Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 липня 2019, 8:01

Шість ризиків при отриманні споживчого кредиту

Ставка за кредитом понад 700% річних і додаткові послуги, про які не знає позичальник – лише частина ризиків, з якими можна зіштовхнутись при зверненні до фінансових компаній та кредитних спілок.

Для того, щоб позика не перетворилась на кабалу головний експерт Ради Нацбанку Віталій Шапран радить дотримуватись правил фінансової безпеки. Про це він пише у своїй колонці на The Page. «Мінфін» наводить ключові тези.

Кредитні джунглі

Небанківські кредитні установи — фінансові компанії, кредитні спілки, ломбарди тощо - не перебувають під регулюванням НБУ і зараз є такими собі кредитними джунглями, з яких ви, швидше за все, вийдете «без штанів» і з поганою кредитною історією. За таких умов до небанківських кредитних установ часто звертаються ті, кому банки вже не дають позики або ж люди схильні до емоційних покупок. 

Вступаючи у кредитні відносини поза банківською системою слід бути готовими до неприємних сюрпризів.

Ось деякі з них:

1) Кредитна спілка пропонує підписати договір кредитування за дуже низькими відсотками, але, щоб отримати таке право, потрібно стати її членом і сплатити вступний внесок. Однак згодом виявляється, що членство у кредитній спілці означає не гарантоване отримання кредиту, а лише участь у розіграші права на нього, який буде проводити КС серед своїх членів. Зазвичай така схема спрямована тільки на збирання вступних внесків до КС і не передбачає кредитування.

2) Якщо фінансова компанія або ломбард називає процентну ставку за 1 день користування кредитом, або просто називає суму, яку потрібно викласти за день позики – це перший сигнал, що кредит дорогий. У «кредитних ларьках» мікропозики видають під 1 – 2% на день, а це 365-730% річних. Нарахування ж відсотка на відсоток при 2% в день взагалі дає абсолютно космічну ставку.

3) Приховані комісії. Останнім часом популярними стали кредити on-line. Такий спосіб передбачає перерахування кредитних коштів на картку і повернення кредиту у безготівковій формі. Однак за подібні операції вже банки можуть брати комісію, як при обслуговуванні звичайної картки. Також комісії можуть вводити і при погашенні кредиту, причому як фіксовані, так і у відсотках від суми транзакції.

4) Додаткові послуги. Разом з кредитом вам можуть спробувати нав’язати послуги з технічного обслуговування товару або страхові послуги. Ця проблема зустрічається як серед банків, так і серед небанківських компаній.

5) Зміни в умовах кредитування. Як правило, будь-який кредитний договір передбачає можливість зміни кредитором умов кредитування. Такий фактор може бути використаний для збільшення вартості позики. Кредитор повинен про це повідомити позичальника, але зробити це можна у зручній для кредитора, а не для позичальника формі.

6) Обирайте правильну валюту кредиту. Якщо ви отримуєте доходи у гривні, то і кредит потрібно брати у гривні. Низькі ставки за іноземною валютою за умови девальвації можуть бути вже не такими й низькими. Зараз НБУ обмежив валютне кредитування, проте поза банками можуть виникати кредитні продукти з прив’язкою до курсу валюти.

Коментарі - 6

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 липня 2019, 9:40
#
«6) Выбирайте правильную валюту кредита. Если вы получаете доходы в гривне, то и кредит нужно брать в гривне. Низкие ставки по иностранной валюте при условии девальвации могут быть уже не такими уж и низкими. Сейчас НБУ ограничил валютное кредитование, однако вне банков могут возникать кредитные продукты с привязкой к курсу валюты.» - на сколько я знаю сейчас нет валютных кредитов для физиков, в некоторых залоговых кредитах есть привязка к LIBOR - это больше присуще Европейским банкам.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
18 липня 2019, 16:45
#
Кого интересует вопрос получения займа, то оформить онлайн заявку на кредит быстро и удобно можно тут
+
0
Виталий Шапран
Виталий Шапран
19 липня 2019, 1:38
#
НБУ регулирует только банки. В небанковских компаниях кредиты на любой вкус и цвет. в любой популярной валюте, под немалый процент. Вчера нашли кредиты (правда короткие до 18 дней) под 45000% годовых в гривне :)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 липня 2019, 10:21
#
Максимальная сумма 500 грн наверное там ?

Подскажите почему стопорится процесс чтобы НБУ контролировал все фин.компании? Отдельные комитеты или личности? Хотя сейчас перевыборы, а кто ранее стопорил процесс.
+
0
Светлана Алексеева
Светлана Алексеева
21 липня 2019, 22:01
#
В какой МФО низкий процент?
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
22 липня 2019, 9:49
#
Сравнить условия по займам в некоторых МФО и оформить онлайн заявку на кредит можно тут.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися