Мінфін - Курси валют України

Встановити
kornellio
Роман Корнилюк про банки та фінанси
Зареєстрований:
3 березня 2011

Останній раз був на сайті:
2 червня 2022 о 14:05
Підписчики (38):
Popez
Caocha François
42 года, Kievr
ballistic
ballistic
3 года
Tetian
Tetian
Aqaz123
Екатерина Виндерских
Киев
hannibal
hannibal
Kiev
27801643
27801643
Alkon
Alkon
Киев
olexch
Александр Чернов
41 год
VictorS
VictorS
Valent
Valent
Киев
Feygin
Юрий Фейгин
75 лет, Керчь
Vasiliy91
Vasiliy91
всі підписчики
Роман Корнилюк — про банки та фінанси
Ph.D, фінансовий аналітик YouControl
13 квітня 2013, 13:33

Європейські банки: баланси співають романси

На Vox вийшла цікава стаття про проблеми балансів європейських банків: Balance-sheet repairs in European banks / Nadege Jassaud, Heiko Hesse, 13 April 2013

Західним банкам, як виявилось, досі несолодко. Незважаючи на підвищення tier 1 capital ratio після загальноєвропейських стрес-тестів і програм ЄЦБ з довгострострокової підтримки ліквідності з 9% (December 2010) до 10.2% (June 2012), європейські банки досі не справились із рядом проблем у своїх балансах:

1. Висока частка проблемних кредитів (NPLs: Non-Performing Loans)

Bankografo_EU NPLs_hesse fig1 12 apr

Sources: Bloomberg, EBA 90 SIFI Banks, September 2012.

2. Згідно з останнім recapitalisation exercise всеєвропейської наглядової структури EBA (European Banking Authority),збільшення на 30% показника адекватності капіталу відбулося не за рахунок нарощення капіталу, а через просте зниження активів, зважених на ризики (RWA: risk-weighted assets), при чому третина цього зниження була досягнута за допомогою  ‘рекалібрацій’ внутрішньобанківських моделей оцінки RWA, а якщо говорити просто — банкіри підлаштували свої методики оцінки ризиків у сторону їхнього заниження для досягнення планових нормативів по tier 1 capital ratio.

3. Лишається високою залежність європейських банків від програм довгострокової підтримки ліквідності ЄЦБ, зокрема станом на березень 2013 р. банки виплатили €155 млрд з  €489 млрд, наданих в рамках першої операції довгострокового рефінансування і тільки €69 млрд з €529 млрд траншу другої програми підтримки довгострокової ліквідності (LTRO: long-term refinancing operation).

Для України така ситуація у європейському банківському секторі означає подальшу стагнацію кредитування з боку західних банків, а також згортання діяльності не надто фінансово стійких банків, материські компанії яких потерпають від високої частки NPLs і мають схильність до зниження RWA шляхом продажу поганих активів закордонних дочірніх структур.

З іншого боку, ті «європейці» які втримаються, у середньостроковому періоді підтвердять існуючу лояльність своїх клієнтів і після розчистки (як консолідованих, так і українських) балансів зможуть протистояти агресивній бізнес-стратегії ряду вітчизняних і російських кредитно-фінансових установ по захопленню роздрібного кредитного ринку.

Переглядів: 2182, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 6

+
+40
infopotok
infopotok
14 квітня 2013, 9:37
#
Ну ребята, ну что здесь анализировать? система банковская, это противоестественная природе и здравому смыслу система. Она всегда больна и будет болеть пока не умрет… а мы обсуждаем очередной рецидив болезни и пытаемся найти какую то удобоваримую причину.
+
+12
Роман Корнилюк
Роман Корнилюк
14 квітня 2013, 12:03
#
Як не дивно, ця «протиприродна» система чомусь не зникла за останні 1000 років з лиця старушки Європи… Банкірів лають як тоді, так і тепер. Але вони і далі роблять свій бізнес. Думаю, попит все ж є…
А з тим, що обсяги і масштаби системи можуть набувати аномальних значень цілком погоджусь. Фінансові бульбашки надуваються, схлопуються і буде так ще не раз.
+
+4
infopotok
infopotok
14 квітня 2013, 12:41
#
Спрос есть, с вами полностью согласен… вирус заражает все больше и больше человечество. Ростовщичество было еще в Вавилоне, имело место практически на протяжении всей истории человечества, но оно сдерживалось религиями (кроме иудеев, там оно поощрялось с чужаками), но великие мира сего (цезари, цари, императоры, власть) постоянно нуждались в деньгах на войну, роскошь и т.д., и ростовщики все таки сумели во времена реформации проллобировать у церкви послабления к ростовщичеству, а посредством уничтожения монархий через буржуазные революции, полностью легализовали ссудный процент и безбожное накопление капитала. Так что пока у человечества был сильный «моральный иммунитет», такого спроса не было… но деградация запущена, и ростовщики пожинают плоды упорного «труда» нескольких тысячелетий
+
+4
Роман Корнилюк
Роман Корнилюк
14 квітня 2013, 20:01
#
Дійсно, позичковий процент у чистому вигляді заборонявся католицькою церквою. Та підприємливі італійські торговці і банкіри вигадали й пустили в обіг офіційний замінник лихварському відсотку — вексель.
А нижчі масштаби банківських операцій схильний все-таки пояснювати, не так вищим моральним імунітетом, як нерозвинутістю грошового обігу у ті часи, коли більшість економічних відносин забезпечував натуральний обмін…
+
0
il1
il1
18 квітня 2013, 12:06
#
И несмотря ни на что, Венгрия на втором месте.
Зато президент молодец.
+
0
Toliano
Toliano
7 травня 2013, 0:47
#
Интересно на каком месте для сравнения Украина.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися