Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2020, 19:42

Готівковий ринок: чому не варто чекати дешевої валюти найближчим часом

Цього тижня на валютному ринку склалася цікава ситуація. У понеділок-вівторок курс долара зростав за рахунок розпродажів валюти НАК Нафтогазом та небажання НБУ викупати надлишкову пропозицію валюти. В середу-четвер котирування безготівкового долара впали, а вже у п'ятницю знову трохи зросли.

Готівковий ринок певною мірою був «здивований» подібним варіантом розвитку подій на торгах і тому не поспішав особливо знижувати курс продажу валюти. Хоча при цьому, про всяк випадок, і зменшив курс прийому американської валюти у населення.

А ось рух курсу готівкового та безготівкового євро щодо гривні повністю залежав від поведінки пари євро/долар на міжнародних ринках і поточних котирувань долара щодо гривні.

В цілому, за 30 листопада — 4 грудня безготівковий долар подешевшав з 28,48-28,50 до 28,245-28,265 грн/$, а готівковий ввечері в п'ятницю обмінники фінкомпаній продавали по 28,40-28,45 грн/$. Євро на торгах на кінець сесії 4 грудня знаходився у межах 34,33-34,36 грн/$, а в обмінниках ввечері п'ятниці його продавали по 34,38-34,45 грн/$.

Невизначеність ситуації з подальшими перспективами щодо курсу долара після завершення розпродажів валюти Нафтогазом на міжбанку, суперечливі дії уряду в частині введення/не введення локдауна і його термінів, проблеми з бюджетом і традиційна напруженість з державним фінансуванням наприкінці року — не надають оптимізму щодо перспектив гривні власникам обмінників. Тому в ці вихідні готівковий ринок продовжить працювати у форматі «з обороту», дещо занижуючи курс прийому долара, євро та рубля і при цьому явно не поспішаючи сильно опускати курси продажу цих валют.

Тому, з одного боку — оскільки ажіотажу у населення по купівлі валюти немає, то і особливої гри «на підвищення» з боку обмінників у ці вихідні не буде.

З іншого боку — і значного просідання цінників ми найближчим часом не побачимо, тому що фінансисти побоюються швидкого відновлення котирувань долара на торгах і не почнуть суттєво знижувати свої курси в обмінниках.

Читайте також: Прогноз курсу на грудень 2020: Чи буде обвал гривні в кінці року (відео)

Курси готівкових валют на 5-6 грудня

Котирування долара в обмінниках будуть у межах: прийом 28,25-28,38 грн/$, продаж 28,40-28,50 грн/$. Обмінники в суботу та неділю будуть працювати в режимі «з обороту», але збережуть досить широкий спред між купівлею і продажем. У більшості точок обміну він буде у межах від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. Поки євровалюта впевнено закріпилася на рівнях вище 1,21 долара з метою в 1,22 на найближчий час. Але засідання ЄЦБ 10 грудня по подальшій грошово-кредитної політиці, а також потім засідання ФРС США в середині грудня — можуть внести дуже суттєві корективи в цю ситуацію. Ралі по парі євро/долар найближчим часом продовжаться, що впливатиме і на курс євро щодо гривні. Валютні ризики по євровалюті зростають і тому власники обмінників розширять спред по євро на вихідні з урахуванням своїх власних завдань з купівлі/продажу цієї валюти та наявності платоспроможного попиту з боку населення.

Спред по євро перебуватиме у межах 15-28 копійок. За розрахунками «Мінфіну», котирування готівкового євро в обмінниках фінкомпаній будуть у межах: прийом 34,10-34,35 гривень і продаж 34,38-34,50 гривень за євро. Деякі з них можуть додатково ще скоригувати свої цінники порівняно з нашими розрахунками на плюс-мінус 3-5 копійок на євро залежно від своїх індивідуальних завдань.

Котирування по російському рублю. Рубль продовжує зміцнюватися щодо долара і євро через поступове зростання цін на нафту на світових ринках. Але політичні та економічні ризики по російській валюті зберігаються. Тому власники обмінників збережуть досить великий розкид своїх котирувань по даній валюті, а також, як мінімум — встановлять середній рівень спреда по ньому.

Більшість пунктів обміну валют на 5-6 грудня виставлять такі котирування по російській валюті: прийом — 0,365-0,374 гривень і продаж — 0,375-0,383 гривень за рубль.

Читайте також: Коли закінчиться сезон низьких ставок за депозитами

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися