Мінфін - Курси валют України

Встановити
olegpr
Олег Приходько Все про нерухомість
Зареєстрований:
17 серпня 2021

Останній раз був на сайті:
8 липня 2024 о 11:26
Олег Приходько — Все про нерухомість
Керівник девелоперської компанії
1 липня 2024, 8:35

Ринку нерухомості час готуватися до зими

У середині літа фахівці енергетичної галузі України прогнозують, що взимку слід очікувати вимкнення електроенергії на понад 12 годин на добу. І це з урахуванням ситуації у енергетиці стану на початок липня 2024 року. При цьому слід тримати у голові, що ситуація може ще значно погіршиться.

Вже сьогодні можна прогнозувати, що в умовах зимових відключень електроенергії на понад 12 годин на добу будівельні роботи в Україні стикатимуться з неймовірними до цього викликами.

Насамперед звертаємо увагу на такі аспекти:

1. Освітлення. Зимовий світловий день триває лише близько 8 годин. За відсутності електроенергії значно скорочується час, протягом якого будівельники можуть працювати ефективно. Це може зменшити продуктивність праці на 40-50%.

2. Опалення. Підтримка робочої температури для робітників та матеріалів є критично важливою. Наприклад, робоча температура для бетону повинна бути не нижчою за +5°C. При мінусових температурах (наприклад, -10°C) необхідні спеціальні утеплювальні заходи, що можуть підвищити витрати на будівництво до 30%.

3. Використання обладнання. Близько 70% будівельного обладнання залежить від електроенергії. Без доступу до неї робота стає значно складнішою, а в деяких випадках — неможливою. Використання дизельних генераторів може частково вирішити проблему, але це додаткові витрати, які можуть збільшити вартість робіт на 10-15%.

4. Замерзання будівельних матеріалів. При мінусових температурах бетон та інші розчини потребують спеціальних добавок або підігріву. Це може збільшити вартість використання цих матеріалів на 20-25%. Наприклад, при температурі -10°C бетон без підігріву не зможе правильно застигнути, що призведе до зниження якості будівельних конструкцій.

5. Префаб та виготовлення частин, конструкцій, вузлів на промислових підприємствах. Та ж проблематика і на заводах: зменшення об'ємів виробництва та здорожчання продукції через залучення альтернативних джерел живлення своїх виробничих потужностей.

Таким чином, при вимкненнях електроенергії на понад 12 годин на добу в зимовий період будівельні роботи стають значно ускладненими і вимагають додаткових фінансових та технічних заходів для підтримки якості та безпеки будівництва. А в умовах воєнних дій і невизначеності з тим, у якому стані енергетика підійде до зимового періоду 2024-2025, маємо всі передумови до критичного зниження об'єму будівельних робіт.

Можливо вже сьогодні деяким девелоперам слід подумати про часткову консервацію свої об'єктів на зимовий період. Такий вимушений крок міг би бути чесним по відношенню до своіх інвесторів по збереженню технічного стану недобудов для майбутніх будівельних робіт у, сподіваємося, 2025 році.

Переглядів: 4450, сегодня — 3
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 12

+
+42
stas12345
stas12345
2 липня 2024, 19:17
#
В Киеве почти все объекты уже законсервировали 😁
Смысл строить когда люди разбегаются кто куда
+
0
Abramon
Abramon
3 липня 2024, 0:01
#
Вони толком і не розконсервовувались. По своєму району скажу, що один ЖК після 2022 року лише більш-менш будується і то там турецькі інвестори є, а не наші злидні, які тільки котловани риють і збирають з «інвєсторів» на слідуючий котлован.
+
0
Moonlighter
Moonlighter
3 липня 2024, 8:27
#
Что это за район такой? Все основные игроки на рынке после 2022 года продолжают строить и вводить в эксплуатацию новые очереди.
+
0
Abramon
Abramon
3 липня 2024, 8:56
#
ЖК Сігнатура, ЖК Діаденс, ЖК інтергал на Старонаводницькій, Ж К Нвер, Філадельфія, Ж К Арсенал далі продовжувати. Будуютьс, десятиліттями, а Ви про якісь введення в експлуатацію в 2022 говорите.
Поцікавтесь Ж К Злагода від КМБ.
Продовжувати…
+
0
Moonlighter
Moonlighter
3 липня 2024, 10:28
#
Все перечисленные и так были долгострои до 2022 года и это бизнес/премиум класс который всегда строился очень долго. И по отчетам на Лун везде идут какие-то работы. Тем более это в основном центр, где никогда быстро не строили. КМБ и так был давно мутным для тех кто немного интересуется рынком недвижимостью, это инвесторы гнались за дешевыми метрами и споткнулись. Я инвестировал в 2022 и 2023 году и в этом году получил на двух объектах ключи (бизнес и комфорт класс).
+
0
Abramon
Abramon
3 липня 2024, 11:31
#
Я вам привів конкретні ЖК, які перед очима і не віртуальні. Вони не будуються.
В Цілому по Києву така ж історія.
+
0
Moonlighter
Moonlighter
3 липня 2024, 11:44
#
+/- такая же ситуация была и до войны потому что застройщики только начали выходить из ковидного кризиса. Просто сейчас добавился еще КГС со своей пирамидой и ЕНСО хотя у них дела чуть по-лучше. Остальные застройщики как-то, но строят.

Откройте Lun карту или там же список самых популярных ЖК и посмотрите за ходом строительства.
+
0
Abramon
Abramon
3 липня 2024, 11:45
#
До 2014 року будували досить жваво в т. ч. дорогі ЖК не було різниці бізнес, економ, зараз і останні роки це лотерея
+
0
Злий Інвестор
Злий Інвестор
3 липня 2024, 0:13
#
Та ні. Добудовують, причому досить активно. В Києві завжди буде попит навіть попри велику міграцію, бо де-де, а в Києві завжди буде працювати економіка.
+
+42
Abramon
Abramon
3 липня 2024, 0:40
#
Добудють, але питання часу добудови. Це на 5−7 років історія орієнтовно, а можливо і більше війна триває. Питання з тими хто вклав кошти в об'єкт, а там навіть котлован не рився, зрозуміло ж вже, що ці інвестори не попадають в той кошторис, який був на момент інвестування в об'єкт, як наприклад, що з цією категорією? Це лише один з багатьох факторів.
+
0
eastpakk
eastpakk
6 липня 2024, 10:24
#
Это только если электричество в Киеве будет.
+
+147
Abramon
Abramon
2 липня 2024, 23:58
#
Думайте і купуйте побудоване і здане з дозвільною документацією житло, якщо воно вам потрібне. «Котлованщики» і «переуступщики» нервово закурили. Забудовники нехай не несуть дурню про терміни здачі своїх скворєшніків. Ніхто не знає коли об'єкти здадуться.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися