бізнесу в очі не бачила, чому вони повинні страждати задля благополуччя 5%?
+
+5
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 13:55
#
Офис президента с огромным удовольствием будет бороться с коррупцией.
какие проблемы ?
1 — создать еще одну спецслужбу
2 — создать специализированный суд
3 — тягать всех политических конкурентов туда , обвиняя в коррупции.

ах да, они это уже сделали. Помните как создали ДБР и выставили 25 обвинений Порошенку.
где эти обвинения кстати ? все развалились ? та фигня . зато год его по судам тягали и на камеру повестки вручали же. Цель достигнута !

п.с. «ЄС хоче вбити наш бізнес,» — это не об Ахметове. Его бизнес давно в ЕС работает — заводы в Англии , Италии , болгарии, никаких проблем.
Это о ФОПах -айтишниках. Которых европа требует обложить реальными налогами.
+
0
SkeptikUA
SkeptikUA
9 жовтня 2023, 14:16
#
1, 2, 3 — це не боротьба, це імітація. У цьому наші політики вже давно аси.

Який % активів Ахметова в ЄС?

Ну звісно, знову ФОПи вайтішники, куди ж без них. В Польщі платять 12% і всім ок, а нас чомусь європа «обложить реальними налогами». Ясно-понятно, це ми вже проходили з Вами, давайте не починати знову.
+
0
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 14:26
#
1 — правильно .тому ОП завжди буде підтримувати боротьбу з корупцією. Навіть якщо її буде меньше ніж с Ісландії

відсотків 20. зараз вже може і 30.
і що з того ? він там працює років 20 — і ніяких проблем з корупцією не має.

Ви просто вигадали картинку , в якій европа щось має проти нашого великого бізнесу. А великий бізнес давно працює по європейським правилам. І претензії якраз є не до нього.

+
0
SkeptikUA
SkeptikUA
9 жовтня 2023, 14:42
#
Це не я вигадав, про це каже шановна «ексзамміністра закордонних справ із питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.»

Якщо в моїх особистих коментарях щось написано не вірно, будь ласка процитуйте.

«великий бізнес давно працює по європейським правилам»
Саме так, він працює по правилах Європи лише в Європі, а у нас через ФОПів (привіт Нова пошта).
+
0
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 14:46
#
Цитую — «Який бізнес? Коломойського чи Ахмєтова? Так він НЕ НАШ, якого художника ми маємо за них переживати?»

я вам і пояснив що до цього бізнесу у європи питань немає. Питання є до вас.
+
0
SkeptikUA
SkeptikUA
9 жовтня 2023, 14:56
#
Ви ж самі написали що у Європі лише 20% бізнесу, ще й незрозуміло якого виду цей «бізнес», можливо ці 20% без 80% будуть недієздатними? Подумайте про це…

Крім того «Коломойського чи Ахмєтова» це скоріше алегорія на українських оліхархів, не потрібно сприймати буквально.

P. S. Економіка не Ваше.
+
0
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 16:41
#
Не зрозумів.
по перше — навіщо мені про це думати
по друге — яке відношення до теми має це все ?
в Болгарії у ахметова металургійний комбінат. Він отримує сировину з України. Тому я думаю — що ахметов вміє вести бізнес в ЕС і знає європейські правила і норми.
буде його комбінат дієздатним без української руди , чи просто перейде на турецьку якщо Україна зникне — мене хвилює мало.

Продовжуйте креативити. Єкономіка (в українському розумінні) — це ваше :))))
+
0
SkeptikUA
SkeptikUA
9 жовтня 2023, 17:42
#
Звісно, що вести бізнес маючи кілька мільярдів активів — не проблема, можна найняти спеціалістів. Ну от отримує сировину з України, без сировини можливо його бізнес у Болгарії буде збитковим.

До чого тут креатив? Ще раз кажу, наведіть мою цитату до якої у Вас притензії. З Ахметовим розібрались? Не постраждають українці без його бізнесу в Україні?
+
0
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 18:06
#
Еще раз — причем здесь его прибыльность , убыточность и все такое ? речь о отношении Европы к нему , как к потенциальному коррупционеру (о том что такого отношения нет).

привел цитату выше. https://minfin.com.ua/ua/currency/articles/oficiyni-peregovori-formalnist--scho-naspravdi-es-vimagatime-za-vstup-ukrayini/#com4539871

конечно украинцы без его бизнеса пострадают.
но повторюсь — вопрос вообще не в Ахметове , Пинчуке или Коломойском.
вопрос на 3 уровня ниже.
+
0
SkeptikUA
SkeptikUA
9 жовтня 2023, 18:45
#
Що таке «отношеніє как к…»? Там є закон і ти або його дотримуєшся або тебе притягують до відповідальності. Відношення до всіх однакове.

Цитату вище, я вже Вам прокоментував.

Яким чином українці постраждають від того що нам не дядя Ахмєтов буде продавати квт електроенергії по 6 грн, а якась країна ЄС по 6 грн? Чи можливо постраждають від того, що робочі місця буде створювати підприємство власником якого є «умовний Сорос» а не Пінчук?

+
0
yarg
yarg
9 жовтня 2023, 18:52
#
Вообще не понял.
почему украинцы должны платить на 1.5 гривны ахметову, а 6 гривен хз кому ?
Еще раз повторю — к ахметову и пинчуку претензий у европы никаких.
они люди для европы свои , понятные , с бизнес-историей.
Претензии — к мутным ФОПам и т. п. «укробизнесу». Вот их европа будет щемить.
+
0
SkeptikUA
SkeptikUA
9 жовтня 2023, 19:17
#
«Мутні ФОПи» це як Нова пошта наприклад, чи Епіцентр, тоді так.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 жовтня 2023, 9:19
#
В Польщі в магазині кожен відділ на окремому ФОПі сидить?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися