Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 травня 2020, 14:07

З «Укрпошти» хочуть створити банк. Чому НБУ проти

Верховна Рада зробила перший крок для перетворення Укрпошти в банк. Хоча і з обмеженими функціями.  Нацбанк незадоволений виходом пошти на банківське поле, а експерти говорять про порушення конкуренції.

Які зміни пропонуються

Зміни, які дозволять пошті взяти на себе банківські функції містяться в законопроекті №2788-д. Наразі парламент підтримав його у першому читанні.

Відповідно до нього Укрпошта зможе надавати наступні послуги:

  • відкриття та ведення поштових рахунків
  • проведення розрахункових банківських операцій
  • випуск та обслуговування платіжних карток
  • залучення коштів фізичних і юридичних осіб

В законі також з’явиться новий тип рахунків – «поштові». Відкривати їх зможе лише Укрпошта, а порядок обслуговування визначатиме Нацбанк.

Навіщо це державі

Коли мова йде про банківські послуги Укрпошти, зазвичай маються на увазі села. Жодних обмежень щодо роботи у містах для поштовиків не передбачено. Але міські жителі й так мають достатній вибір фінустанов під рукою, а тому Укрпошта буде чи не останньою в списку, куди вони звертатимуться, щоб оформити платіжну картку.

Водночас, наразі банківські відділення присутні лише у 6% населених пунктів. І тенденцій до збільшення цього показника немає. Навпаки, за останні 4 роки мережа банківських відділень скоротилась більш ніж на третину.

Тому, як пояснює генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський, прихід компанії на банківський ринок дозволить додатково охопити фінпослугами до 40% населення. «Для цього не буде потрібно жодних вкладень з боку держави», — наголошує керівник компанії.

Крім цього держава може розраховувати на економію коштів, які зараз вона витрачає на доставку пенсій. Зараз це обходиться бюджету приблизно у 2 млрд грн на рік. Якщо ж пенсіонери отримуватимуть кошти на картки, потреби у цих витратах не буде.

Читайте такожКабмін підвищив тарифи на доставку пенсій через Укрпошту

Звісно, тут миттєвої економії цих коштів не з’явиться. Як пояснює Смілянський, примусового переведення на карткове обслуговування не буде, хто бажає — і далі отримуватиме звичні банкноти. Водночас, зменшиться частка готівкових виплат, а значить і дотації. З часом, припускає гендиректор Укрпошти, компанія може взяти на себе витрати з доставки пенсій тим, хто так і залишиться в кеші.

Навіщо це Укрпошті

Компанія не зможе відкривати депозити, або видавати кредити, але планує стати маркетплейсом для банків, що надають ці послуги. Працюватиме це наступним чином: клієнт, що має поштовий рахунок, зможе через Укрпошту розмітити депозит в банку. А банк за цю послугу платитиме комісію.

Теж саме стосується кредитів. Громадяни, що не можуть самостійно дістатись до банку, отримуватимуть позики за посередництва пошти. І знову ж Укрпошта матиме свою долю від цих операцій.

Сподівається компанія і на можливість розширити свою основну діяльність. В планах «озброїти» поштарів планшетами з доступом до інтернет-магазинів. Вони допомагатимуть клієнтам роботи покупки, оплата проходитиме через поштові рахунки, а Укрпошта зароблятиме ще й на доставці посилок. Компанія готується доставляти навіть ліки в села, адже нещодавно Кабмін дозволив дистанційний продаж медикаментів.

Навіщо це клієнтам

Вигода потенційних клієнтів значною мірою збігається з вигодою Укрпошти – доступ до банківських послуг. Однак, не обмежується цим.

Як пояснює Смілянський зараз значна частина українців, особливо, в сільській місцевості розраховується за комунальні послуги у відділеннях Укрпошти і сплачує за це комісію. Якщо ж операція буде електронна – пошта комісії не братиме.

Водночас відкритим залишається питання доступності готівки для пенсіонерів, що отримуватимуть гроші на картку. Адже ані банки, ані Укрпошта не зобов’язались розвивати мережі банкоматів.

Цю проблему поштовики сподіваються вирішити завдяки POS-терміналам. За останні 2 роки Укрпошта вже закупила їх 5 тис. Завдяки їм можна не лише розраховуватись, але й знімати готівку.

Читайте такожУ відділеннях Укрпошти тепер можна зняти готівку й поповнити картку

Також для тих сіл, де немає стаціонарної пошти, мають запустити сервіс пересувних відділень. Зараз це пілотний проект, який тестується в Чернігівській області. Фактично мова йде про автомобілі, на яких поштарі розвозитимуть кореспонденцію і посилки, але крім цього матимуть POS-термінали.

Хто і чому проти

Найбільший критик перетворення Укрпошти в банк — НБУ. Основний аргумент регулятора полягає в тому, що перетворення Укрпошти на банк збільшить долю держави у банківському секторі. Хоча Кабмін, навпаки, планує її зменшувати.  

«Зменшення ролі держави сприятиме конкуренції, і відповідно – підвищенню якості фінансових послуг. Сьогодні частка держави – 55%. Ми спільно з урядом плануємо її зменшити до 25% до 2025 року завдяки частковій приватизації держбанків», — пояснює регулятор.

Крім цього, на думку Нацбанку, Укрпошта опиниться у привілейованому стані порівняно з іншими банками. «Поштовий оператор отримає всі переваги і можливості ведення банківської діяльності, але не нестиме жодної відповідальності. Поштовому оператору не потрібно отримувати банківську ліцензію, не потрібно виконувати нормативи та вимоги до роботи з коштами населення», — зазначає НБУ.

Так само в тому, що робота Укрпошти буде неконкурентною, переконані і експерти Незалежної асоціації банків України. Адже за право надавати фінпослуги банки виконують низку вимог, зокрема, щодо достатності капіталу та контролю ризиків.

Смілянський наголошує, що Укрпошта виконуватиме всі вимоги НБУ і навіть буде членом Фонду гарантування вкладів фізосіб. Єдині стандарти банків, які пошта не бажає брати на себе — це безпека транспорту і відділень. Бронювати сільські відділення і автомобілі, які туди їздять, вийде надто дорого.

Читайте такожУкрпошта позбудеться непрофільних активів. На продаж виставили 30 об'єктів нерухомості

Не згоден керівник Укрпошти і з тим, що зміни призведуть до збільшення долі держави на банківському ринку. Навпаки, на його думку, якщо пошта виступатиме як маркетплейс, вона зможе стати посередником для входу в села приватних банків, які за нинішніх обставин там не з’явилися б.

Коментарі - 6

+
+19
Apollo17
Apollo17
26 травня 2020, 15:08
#
Вот странно все это, когда у государства нет целенапрвленной политики и менеджмент компаний Укрпочтанафтогаз и т.д. манипулирует и решает судьбу денег налогоплательщиков. Прибыль на которую ссылается смелянский это собственность государтста  -в бюджете дыра 106 ярдов. 
Но вобщем - покупайте попкорн.
+
0
AllexL
AllexL
27 травня 2020, 18:31
#
В чем манипуляция?  На какую прибыль «ссылается Смелянский»? Каким образом «менеджмент компаний ...  решает судьбу денег налогоплательщиков»?
+
0
Apollo17
Apollo17
28 травня 2020, 16:55
#
Ну посмотрите отчетность укрпочты и поймете. Государство эту прибыль в виде девидендов должно получить а не в ерпи систему за 197 млн. вложить
+
0
AllexL
AllexL
28 травня 2020, 23:22
#
Можно «срубить бабло»сразу и вывести прибыль в бюджет, на вопрос с убитым автопарком, компьютеризацией и развитием инфраструктуры (новые отделения, курьерская служба, логистический центр нужен как воздух) можно забить, а на то что будет завтра - наплевать. Такая логика? Роль магистральных перевозчиков и последней мили в доставке будет только возрастать, но имеющимися резервами, боюсь, УП не справится, равно как и без современных технологий. Надеюсь, девиз «взять все и поделить» - не ваш. А бюджет будет наполняться налогами на прибыль, НДС и прочая. 
p.s. А как управлять такой махиной без ERP? TORO, MM, финансы, контроллинг, управление активами, казначейство - чем прикажете оперировать? Счетами? или отечественными поделками за 15 коп? Я «немножко» в теме, 20 лет внедряю на заводах.
p.p.s. «Давайте спорить о вкусе устриц и кокосовых орехов с теми, кто их ел» (с) ММЖ
+
+51
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
26 травня 2020, 17:19
#
Банковские услуги в отделениях почты - нормальная европейская практика: La banque postale и Postbank тому пример.

Тут никому не нужно морочить голову.
+
+13
Tisha ™
Tisha ™
27 травня 2020, 8:28
#
Вполне может быть, что государство хочет создать конкурента Привату. И самый простой способ - зайти туда, куда он ещё не добрался. :)  Хотя эта инициатива Укрпочты для клиентов (сельская местность) - прекрасная возможность получить банковские услуги.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися