Мінфін - Курси валют України

Встановити
Serginvest
Serginvest
Зареєстрований:
16 січня 2012

Останній раз був на сайті:
11 жовтня 2023 о 21:22
6 травня 2012, 0:54

Реструктуризація заборгованості

У зв'язку з великим поширенням кредитних операцій, учасниками в яких виступають банківські, фінансові установи та фізичні, а також юридичні особи дуже часто стала виникати потреба в реструктуризації заборгованості. У разі кредитування підприємств різних за величиною, потреба в даному перерахунку може виникнути у випадку, коли у фірми, яка є позичальником, виникають певного роду фінансові складності, через які своєчасне погашення боргових зобов'язань стає неможливим.

Суттю даної процедури є перегляд кредитором пунктів договору щодо рівня щомісячних виплат за позикою. Різні організації в залежності від типу кредитування можуть запропонувати різні способи, які включає в себе реструктуризація заборгованості. До найбільш поширеного способу можна віднести, так звані, кредитні канікули, суть яких полягає в наданні певної відстрочки щодо сум, які  належать до самого тіла кредиту. У цьому випадку позичальник отримує збільшення загальної суми, пов'язаної з переплатою.

Також деякі установи застосовують метод пролонгації в процесі реструктуризації заборгованості, що означає певне збільшення загального терміну на який розраховано дію кредитного договору. Тут також у результаті буде переслідуватися загальне збільшення вартості виплат.

У виняткових випадках у компаній – позичальників виходить домогтися зниження рівня процентної ставки, яку має на увазі кредит. У разі тимчасового зниження процентної ставки, клієнт банку може втратити значно більше в подальших періодах розрахунку, оскільки кредитор буде відшкодовувати свої збитки, пов'язані зі зниженням ставки в майбутньому.

В якості наочного підтвердження відсутності матеріальної можливості щодо погашення кредиту може виступати фінансова звітність підприємства. У випадку, коли клієнт банку хоче зменшити ставку відсотка йому необхідно буде регулярно надавати в банк подібну документацію.

В деяких випадках доцільно вдатися до методу викупу боргу, який передбачає дисконт. Негативним моментом для позичальника в цьому випадку буде відсутність будь-яких додаткових матеріальних можливостей, за допомогою яких буде можливо викупити борг. У багатьох випадках цей варіант має на увазі відсутність бажання у банку здійснювати продаж позики, що має дисконт.

Рідко можна зустріти варіант взаємозаліку щодо зустрічних вимог, оскільки кредитори не вважають за краще вдаватися до даного способу.

В процесі розгляду заяви на реструктуризацію боргу банк враховує багато факторів: доходи і витрати компанії, справжню ситуацію в сфері бізнесу позичальника, а також можливу перспективу. Процес прийняття даного рішення включає кілька етапів. Перший це процес інформування кредитора щодо намірів позичальника. Даний етап має закінчитися отриманням дозволу щодо початку другого етапу, що включає переговори від банку.

В процесі переговорів досвідчені консультанти вивчають ситуацію, що склалася в компанії. Попередня угода щодо плану як відбуватиметься майбутня реструктуризація заборгованості буде закінченням другого етапу. На завершення відбувається безпосереднє укладення угоди, яка передбачає процедуру проведення засідань, на яких обговорюються майбутні плани, узгодження даних намірів. Етап завершується підписанням кожною з сторін відповідної документації, в якій будуть відображені всі права та обов'язки сторін, пов'язані з процесом реструктуризації.

Інформація з — «Історії Інвесторів»

Переглядів: 15330, сегодня — 2
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 2

+
0
Alexander2011
Alexander2011
15 травня 2012, 12:14
#
«В деяких випадках доцільно вдатися до методу викупу боргу, який передбачає дисконт. Негативним моментом для позичальника в цьому випадку буде відсутність будь-яких додаткових матеріальних можливостей, за допомогою яких буде можливо викупити борг. У багатьох випадках цей варіант має на увазі відсутність бажання у банку здійснювати продаж позики, що має дисконт.»
Прошу Вас пояснити, яким чином і ким може бути викуплений борг? Чи є можливість третьою стороною викупити борги клієнта наприклад за 60% вартості боргу? Який механізм самого викупу. Дякую за відповідь.
+
+7
Юлия Гоптаренко
Юлия Гоптаренко
15 травня 2012, 16:55
#
Банки здійснюють продаж своїх кредитних портфелей здебільшого факторинговим компаніям (як пов'язаним, так і не пов'язаним), а також колекторським агентствам. Однак дисконт зазвичай набагато більший — ціна боргу може становити близько 10-15% вартості кредитного портфеля (йдеться про продаж портфеля проблемної заборгованості). Щодо процедур продажу портфеля — про це консультують юридичні компанії (треба укласти договір про продаж портфеля заборгованості, умови якого будуть різними у випадку продажу пов'язаним чи непов'язаним компаніям, а також акт приймання-передачі портфеля).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися