Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2020, 7:50

Платити далі за кредитом чи стати банкрутом

Наприкінці березня суд вперше визнав фізособу банкрутом. Поки що в судах розглядається небагато подібних справ — ще кілька десятків. 

Але вже скоро з'являться тисячі боржників, які через кризу втратять можливіть обслуговувати кредити. І, можливо, єдиним виходом для них стане банкрутство. «Мінфін» з'ясував, чи варто.

В чому суть першого рішення

Кодекс з процедур банкрутства, який дозволив ставати банкрутами фізособам, набув чинності ще у жовтні минулого року. Але перше рішення про визнання громадянина банкрутом виніс господарський суд Запорізької області лише зараз — 26 березня у справі №908/3329/19.

Що відбулося? Боржник залучив кредит у банку Надра на суму $88993,56 для придбання цінних паперів.

Проте, кредит не був повернутий вчасно.  Районний суд, до якого звернувся банк, ухвалив рішення про стягнення суми боргу. Втім, боржник підтвердив, що не має майна, на яке можна накласти стягнення. При цьому через штрафи сума боргу постійно зростає. 

Ці аргументи Господарський суд, до якого звернувся вже боржник, визнав достатніми. І визнав позивача банкрутом. Цим же рішенням призначений арбітражний керуючий, який має здійснити процедуру погашення боргу. 

Портрет потенційного банкрута 

Аби ініціювати банкрутство, сама заборгованість має бути значною і накопиченою давно: стартує з 30 зарплатних мінімалок (в цьому році — з 141,69 тис грн) і не обслуговується більше двох місяців.

Фізособа-потенційний банкрот має офіційно підтвердити, що, по-перше, не в змозі далі обслуговувати свій борг. По-друге, що у неї немає майна, на яке можна звернути стягнення в рахунок погашення боргу.

Деякі види боргів в процедурі банкрутства не можуть бути списані. Наприклад:

  • заборгованість зі сплати аліментів,
  • відшкодування шкоди, заподіяної життю і здоров'ю інших громадян,
  • сплати внесків до державних фондів соцстраху.

Плюси процедури банкрутства

Процедура банкрутства, особливо на її початковому етапі, дуже приваблива для боржника. Ось, що відбувається з моменту відкриття провадження у справі про неплатоспроможність:

  • припиняється нарахування штрафів та інших фінансових санкцій, а також відсотків за зобов'язаннями;
  • податковий борг, що виник протягом трьох років до дня винесення рішення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника, визнається безнадійним та списується в процедурі реструктуризації боргів;
  • всі вимоги кредиторів можуть відбуватися тільки в рамках даного процесу. Це важливо, якщо, приміром, крім кредиту в банку є ще непогашені борги перед іншими фінустановами;
  • термін виконання всіх грошових зобов'язань боржника вважається таким, що настав.  Тобто, якщо у боржника є ще кредити, то термін їх виконання настає достроково. Але про це не всякий кредитор може дізнатися. Відтак, шанси отримати свої гроші для таких кредторів можуть бути зведені до нуля.
  • окремо закріплюється  гарантія: жодних стягнень або арештів поза процедурою банкрутства — все тепер відбувається тільки всередині даної справи.
  • вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів. Все буде розглядатися в рамках  єдиної процедури банкрутства

Мінуси банкрутства

Втім, не варто ставитися до цієї  процедури легковажно. Потенційні банкрути мають бути готові до безлічі неприємних моментів. І от тільки кілька з них:

  • необхідність надати суду повну інформацію (в тому числі конфіденційну) про власний фінансовий стан і інші джерела погашення заборгованості на умовах затвердженої реструктуризації (якщо до цього дійде). Провадження у справі закриють, якщо суд виявить, що боржник навмисно ухиляється від виконання боргових зобов'язань. Приміром,  перед подачею до суду заяви про визнання банкрутом боржник переписав майно на членів родини.
  • заборона на вільне користування власним майном
  • ймовірність ​​заборони на виїзд за кордон.
  • необхідність розкриття конфіденційної інформації про доходи членів сім'ї.

Безболісний сценарій розвитку подій — домовитися з кредиторами про реструктуризацію і почати погашати борги.

Якщо ж домовитися не вийде, або боржник не стане дотримуватися плану реструктуризації, суд визнає його банкрутом, після чого починається розпродаж майна для погашення боргів.

З чим залишиться банкрут

Не можна продати лише єдине житло боржника (квартира, загальна площа якої не перевищує 60 кв. м, або будинок до 120 кв. м). Також за боржником залишаться кошти на пенсійних рахунках і суми у фонді соцстраху. 

Іншими словами, якщо у громадянина боргів на мільйон, а все майно крім житла коштує максимум 100 тис. – є сенс спробувати скористатись цією процедурою та позбутись будь-яких претензій з боку кредиторів.

Також практично нереально накласти стягнення на закордонні активи. Тож, якщо вони є у боржника, скоріш за все, залишаться і після розпродажу майна. 

Є, щоправда, й інші обтяження: протягом 5 років після визнання банкрутом, така особа має перед укладенням кредитних договорів повідомляти інші сторони про факт своєї неплатоспроможності. 3 з цих 5 років банкрут «не може вважатися таким, що має бездоганну ділову репутацію».

Скільки коштує банкрутство

Для того, щоб запустити процедуру банкрутства боржник має заплатити арбітражному керуючому за 3 місяці по 5 прожиткових мінімумів для працездатних громадян. Зараз ця сума складає 31 530 грн.

Також необхідно скласти план реструктуризації боргів, який повинен бути затверджений усіма кредиторами, а після цього — судом.

Як часто громадяни йдуть до суду

Як пояснив «Мінфіну» суддя-спікер Верховного Суду Сергій Жуков, раніше прогнозувалось, що звернень громадян для визнання їх банкрутами будуть сотні. Однак зараз таких звернень лише кілька десятків.

Ставки за депозитами ростуть. Обери вигідний вклад в каталозі від «Мінфіну»

За його словами, складність процедури полягає в тому, що провадження відкривається тільки за наявністю спеціальних підстав, а процедура потребує авансової виплати керуючому реструктуризацією.

«До того ж необхідно зібрати і підготувати значну кількість документів щодо наявних активів та пасивів боржника, подати відповідні декларації. Роботу з підготовки документів для відкриття провадження майже неможливо зробити без кваліфікованої юридичної допомоги», — пояснює Сергій Жуков.

Труднощі «першопрохідців»

За словами адвоката ЮФ Totum Яни Михайлюк, процедура банкрутства фізосіб ще може набути популярності. Зараз же тим, хто звертається до суду, доводиться бути «першопрохідцями» і на собі перевіряти як працює законодавство.

Читайте також: Кредитні канікули під час карантину. Як скористатись і які ризики

Як наслідок, саме ініціатори перших звернень зіштовхуються з неузгодженістю та неоднозначністю норм, які доводиться трактувати вже при застосуванні. Наступні ж громадяни, які бажатимуть позбутись боргів завдяки банкрутству, вже краще знатимуть як працюють закони і яка практика в судах.

Олексій Писарев

Коментарі - 24

+
+109
yanochka2015
yanochka2015
16 квітня 2020, 9:10
#
Сейчас по всей стране крупные предприятия, которые принадлежат олигархам,  приводят в негодность. Людей просто выгоняют на улицу под видом смены хозяина либо отсутствия заказов, либо по иным причинам и что самое неприятное - не выплатив заработной платы. Куда смотрит наш товарищ президент не понятно. В Днепре знакомая подала в суд на завод Ленина. Завод ей должен 80 000 грн!!!!  При ее месячной зарплате меньше 10 000! Я была в ужасе, как долго человек терпел и работал за подачки ,а сейчас скорее всего завод попросту банкротят! Тысячи людей по всей стране на улице и без зарплат, а мы землю продаем. Это самый важный вопрос! Сейчас карантин и что мы наблюдаем? Массовое рейдерство! (это не пустые слова, погуглите в ютьюбе, что творят к примеру в Херсоне на днях) Можно было представить разное, но не тотальное уничтожение страны. Многие поверили товарищу Зеленскому, а он всех обманул. Все что обещал - даже не сдвинулось с мертвой точки. один вопрос в голове - если ты знал и был не уверен, что потянешь и сможешь начать жесткую политику - какого ты перся в президенты???? Но что-то подсказывает, что все он знал...И куда и зачем....
+
+13
Lefert
Lefert
16 квітня 2020, 10:45
#
Вам бы на броневик и рупор =)
https://opentv.media/na-yuzhmashe-pyat-mesyatsev-ne-platyat-zarplaty-lyudi-vyshli-na-miting
Куда смотрел потрошенко? при нём же было. А зеля да- тот плохой, айайай :D
+
+22
Senior Pomidor
Senior Pomidor
16 квітня 2020, 10:47
#
А каким образом весь ваш опус про очередную зраду относится к теме статьи?
+
+10
yanochka2015
yanochka2015
16 квітня 2020, 11:16
#
Тема статьи банкротство? Ну так актуально, давайте всех признаем банкротами, объявим дефолт и дело в шляпе. Захотелось просто затронуть актуальные темы на сегодня и суровую реальность. А то на минфине любят сравнивать старую и новую власть, я же ее не сравниваю, а просто констатирую факт. Выше ваше поста товарищ уже Порошенко вспомнил, ща начнется. Давно не писала ничего, захотелось высказать мнение, можно?
+
+10
Senior Pomidor
Senior Pomidor
16 квітня 2020, 12:12
#
Ну так актуально, давайте всех признаем банкротами, объявим дефолт и дело в шляпе

Если у Вас все так просто, и вы не понимаете последствий, то представьте себе 90е.
Но не забывайте, что у нас еще война на востоке и много людей с легким доступом к огнестерелу...
+
0
Lefert
Lefert
16 квітня 2020, 12:17
#
Сейчас бы путать банкротство физ лиц и дефолт. Ох уж эти мамкины экономисты.
+
0
yanochka2015
yanochka2015
16 квітня 2020, 12:51
#
А теперь вы начинаете цепляться к словам. Я написала о банкротствах по стране и не только физ лиц. По сути это происходит сейчас. Закрываются крупные предприятия, то есть страна закрывает свое производство и становится на путь импорта! Как вы считаете, это пусть куда? В процветание? Мне тоже нравится читать такую вот не обоснованную чушь. Вы цепляетесь к словам, но не видите последствий в масштабе страны. Сам себя не похвалишь, никто не похвалит)
+
+10
Senior Pomidor
Senior Pomidor
16 квітня 2020, 13:06
#
А можно конкретные примеры, а не стандартные фразы с митинга Тимошенко?
Кто закрывается или обанкротился?
+
0
yanochka2015
yanochka2015
16 квітня 2020, 13:19
#
То есть вы рвете одно место доказывая что-то, но при этом даже информацией не владеете? И еще требуете от меня в такой форме отчет? Вы мой руководитель личный? Люди вроде вас, собак советовали продавать и ликвидировать пенсионный фонд. Для того,чтобы вести диалог, нужно хотя бы владеть информацией по ситуации в стране, в которой ты живешь. Займитесь этим на досуге
+
+10
Senior Pomidor
Senior Pomidor
16 квітня 2020, 13:26
#
По моему, здесь рвете одно место толко вы )

Настрочить войну и мир про тотальную зраду, дефол и банкротства на каждом углу, не приводя ни единого факта, и перевести стрелки, когда попросили конкретный пример - вы не из Ольгино часом?
+
+40
Lefert
Lefert
16 квітня 2020, 14:11
#
Конкретики таки нет. Ох уж эти мамкины тимошкофилы-экономисты. Не хватает ещё стояния на коленях, и риторики насчёт того что землю продадут и в карманы вывезут с Германию, и вставки видосика, где диды на коленях плачут.
+
0
yanochka2015
yanochka2015
16 квітня 2020, 14:23
#
Еще раз, для тебя лично - общаться с хамом, который предъявляет претензии в такой форме, переходит на личности и пишет прямые оскорбления - это не мой уровень. Так общайся со своей «мамкой». Тебе не кажется что слова мамка у тебя слишком часто звучит? У тебя есть иное видение - пиши! Напиши про заводы, которые выпускали хрень, как, ты выразился. Я это написала не для тебя лично, а выразила сюда свою позицию. Те кто в теме сами сделают выводы. С таки хамами вроде тебя тупо противно общаться и жалко личного времени. Мамка пусть научит тактичности
+
0
Lefert
Lefert
16 квітня 2020, 16:00
#
Я не вижу в своих словах оскорблений, тем более форум этот- профильный. Когда приходит человек с ником яночка, и с ходу идёт офтоп, т.е. рагушает правила, потом начинает политику приплетать и путается в понятиях банкротство и дефолт...просто указал что вы- человек без экономического образования, и коль на то пошло- читать то что вы пишете- это, действительно, оскорбление.
+
0
Zelebot
Zelebot
16 квітня 2020, 20:36
#
Это видимо клон одного местного юлебота с ником «lena-набор цифр». Щас решила разморозить старый аккаунт)
+
+10
skylake3
skylake3
16 квітня 2020, 20:58
#
Яночка, за шоколадку работаете?)
+
+10
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
17 квітня 2020, 7:31
#
Какую лично Вы продаёте замлю? Она у Вас есть? Если есть могу купить...Земля почти вся уже давно поделана, еще лет 20 назад и остался небольшой фонд у руках государства.. Кто хочет продаст, кто не хочет нет....Чего такие как Вы пытаются решить за кого то что делать с землёй.... причём своей собственной
+
0
uvellir
uvellir
17 квітня 2020, 21:43
#
Он перся в президенты что бы помочь олигархам поиметь страну и народ. наемный клоун
+
0
Александр Кашкаров
Александр Кашкаров
16 квітня 2020, 9:51
#
Когда уже разработают консоль для ввода чит-кодов? Чет тяжеловато пока что все
+
0
yarg
yarg
16 квітня 2020, 11:17
#
А если все подадут на банкротство - рухнет кровавая хунта зелебобы , или нет ? вот в чем вопрос...
+
0
yanochka2015
yanochka2015
16 квітня 2020, 11:42
#
Если все предприятия будут признаны банкротами, то тысячи людей останутся без своих честно заработанных денег и без работы вообще и даже без возможности ее найти, т.к. почти 80% — это люди предпенсионного возраста. Вопрос не в том, рухнет ли хунта (это чисто ваш сарказм), вопрос в том, почему правительство допускает все это. И почему это происходит по всей стране! Почему уничтожают производство!? Я не понимаю одного, если нельзя писать об этом бездействии, то о чем можно? О том, что все это пустые слова и президент просто не в силах все успеть? Что все это нормально? Серьезно? Смысл брызгать желчью друг в друга, в такое не простое время? Если у одного наступила сложная ситуация, то второй учит, что нужно было все предвидеть и суметь сделать подушку. Но пройдет год-два и при такой обстановке и такие советчики будут пищать. Потому что нужно рассматривать ситуации в общем. Нужно перестать быть эгоистами. Задушат всех, поверьте, если будет такая цель. А как, это сделать, вопрос техники
+
+37
Lefert
Lefert
16 квітня 2020, 12:14
#
«усли все предприятия будут признаны банкротами»- так все, никогда и не будут признаны банкротами. В данный момент, банкротят те предприятия, которые являются по сути бесполезными и неконкурентоспособными. Давно пора было это сделать. И я не понимаю, когда люди как вы, пытаются защитить людей предпенсионного возраста...у них было время, всей независимости Украины, чтобы получить переориентацию и квалификацию и работать на других предприятиях, по привычке- никто ничего делать не хочет и ждут до последнего. Ну и что что откровенно изготавливают фуфло, а не товар, ну и что что за бешеные бабосики? главное ведь что? правильно- ходить на работу и получать бабосик. Хртьфу, ох уж эти пролетарии. (см. пролетарий римская империя)
+
0
yanochka2015
yanochka2015
16 квітня 2020, 12:54
#
Я могла бы обосновать все то, что написала выше, но после вашего комментария... Вы далеки от реальности.
+
+31
Senior Pomidor
Senior Pomidor
16 квітня 2020, 15:29
#
Боюсь, наоборот :)
Возможно кому то просто нужно менять реальность вокруг себя...
+
0
Lefert
Lefert
16 квітня 2020, 16:00
#
Это секретари на удалёнке, забудьте =)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися