Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 квітня 2020, 14:00

Гроші у зростання: як банки фінансують аграріїв в умовах посівної

Цьогорічна весняна посівна кампанія проходить у складних умовах і це вимагає додаткових витрат. Питання в тому, чи готові банки фінансувати аграріїв.

Посуха спостерігається в більшості регіонів країни – позначається безсніжна зима і відсутність весняних дощів.

Південні області вже ставлять антирекорди. Наприклад, землі Одеської області страждають від небувалого дефіциту вологи – останній раз подібні показники фіксували 40 років тому. В інших регіонах аграрії змушені засівати поля якомога швидше, щоб захопити якомога більше вологи в грунті. Форсована посівна вимагає адекватного фінансування. Тим паче, що в умовах невизначеності постачальники витратних матеріалів для посівної не хочуть продавати свої товари з відстрочкою платежу, як це було минулими роками.

Цьогоріч весняно-польові роботи збіглися з карантином. Щоправда, сільське господарство практично не обмежене карантинними заходами і на відміну від інших галузей працює у звичайному режимі. Але АПК також залежить від роботи багатьох суміжних галузей і це додає проблем. Добре те, що на продовольство завжди є стабільний попит!

У той же час, погода та пандемія не єдині негативні фактори. Як відомо, минулого року аграрії сильно постраждали від ревальвації: засівали поля при курсі 27-28 грн./$, а продавали урожай вже за 23-24 грн./$. У нинішньому сезоні ситуація схожа – сіяти доводиться, коли курс порівнянний з показником весни минулого року. Звичайно, навряд чи цього року гривня буде сильно зміцнюватися, але витрати вже понесені максимальні.

Читайте також: Ціни на бензин в Європі впали на 30%. Що буде в Україні

Що — за скільки?

«Агросектор один з небагатьох, хто практично не постраждав від впровадження карантину. Виключеннями є окремі напрямки, зокрема такі як, вирощування квітів, деякі напрямки овочівництва та окремі клієнти, які відправляють продукцію на експорт. Відповідно в цілому попит на кредити для аграріїв теж залишився сталим з урахуванням сезонного фактору», — зазначає директор департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку Михайло Медко.

В Укргазбанку нагадують, що представники малого та середнього бізнесу, зокрема й аграрії, можуть отримати кредити в рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» з частковою компенсацією процентів. У тому числі є можливість рефінансувати діючі кредити. Також найближчим часом почне діяти змінена Постанова КМУ №300, ака визначає порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті на здешевлення кредитів АПК. Аграрії матимуть можливість отримати часткову компенсацію процентів за кредитами.

За словами Михайла Медка, якщо в минулому році діяли 106 і 107 постанови КМУ для фермерів та тваринництва відповідно, то в цьому році в рамках 28 та 300 постанов КМУ державну підтримку зможе отримати значно ширше коло сільгоспвиробників.

«До того ж популярністю в аграріїв користуються партнерські програми кредитування Укргазбанку, зокрема програми для придбання білоруської сільгосптехніки та обладнання, програми з Фондом розвитку підприємництва, де кредитна ставка на сьогодні становить близько 12,65%", — каже Михайло Медко.

Причому, за його словами, низька ставка не завжди є головною перевагою кредитної програми. «Маємо програму, за якою Європейський інвестиційний банк надає окремі гарантії за кредитами, завдяки чому позичальник отримує можливість надавати менше застави під більшу суму кредиту. Також є програма з Фондом розвитку підприємництва кредитування бізнесу на Сході FinancEast, за якою підприємці на підконтрольних територіях Луганської та Донецької областей отримують компенсації тіла кредиту на купівлю обладнання за рахунок коштів міжнарожного партнера KfW», – додають в Укргазбанку.

Отже, попит аграріїв на кредити банки можуть задовільнити по зменшеним ставкам. Цьому має сприяти й недавнє зниження Нацбанком облікової ставки до 8% річних. «Враховуючи здешевлення ресурсів на фінансовому ринку, вартість залучення кредитів на посівну цього року буде для аграріїв в середньому нижче на 3-4 в. п.», – відзначає Євген Заіграєв, виконавчий директор напрямку корпоративного бізнесу та МСБ Кредобанку. За його словами, Кредобанк цього року пропонує агро-бізнесу фінансування за ціною від 14,5% річних. Мова йде про повну лінійку кредитних продуктів. Зокрема, кредитні лінії на фінансування сільськогосподарського циклу терміном до 18 місяців. Кредити та лізинг на придбання сільськогосподарської техніки і обладнання на 60 місяців, з авансовим платежем від 10%. В рамках партнерських програм ставки стартують від 0%. Також пропонуються документарні операції та овердрафти терміном на 12 місяців без щомісячного обнулення ліміту.

ПриватБанк, у свою чергу, пропонує своїм аграрним клієнтам поновлювану кредитну лінію терміном дії до 36 місяців. Сума фінансування – від 500 тис. грн., а відсоткова ставка – від 16% річних. Погашення заборгованості відбувається за графіком з урахуванням сезонності: грудень – 20%, січень – 30%, лютий – повне обнулення етапу фінансування. В якості забезпечення приймається нерухомість, транспорт, сільгосп. техніка та обладнання, цілісні майнові комплекси.

Ще один помітний учасник ринку агрокредитування — Банк Креді Агріколь пропонує кредитну лінію на поповнення оборотного капіталу, зокрема, на фінансування придбання матеріалів, сировини, товарів та інших товарно-матеріальних цінностей. Максимальний розмір ліміту не повинен перевищувати 60% від запланованої собівартості посівної чи жнив. Термін кредитування – до 18 місяців. Вартість кредиту з урахуванням комісійних становить 18% річних у гривні і 6,5% в доларах.

Інший банк з іноземним капіталом, Укрсиббанк, пропонує аграріям кредити на суму до 5 млн. грн. на 12 місяців під ставку від 13,5% річних. Претендувати на таку позику можуть юридичні особи, які працюють на ринку не менше 5 років, що виробляють традиційні зернові культури (пшениця, соняшник, кукурудза, ячмінь). При цьому земельний банк підприємства повинен складати від 500 до 5000 га.

Як бачимо, на ринку присутні численні пропозиції і варіанти фінансування посівної. Загалом аграрії можуть розраховувати на кредити під 14-16% річних, якщо мова не йде про партнерські, державні або міжнародні програми підтримки агробізнесу. Тоді фінансування може бути навіть дешевшим. При цьому ставки за різними продуктами можуть суттєво відрізнятися від банку до банку, як і умови видачі кредитів.

Партнерські програми

Постачальники витратних матеріалів для аграрної галузі також запускають програми, покликані спростити закупівлю необхідних матеріалів. Наприклад, Торговий Дім «Насіння» впроваджує свою програму фінансової підтримки аграріїв. Її суть полягає в тому, що поставка насіння, засобів захисту рослин (ЗЗР) та добрив відбувається одночасно з укладенням форвардних контрактів під заставу майбутнього врожаю олійних, озимих і ярих зернових. Наприклад, мінімальний обсяг форвардного контракту для насіння соняшнику і ріпаку становить від 250 тонн, насіння зернових – від 500 тонн.

Традиційно популярними є спільні програми банків і постачальників насіння та засобів захисту рослин. Зокрема, державний Ощадбанк почав фінансування аграріїв у рамках партнерської програми з компанією «Ukravit», за якою клієнти банку можуть отримати кредит до 10 млн. грн. на придбання всього необхідного для посівної. У перші шість місяців фінансування надається без забезпечення та з відсотковою ставкою від 0,01% річних. Графік погашення адаптований до сезонності бізнесу.

Кредитують, але обережно

«Агросектор є однією з галузей, яка найменше відчула обмеження у фінансуванні. Аграрії залишаються пріоритетними клієнтами для банків», – запевняє Євген Заіграєв.

Проте, деякі банки все ж переглянули підходи до кредитування аграріїв. Банкіри визнають, що зараз отримати новий кредит у деяких банках стало складніше. «Банки продовжують фінансувати, але ми уважно ставимося до фінансового аналізу в поточній ситуації», – зазначають в Укргазбанку.

Авторові під час підготовки огляду довелося спостерігати випадок, коли один з держбанків відмовив у фінансуванні фермерському господарству, незважаючи на те, що мав з ним 20-річний досвід співпраці. Господарство займається вирощуванням зернових та олійних культур у Донецькій області. Причиною відмови стало те, що підприємство АПК завершило минулий рік зі збитками. В Одеській області іншій держбанк без попередження закрив фермерському господарству кредитний ліміт на 200 тис. грн. Керівництво розраховувало на ці кошти і тепер змушене призупинити довгострокові програми розвитку бізнесу. Всі кошти спрямовуються на посівну, а не на капітальні інвестиції.

Читайте також: Життя на карантині: ліки і продукти замість меблів і авто

Банкіри, в свою чергу, говорять, що попит на інвестиційні кредити з боку АПК знижується. «Знизився як попит з боку клієнтів, так і готовність банків фінансувати масштабні і довготривалі інвестиційні проекти, що не мають впливу на поточну діяльність господарств», – констатує Євген Заіграєв.

Більше того, банкіри відзначають погіршення платіжної дисципліни аграріїв з обслуговування кредитів. В результаті падіння ділової активності і уповільнення економіки позичальники просять надати відстрочку платежу, або реструктуризацію, оскільки зіткнулися з фінансовими труднощами. Є також клієнти, які попросили «кредитні канікули».

Бюджет збережено

Зазначимо, що в оновленому державному бюджеті були в повному обсязі збережені кошти на програми підтримки аграріїв. А це – близько 4 млрд. грн. На здешевлення кредитів аграріям передбачено 1,2 млрд. грн. Ці кошти повинні забезпечити сільгоспвиробникам доступ до пільгових кредитів та зменшить їх вартість до 5% річних. Очікується, що сукупний обсяг залучених кредитних ресурсів за даною програмою складе 16,4 млрд. грн

Читайте також: Які країни подолають корона-кризу першими

Підписуйтесь на наші канали в телеграм — «Мінфін» та «Економіка та коронавірус», а також на канал «Мінфіну» в YouTube, щоб бути в курсі останніх новин та тенденцій.

Постійно оновлювану статистику про поширення коронавірусу в Україні та світі дивіться в спеціальному розділі «Мінфіну».

Валерій Пасічний

Коментарі - 2

+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
8 травня 2020, 17:25
#
Получается средний процент с залогом -12 -18% годовых. Очень выгодные условия... !
+
0
mary27
mary27
8 травня 2020, 19:20
#
Доходность агробизнеса в Украине 200-300% годовых.
Так что, кредиты практически бесплатные.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися