Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2020, 16:48

Життя на карантині: ліки та продукти замість меблів і авто

Карантин завдав найсильнішого удару по торгівлі. Різко впав випуск текстилю, меблів і машин — на 18%. Натомість фармацевтична продукція стрибнула вгору на 22%.  

Карантин, пандемія коронавіруса, товари та послуги, гроші, макроекономіка, економіка України
фото: newmarkettoday.ca

Держстат опублікував перші дані щодо економічної активності в березні. Голова департаменту макроекономічних досліджень фінансової групи ICU Сергій Ніколайчук на своїй сторінці у фейсбуці оцінив вплив пандемії та карантину на економічну активність різних галузей. 

Промисловість поки не відчула карантину

Негативний вплив на транспорт та торгівлю був очікуваний у зв’язку з введеними протягом березня обмеженнями. Водночас вплив на промисловість не був настільки очевидний.

Показники за березень свідчать, що поки карантин справив слабкий ефект на промисловість. У річному вимірі падіння поглибилось до 7.7% (з 1.5% у лютому). Це стало скоріше відображенням мінливої бази порівняння минулого року. Випуск промислової продукції порівняно з лютневим рівнем  знизився лише на 1.3% з урахуванням сезонності.

Читайте також: Коли зникне поняття «немає грошей»

Купувати немає кому

Основний негативний вплив зазнали виробництва інвестиційних товарів та споживчих товарів тривалого використання, де падіння випуску в березні поглибилось до 19.1% та 21.5%.

Якраз традиційна слабкість вітчизняної економіки – низька питома вага виробництва товарів з високою доданою вартістю – стає її відносною перевагою в поточній ситуації. Минулого року питома вага зазначених груп товарів в обсязі реалізації добувної та переробної промисловості становила лише 10.1% і 1.3% відповідно.

Шукаєш як надійно зберегти гроші? Відкривай депозит з бонусом від «Мінфіну»

Враховуючи різке скорочення попиту на інвестиційні та довгострокові споживчі товари, в березні найбільше впав випуск у виробництві текстилю, меблів і машин — на 17-18% у річному вимірі.

Крім того, поглибилось падіння виробництва у металургії – на 16%. У цій галузі вплив низького глобального попиту вже відчувається декілька місяців. Схожі тенденції спостерігаються в добувній промисловості та постачанні електроенергії. Тут падіння показникыв насамперед пов’язано з різким скороченням внутрішнього попиту внаслідок теплої зими.

Читайте також: Які країни подолають корона-кризу першими

Ліки та продукти харчування як ніколи в моді

Натомість очікувано стрибнуло вгору виробництво фармацевтичної продукції – на 22%.

Відносно стабільним залишається і виробництво харчових продуктів, хоча тут у березні було зафіксоване незначне падіння випуску. Навряд це можна пояснити зупинкою роботи закладів громадського харчування. Найімовірніше, це відображає ускладнення транспортування та організації роботи працівників підприємств в умовах карантину та доставки готової продукції як всередині країни, так і за кордон.

Подальша динаміка промисловості сильно залежатиме як від наявності платоспроможного попиту та схильності населення та бізнесу робити «довгострокові покупки», так і різноманітних обмежень для роботи підприємств у «новій реальності».

Для мінімізації негативного ефекту для економіки загалом та промисловості, зокрема, потрібно переходити до масового тестування та більш таргетованого підходу до карантину. Тоді в української економіки є всі шанси мінімізувати втрати та уникнути такого падіння в промисловості як у 2008, 2014 та 2015 роках.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися