Мінфін - Курси валют України

Встановити
nepran
Михаил Непран
Зареєстрований:
13 липня 2011

Останній раз був на сайті:
18 серпня 2022 о 15:43
Підписчики (41):
naf422
naf422
GRAFOLEG
GRAFOLEG
Херсон
maestromaestro
maestromaestro
тернополь
rudaka
rudaka
infopotok
infopotok
54 року, Киев
indagame
IndaGame Games
34 року, Киев
ellenkaz
ellenkaz
24 року, Киев
voronov
voronov
inner
inner
veyricewatch
Любим Карпец
42 року
sorochan
sorochan
kornellio
Роман Корнилюк
38 років, Київ
всі підписчики
бизнес-аналитик
28 січня 2013, 14:40

Про приватизацію 2013 або вперед до державного капіталізму

Шановний Павло Петренко в своєму блозі (http://blogs.korrespondent.net/business_blogs/blog/pavlopetrenko/a96016) висловив та аргументував про недоцільність продажі державних підприємств в 2013 році. Поважаючи позицію автора, хотів би  викласти деякі свої думки. 

Приватизація завжди була гострою темою, як власно все, що стосується власності.  Особливо, на жаль, в українських реаліях, набула  скандального відтінку, коливаючись між дерибаном держмайна та пошуком ефективного власника. Тому прозиція автора не продавати нічого та нікому, на мій погляд не є конструктивною. Чому? Спробую пояснити. 

Державні підприємства перебувають в управлінні держави, яка уособлюється конкретними міністерствами та відомствами, де є конкретені чиновники, які керують, призначають керівників цих підприємств, їм підзвітних. По своїй суті це є явище, описане ще класиками марксизму-ленінізму під назвою державній капіталізм. Не буду про нього дового писати, старше покоління ще пам'ятає радянські часи, як це все було на практиці. Для  молодого покоління раджу прочитати гарну  статтю www.ukrrudprom.ua/digest/Zarodgennya_dergavnogo_kaptalzmu.html  І якщо за радянских часів неефективність такого управління була ще не настільки кричущою, то в кінці 80-початку 90-х, за часів „червоних  директорів“, державні підприємства залишалися такими тільки по формі, а по суті були приватною властність директорів, які на свй розсуд, користуючись тогочасним законом про підприємство, керували підприємством, як хотіли.

З того часу почалися вимивання обігових, приватизація для себе, бартер, грабіжницькі схеми, на яких деякі нинішні політики заробили свої капітали.  Як не пригадати ставший класичним вираз олігарха  Березовського: «Навіщо приватизувати підприємство, коли набагато дешевше й простіше приватизувати менеджмент». За результати такоі приватизації добре відомі всім: банкротство, продажа за копійки, безробіття, економічне падіння. При цьому, підкреслюю, підприємства лишалися формально державними.

Тим більше зараз, коли в державних структур, які управляють немає ні фінансових, не матеріальних ресурсів. Але більшість з них не хоче віддавати на приватизацію, починаються розмови про стратегічні інтереси, про національну безпеку, про любов до України. Та це й зрозуміло, хто ж добровільно віддасть «кормушку», теплі місця керівників, можливість вирішувати свої питання за рахунок держави, не несучи при цьому ніякої відповідальності.

Пам'ятається, як на початку  двотисячних, приватизували Луганський патроний завод, скільки крику було про національну безпеку, про стратегічну значимість завода, ну прямо обороноздатність впала до нуля. Пройшов час, недавно прочитав, що Міноборони закупила велику партію патронів на цьому заводі. А потім поцікавився у фахівців, що виявляється в США, наймогутнішій державі світі весь військово-промисловий комплекс приватний. І чомусь зброя у них набагато ефективніша, і розробки проходять швидше, й модернізація активніше. Мабуть тому, що приватний власник завжди буте ефективніше вести бізнес. Наші  ж українські реалії, за деякими рідкими виключеннями свідчать, що наша держава вкрай неефективний власник.

Чи у 2005 році після реприватизації Криворіжсталі, фонд держмайна під керівництвом однієї соціалістки, що управляла підприємством. Якось так співпало, що у деяких відомих соціалістичних бізнесменів різко пішли справи вгору, квартири, ферарі і все таке інше. Злі язики пов'язували це впливом на експорт металу який вони котролювали, так мабуть це просто співпало. Хіба ж могли вірні сини трудящих, так нахабно не повертати кошти  з проданого експотного металу))))

Тому продавати треба, продавати все і якнайшвидше. Від гігантів до комунальних підприємств. Тільки тоді можна змінити на краще.

Правда лишається один нюанс. Як продавати і кому! Ось тут і розпочинається найцікавіше. 

Переглядів: 1774, сегодня — 1
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 3

+
+8
gricyk5
gricyk5
28 січня 2013, 8:32
#
Я наведу приклад для автора-інше додумайте самі.Колись в Ураїні було найбільше цукрових заводів-вирішили їх приватизувати (власник не ефективний і все таке...).Приватизували...-заводи (з унікальним обладнанням навіть) вирізали на металолом (ну чомусь затратні вони стали для нових власників-а може так повинно було бути)-залишилася пустка і десятки тисяч безробітних...-Ось таким шляхом іде в нас приватизація-зараз дорізають все що ще залишолося...-і не треба нам втикати що прийде пан, який буде нам манну сипати-прийде злодій ще жорсткіший чим є… Хіба не правду сказано?-
...І Україну злії люди присплять лукаві

Та в огні її обкраденою збудуть…
+
0
Алексей Бордзиловский
Алексей Бордзиловский
28 січня 2013, 12:02
#
На мой взгляд, предположение по-поводу военно промышленного комплекса США который самый сильный, самый эффективный и находится в частных руках не совсем верно. Так как, этот самый «продвинутый» комплекс не может сдать истребитель F-35 и достроить новый авианосец, попросту говоря у них кризис жанра/мозгов/квалифицированных кадров. Где-то так.;-)
+
0
Dreamer
Dreamer
30 січня 2013, 0:34
#
Это на твой взгляд глупого россиянского тролля. В 2014-15гг, армия США получает на вооружение (серийное производство !) новые образцы вооружения 7 техпроцесса, на фоне них всё, что производит россияния, это каменный век (4 техпроцесс). Особо горжусь тем, что базовый компонент — суперкап был разработан в Киеве и я лично приложил все усилия, чтобы именно США получили эту технологию. Готовься россиянец, через 5 лет вас сотрут как страну, нацию, государство. Хотя тебе пофигу — ты шлюха, которая продается за бабло. Будешь также хвалить новых хозяев, которые будут платить.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися