Мінфін - Курси валют України

Встановити
Kiramyratova1
Оксана Манич Ксения Манич-блог
Зареєстрований:
3 січня 2015

Останній раз був на сайті:
13 березня 2023 о 08:00
Підписчики (6):
tatapokotilyk
Tata Pokotilyk
31 год, Kyiv
KaterynaMel
KaterynaMel
Reader21
Reader21
dasha0605
dasha0605
Gannibal
Gannibal
journalist
journalist
Оксана Манич — Ксения Манич-блог
аналитик в сфере финансов, банковского дела
3 січня 2015, 14:53

Фундаментальний та технічний аналізи

Якщо говорити про фудаментальний та технічний аналізи, то можу сказати точно, що існувати вони окремо один від одного не можуть. Якщо взяти монету, то технічний аналіз є однією стороною монети, а фундаментальний аналіз – іншою стороною монети. Ці два предмети в дійсності невіддільні один від одного.

Фактично, можна сказати, що технічний аналіз є ніщо інше, як візуальне представлення основних фундаментальних чинників. Наприклад, коли ми бачимо на графіку довгостроковий тренд, то повинні розуміти, що він не виник просто так-на це є певна причина. Одна з валют у валютній парі може бути у фундаментальному плані більш підтриманою (дана економіка має сильне економічне зростання, гарне створення робочих місць і т, і) у той час як інша виглядає менш здоровою (спад економіки, високе безробіття і т.і.). Але читаючи більшість статей трейдерів, бачу, що багато з них взагалі відмовляються від користуванням фундаментальним аналізом, так як вважають, що на графіках технічного аналізу коливання цін в себе й включають всі макро і мікро показники, які розглядають в фундаментальному аналізі. Деякі трейдери говорять, що їх не хвилюють причини, чому та чи інша ціна пішла вверх, їх хвилює саме ціна на даний момент і в майбутньому. З однієї сторони, можу погодитись, що можна і ґрунтуючись на технічному аналізі заробляти кошти, але все ж таки вважаю, що фундаментальний аналіз відіграє не останню роль в діяльності трейдерів на фондовому ринку.

Мене дуже зацікавив факт того, що Уорен Баффет базує свою діяльність саме на фундаментальному аналізі, він займається тільки виключно довгостроковими інвестиціями. Так, його приваблюють акції компаній, ціни на які не стрімко зростають ( так як він вважає, що вони можуть і так швидко впасти), але ті акції, які зараз на ринку є недооцінені, і він точно знає, що за 10 років ці акції він зможе вигідно продати. Купивши акції банку Wells Fargo в 1990 році, коли справи банку навпаки йшли кепсько і всі інвестори навіть не думали вкладати свої гроші в це діло, Баффет інвестувавши біля 400 млн. дол., продав їх за 2,9 млрд.дол. Таких операцій Баффет зробив чимало, тому якщо в нього виходить заробити на цьому величезні суми, чи можна говорити про, такий собі непотрібний фундаментальний аналіз. Його вчитель Грем також категорично ставиться до технічного аналізу. Вважаючи що всі підходи чартистів купувати, тому що ринок росте і продавати, тому що ринок падає безглуздям.

Я мушу погодитись з Гремом, адже коли ми хочемо купити якусь акцію, дивлячись на об’єми торгів та на чарти, ми все ж повинні дивитись, та обмірковувати що буде далі. Можливо краще більше потримати акції, а можливо зараз саме та хвилина коли їх потрібно продавати і дуже швидко. Все ж ми повинні знати про ситуацію в Світі. Так, наприклад, назріваюча війна в Лівії могла б вдарити по цінах на нафту, це в свою чергу в перемінило б ситуацію на фондовому ринку. Тому, на мою думку купуючи(продаючи) акції доцільно дослідити ситуацію на макро і на мікро рівнях, тому як технічним аналізом не тільки користується один трейдер, тому і інформація не буде секретом ще для сотні-тисячі персон. На мою думку саме ті основи, що криються в фундаментальному аналізі, допомагають залучити більш прибуткову долю акцій. Але на мою думку, надавати перевагу фундаментальному аналізу слід лише, якщо ви хочете вложити кошти в довгострокові інвестиції. Так, як щоб дослідити добре і ринок і компанію, потрібно довгий час для дослідження, який не завжди є. Так, звичайно, дослідивши повністю компанію, її можна дослідити до мізерних речей, і точно розуміти політику самої компанії, після чого ви напевно знатимете, чи дійсно варта ця компанія потраченого на неї часу.

Зачасту, реакція руху ціни починається раніше чим фундаментальна реакція. Таким чином, технарі, концентруючи увагу на ціні, концентрують свою увагу на майбутньому. Вважається, що фінансовий ринок – лідируючий економічний індикатор, і що він «веде» всю економіку країни, переганяючи на 6-9 місяців. І щоб йти нога в ногу з ринком є сенс фокусуватись саме на ціні. Але звичайно, не слід забувати, що ситуація на ринку є дуже мінливою. Але хоча ринок може піднести різкі неприємні сюрпризи, як правило, вдається розрізнити знаки, що пророкують ту чи іншу зміну. Тому навіть, якщо трейдер віддає перевагу лише фундаментальному аналізу, ілюстрація цінової історії надасть йому масу корисної інформації. І ще на графіку набагато зручніше спостерігати інформацію, чим вона буде зображена в таблицях. На більшості графіків акцій показаний об’єм торгів. Таким чином, вдається краще виділити історію об’єму торгів, минулу і теперішню зміну, поведінку цін до і після якоїсь події, залежність інструменту від ринку і навпаки.

Технічний аналіз також дає можливість підібрати момент, коли краще вийти на ринок. Деякі аналітики використовують фундаментальний аналіз, щоб вирішити що купувати, а потім використовують технічний аналіз, щоб вирішити коли купувати.

Технічний аналіз надасть можливість виявити попит та пропозицію і переломні моменти. Але потрібно також дослідити історію даного інструменту, так як можливо ви думали, що інструмент ріс декілька останніх років, а в реалі цього не було, то можна сильно помилитись. Наприклад, якщо інструмент уже показав свій максимум, то буде логічно, що ціни почнуть знижуватись.

Все ж я вважаю, що немає точної думки яким саме з методів варто користуватись, чи то фундаментальний чи то технічний, кожен працює за тією схемою, що є йому ближчою. Але все ж впевнена, якому б з методів не віддавали більшу перевагу, все одно залучають їх обидва.

Переглядів: 632, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися