Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
25 липня 2023, 9:16

Забезпечити долар біткоїном і надати крипті податкові пільги - чому важливі заяви Роберта Ф. Кеннеді-молодшого

У біткоїна та інших криптовалют велике майбутнє. Поки вони повністю не розкрили весь потенціал, але точно це зроблять. Такі висновки роблю не лише з поточної ситуації на ринках або з планомірного зростання попиту на крипту, що дійсно спостерігається. А ще спостерігаючи за позитивними змінами у ставленні до неї світових еліт.

Як фінансових, які вже регулярно повідомляють про нові проєкти на кшталт запуску національної біктоїн-біржі в Індонезії в липні-2023 (підтверджено місцевим регулятором) або отриманням підрозділом французького Societe Generale (SG Forge) ліцензії на надання криптовалютних послуг від Комітету фінансових ринків Франції (AMF), що не може не тішити. Але також і політичних, адже саме від них залежать законодавчі та регуляторні рішення, які даватимуть змогу розвивати криптогалузь.

Сильно надихнув виступ члена Демократичної партії та кандидата в президенти США Роберта Френсіса Кеннеді-молодшого (племінника легендарного 35-го американського президента Кеннеді) на заході, організованому Heal-the-Divide PAC. Політик відкрито заявив, що готовий вжити заходів для забезпечення американської національної валюти біткоїном, а це дасть змогу підтримати статус долара як міжнародної резервної валюти.

Кеннеді назвав Bitcoin твердою валютою і поставив його в один ряд зі сріблом, золотом, платиною, наголосивши, що такий підхід дасть змогу «відновити силу долара, приборкати інфляцію і відкрити новий етап фінансової стабільності, миру і процвітання країни». Що дасть змогу забезпечити хоча б частину американських казначейських зобов'язань (treasuries) твердими активами, підвищить довіру до них.

Демократ не тільки визнав силу біткоїна і на публіці підтвердив тезу багатьох криптоактивістів, але також чітко дав зрозуміти, що готовий зробити криптоактиви інструментом державної політики. Це серйозне зізнання, яке може вилитися у масштабний проєкт, у центрі якого опиниться США і ключова світова валюта – долар.

Друга важлива теза Роберта Ф. Кеннеді стосується оподаткування. Він оголосив, що його адміністрація «звільнить конвертацію біткойнів у долари від податку на приріст капіталу». У травні американська влада вже відмовилася від ідеї обкласти промисловий майнінг криптовалют додатковим податком у 30%, а тепер готова піти на лібералізацію щодо приросту капіталу. Що безсумнівно позитивно позначиться на ринку, який у Штатах зараз перебуває на межі і дуже сподівається на позитивні зміни. Відомо, що багато хто навіть розглядав варіант із міграцією зі США. А тому зараз заяву Кеннеді сприймуть дуже добре.

До речі, кандидат у президенти не просто кидається обіцянками, а обґрунтовує їх. Видно, що політик стежить за ситуацією в галузі та настроями. Оскільки каже, що податкові поблажки дадуть змогу розвивати робочі місця саме в США, а не в Сінгапурі, Швейцарії, Німеччині та Португалії. Знає про негативні настрої у криптовалютних колах.

На поточний момент у Сполучених Штатах залишилося небагато варіантів, які дають змогу мінімізувати оподаткування і не порушити чинного законодавства. Найпоширеніше – це угоди через пенсійні рахунки людей і роботу через Пуерто-Ріко, де корпорації можуть користуватися пільговим оподаткуванням у 4%, а прості інвестори можуть працювати як кваліфіковані резиденти й отримати звільнення від податків. Однак ці варіанти підходять не всім. Тому криптоінвестори все частіше дивляться на можливість роботи в Сінгапурі, Португалії, Мальті, а в деяких випадках і в Гонконгу. Там питання оподаткування вирішується простіше.

Роберт Ф. Кеннеді повторив свою стару тезу про те, що криптовалюти дають людям свободу, свободу вибору і волі. Те, про що говорив ще на конференції в Маямі (США) у травні-2023, коли згадував історію зі страйками далекобійників у Канаді. Люди не порушували місцевого законодавства, але влада натиснула на них, заблокувавши їм особисті банківські рахунки, щоб підпорядкувати – їх позбавили можливості утримувати свої сім'ї та платити за іпотекою. По суті це фінансові репресії, які застосовувалися на державному рівні. Що не вдалося б реалізувати за адекватного розвитку криптовалют, які можуть захистити громадян та їхню свободу.

Свобода грошей – це ще й свобода слова та волевиявлення. І все це можуть забезпечити криптовалюти, і не зможуть – фіатні валюти, тотальний фінансовий моніторинг і вимоги до класичних фінустанов.

Про все це не раз говорили на крипто-конференціях і з'їздах. Відрадно, що це нарешті почули й усвідомили політики найвищого рівня, а головне – що не просто говорять, а готові рішуче діяти.

Переглядів: 691, сегодня — 2
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися