Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 травня 2020, 11:15

Де взяти кредит готівкою для реалізації амбітних планів

Кеш-кредити — це не тільки пару тисяч гривень до зарплати, як прийнято думати. Деколи ці гроші можуть виручити навіть тоді, коли потрібно швидко рятувати бізнес або вигідний контракт.

Сьогодні, коли в результаті вимушених обмежень і люди, як, втім, і їхні бізнеси, відчувають тимчасові фінансові труднощі, варто придивитися до банківських програм кредитування. Доступні суми у банків вище, а ставки істотно нижче, ніж в МФО.

Ринок кредитування в 2020 році очікують зміни. Споживче кредитування вже 5-й рік поспіль переживає справжній бум: його обсяги щорічно зростають на 30%. При цьому попит на кредити після завершення карантину буде швидко відновлюватися. Адже багатьом потрібні джерела фінансування на той час, поки будуть відновлюватися перервані бізнес-процеси і звичні джерела доходу. А ось гравців на ринку кредитування, ймовірно, стане менше. Не всі фінансові установи готові боротися за клієнтів в умовах кризи.

Обмежені доходи і відкладений попит населення зроблять покупки в кредит дуже затребуваними після завершення періоду ізоляції. Та й психологічно багато хто просто захоче винагородити себе за погані часи – купити те, у чому давно собі відмовляли. Немає сенсу роками відкладати на ремонт або місяцями збирати на необхідний для роботи комп'ютер. Почнеться час, коли потрібно буде швидко втілювати свої ідеї, надолужуючи згаяне. І кредит буде цілком виправданим рішенням, особливо, якщо є підстави розраховувати на стабільний і достатній дохід.

Частина клієнтів зазвичай обирають програми миттєвої розстрочки, інші ж воліють кредит готівкою. І якщо раніше на подібних позиках спеціалізувалися МФО, то зараз частку в сегменті кеш-кредитів нарощують банки. Їх приваблює висока рентабельність, властива споживчими позиками. Щоб роздобути клієнтів, банки готові знижувати процентні ставки і вимоги до позичальників.

Кредити готівкою: банки чи МФО?

Розглянемо докладніше, чим відрізняються пропозиції мікрофінансових компаній і банків з точки зору клієнта, і коли вигідніше брати кредит готівкою в банку.

Максимальна сума кредиту

Якщо ви звертаєтеся до МФО, розраховувати на велику суму не варто. Зазвичай при першому зверненні клієнт отримує на руки 3-5 тис. грн. І лише постійним клієнтам з гарною кредитною історією доступні суми 15-20 тис. грн.

Банки пропонують позичальникам беззаставні кредити готівкою до 500-750 тис. гривень.

Термін позики

Більшість МФО дають гроші на дуже короткий термін — зазвичай, до одного місяця. У той час як банки готові видавати позики на кілька місяців або навіть років. Наприклад, Ідея Банк видає беззаставний кредит на термін від 6 до 60 місяців, а під заставу — на строк до 10 років. При цьому клієнт може самостійно вибрати термін кредитування.

Документи, необхідні для видачі кредиту

МФО без проблем кредитують без довідок про доходи та поручителів, а деякі компанії навіть без паспорта клієнта. Правда, мова йде про зовсім невеликі суми на короткий термін. Раніше мінімальний набір документів був одною з незаперечних переваг МФО, але часи змінилися.

Щоб утримати позиції на такому висококонкурентному ринку, банкам довелося стати гнучкішими. Приміром, щоб отримати позику в Ідея Банку до 50 тис. грн, достатньо паспорта України та коду ІПН. Для кредиту на 50-75 тис. грн довідка про доходи також не обов'язкова — її можна замінити техпаспортом на авто. А от щоб отримати понад 75 тис. грн, потрібно буде пред'явити довідку з роботи про доходи за останні півроку: чим вищий дохід, тим на більшу суму кредиту може розраховувати клієнт.

Швидкість прийняття рішення за кредитом і зручність оформлення позики

У багатьох МФО швидкість розгляду та оформлення заявок становить 5-15 хвилин — часто це швидше, ніж дійти до відділення банку або банкомату.

Але й банки скоротили час прийняття рішення до мінімуму. Попередню відповідь на запит Ідея Банк надсилає на мобільний телефон протягом лічених хвилин після заповнення онлайн-заявки. Причому зауважимо, що на відміну від МФО, банківські відділення продовжують працювати, прийнявши всі необхідні заходи для забезпечення санітарної безпеки клієнтів.

До того ж слідом за МФО банки почали пропонувати клієнтам онлайн-кредит. Це дуже зручно як в умовах карантину, так і в звичайному житті, так як позбавляє позичальників від необхідності відвідувати відділення. Все, що потрібно — заповнити заявку на кредит на сайті банку або компанії, дочекатися підтвердження і отримати гроші на карту. Зазначимо, що ліміти по онлайн кредитам у банків досить високі. Наприклад, онлайн-кредиту від Ідея Банку — 500 тис. грн.

Процентна ставка

Кредити від МФО — це швидко і просто, але дорого. Більшість мікрофінансових компаній приваблюють нових клієнтів дуже низькими ставками — 0,01% для першого позики. Однак за наступні кредити доведеться платити 1-1,9% в день.

Це прийнятний відсоток для короткострокових позик на «латання дірок» в сімейному бюджеті. Ситуація докорінно змінюється, якщо кредит потрібен на ремонт або розвиток бізнесу. Банки видають гроші на місяці і роки, тому і процентна ставка в цьому випадку набагато нижча. Наприклад, клієнт Ідея Банку, який узяв кредит готівкою, платить 9,99 грн на тиждень за кожну тисячу грн. Тобто, щомісячні відсотки за позикою в 100 000 грн складуть 3 996 грн в місяць.

Вимоги до позичальника

Якщо брати стандартний портрет клієнта МФО, то це чоловік від 18 до 65 років, часто з непростою кредитною історією. Чим гірший кредитний рейтинг позичальника, тим менша суми позики і коротший термін кредитування.

Банки більш прискіпливі у виборі клієнтів і воліють не зв'язуватися з тими, хто вже потрапляв у список боржників. Що стосується віку, то Ідея Банк, наприклад, видає беззаставні кредити особам віком від 23 до 75 років.

Знижка 10% на цільовий кредит від Ідея Банку

Ідея Банк пропонує взяти кредит готівкою на суму до 500 000 грн, на 12, 24, 30, 36, 48 або 60 місяців.

Позичальник може користуватися отриманими коштами на власний розсуд. Але якщо кредит береться для цільового використання, річна процентна ставка зменшується на 10%. В якості доказу цільового використання може виступати свідоцтво про реєстрацію автомобіля або документ, що підтверджує витрати на ремонт (облаштування) житла. Це можуть бути чеки, що підтверджують оплату будматеріалів, купівлю і установку вікон і дверей, монтаж сантехніки, опалення, електрики, придбання меблів, побутової техніки і т. д. Надати докази цільового використання коштів потрібно протягом 30 днів після отримання кредиту.

Переваги кредиту готівкою від Ідея Банк:

● Клієнт сам вибирає зручну дату платежу по кредиту, і при необхідності, змінює її без додаткових комісій.

● Якщо в клієнта виникли фінансові труднощі, він може скористатися кредитними канікулами. У цьому випадку регулярний платіж переноситися на наступний місяць, без оплати щомісячного обслуговування кредитної заборгованості. Річна процентна ставка в цей період становить 0,01%, а нараховані відсотки переходять на наступний плановий платіж.

● Погасити кредит можна достроково, без сплати штрафних санкцій.

Багато хто вважає кредит необхідним злом, до якого слід вдаватися лише у випадках крайньої необхідності. Насправді, це фінансовий інструмент, який в разі правильного використання допомагає швидше досягати поставлених цілей.

Читайте також: Як швидко погасити кредит і заощадити на відсотках

Коментарі - 11

+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
14 травня 2020, 16:44
#
Кхе-кхе (поперхнулся).
То есть, ежемесячные проценты по займу в 100 000 грн составят 3 996 грн в месяц.

То есть 4% в месяц ИЛИ (внимание, барабанная дробь) - 48% годовых!!!
Вы что курите там?
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
14 травня 2020, 16:45
#
Вы очень скромно умолчали -что в «Идея »банк после 50 тысяч необходима страховка, которая стоит 15 тысяч гривен и входит в сумму кредита, вы умолчали о том что обналичка карты на которую вам дали кредит имеет % от суммы кредита. Как «перехватить» денег, то «Идея» не самый лучший банк — есть и другие.
+
0
alex859
alex859
14 травня 2020, 19:45
#
В этом «банке» даже депозиты размещать некомфортно, не то что кредиты брать.
+
0
mary27
mary27
18 травня 2020, 17:58
#
Нормально там депозиты размещать.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
14 травня 2020, 17:47
#
«То есть, ежемесячные проценты по займу в 100 000 грн составят 3 996 грн в месяц.» - 4 % в месяц *12 = 48 мес. Это даже не годовых. Плюс комиссия на оформление, страховка?..... итого эффективная 60%+. минимум.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
14 травня 2020, 21:47
#
ТА сейчас банки закрутили гайки до упора! Какое кредитование? Не выдают даже тем, у кого идеальная кредитная история! Бред!
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
15 травня 2020, 12:44
#
Для реалізації амбітних планів слід важко працювати, або папіка знайти і також працювати, але вже трохи не так. Йолоп бере кредит в МФО. Телепень в банку під 60% як Саша пише. Єврей бере і не віддає, як Коломойша. Бізнес повинен давати вдвічі вищу дохідність, ніж кредит на нього, тоді це можна робити, а таку рентабельність мають лише незаконні схеми.
+
0
alex859
alex859
15 травня 2020, 13:23
#
Высокорисковые инвестиции тоже могут дать такую доходность (при правильном стечении обстоятельств).
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
15 травня 2020, 14:05
#
Можуть, але тоді не скигли, що тобі лисі бородаті мальчики названюють, битою прикус вправляють...
+
0
alex859
alex859
15 травня 2020, 15:57
#
Высокорисковые инвестиции бывают разные, есть и безопасные для здоровья :)
+
0
987
987
16 травня 2020, 17:39
#
Ну да, ну да, наркотики и оружие))))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися