Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
26 липня 2021, 11:34

Скільки потрібно заробляти для покупки квартири в Україні?

Придбання власної житлової площі – це особливий процес для кожної людини. Це обумовлено тим, що в силу певних чинників, не кожен житель нашої країни може собі дозволити хоча б раз в житті купити квартиру. За статистикою українська сім’я з середнім достатком бере участь в процесі придбання житлової площі менше одного разу в житті.

Скільки потрібно збирати, щоб стати власником квартири?

За даними Державної служби статистики, у січні 2021 середня зарплатня українців становила 12 337 грн. За рівнем зарплати із великим відривом від решти країни лідирує Київ, де середня зарплата у січні 2021 сягнула 17 533 грн, що на понад 5 тис. грн більше, ніж загалом в Україні. Так само вище середньої зарплати і в Київській області – 12 645 грн. Більше, ніж в середньому, заробляють і у промислових областях – Донецькій (13 786 грн), Дніпропетровській (12 744 грн), Запорізькій (12 542 грн) та Миколаївській (12 535 грн).

Беручи до уваги ці показники, виникає питання – «Як середньостатистичної сім’ї можна накопичити на власне житло?»

Окрім фактора заробітної плати, необхідно брати до уваги те, що курс долара не стоїть на місці. У порівнянні з минулими періодами, однокімнатні квартири в Києві в 2021 році в середньому зросли в ціні на 4-5 тисяч доларів. Це говорить про те, що при наявності необхідної суми у 2020 році, потенційному покупцеві сьогодні доведеться відкласти придбання через нестачу грошових коштів. А з зарплатою в 10 000 грн тривалість цього періоду може неабияк затягнутися.

Що стосується іпотеки, тут також виникає велика кількість проблем. Відсоткова ставка на придбання житла в Україні є найвищою серед інших європейських держав. Статистичні дані зводяться до того, що купуючи квартиру в кредит під 20% річних, виплату такої іпотеки українцеві з середнім рівнем заробітної плати доведеться виробляти, як мінімум, 23-24 роки.



Середня вартість житла в різних містах України

  1. Київ. Середня вартість однокімнатної квартири в столиці України на сьогодні становить близько 57 000 доларів. Варто відзначити, що нерухомість в Києві незмінно залишається найдорожчою в порівнянні з іншими містами нашої країни. Якщо ви маєте намір вкласти свої заощадження в однокімнатну київську квартиру, збирати кошти необхідно починати вже зараз. Навіть при найвищих показниках заробітної плати, щоб зібрати кошти на покупку житла в Києві, буде потрібно не менше тринадцяти років.
  2. Львів. На другому місці за дорожнечею житла розмістився Львів. Однокімнатну квартиру у 2020 році можна було придбати за 34 – 48 тисяч доларів (926 тисяч гривень – 1,3 мільйона гривень) залежно від готовності будинку. Двокімнатні квартири пропонували від 45,5 тисячі доларів (1,2 мільйона гривень) у старих будинках до 65 тисяч доларів (1,8 мільйона гривень) у новобудовах, трикімнатні – від 59 тисяч доларів (1,6 мільйона гривень) до 85 тисяч доларів (2,3 мільйона гривень) відповідно.
  3. Одеса. Однокімнатну квартиру в Одесі можна купити за ціною від 29 тисяч доларів (790 тисяч гривень) до 39 тисяч доларів (1 мільйон гривень), двокімнатні – від 41 тисячі доларів (1,1 мільйона гривень) до 62 тисяч доларів (1,7 мільйона гривень), трикімнатні – від 52 тисяч доларів (1,4 мільйона гривень) у старому фонді до 99 тисяч доларів (2,7 мільйона гривень) у новому побудованому будинку.
  4. Дніпро. Однокімнатні квартири в Дніпрі у 2020 році пропонували по 27 тисяч доларів (736 тисяч гривень) у старих будинках і по 45 тисяч доларів (1,2 мільйона гривень) у новому зданому будинку. Двокімнатні квартири були доступні за ціною від 35 тисяч доларів (953 тисяч гривень) до 61 тисячі доларів (1,7 мільйона гривень), трикімнатні – від 44 тисяч доларів (1,2 мільйона гривень) до 85 тисяч доларів (2,3 мільйона гривень).
  5. Харків. За словами експертів, у Харкові ціни на готові квартири та у комплексах, які ще будуються, суттєво не відрізняються. Однокімнатну квартиру у Харкові в старому будинку чи у новому на етапі котловану можна купити за 26 тисяч доларів (708 тисяч гривень), двокімнатну – за 41,5 тисячі доларів (1,1 мільйона гривень), трикімнатну – від 44,5 тисячі доларів (1,2 мільйона гривень) до 75,6 тисячі доларів (2 мільйони гривень).

Фахівці відзначили, що трикімнатна квартира у старому житловому фонді Харкова обходиться дешевше, ніж однокімнатна квартира у столиці. При цьому замість однокімнатної квартири у Києві можна купити чотири однокімнатних у новобудовах Одеси.



Що стосується невеликих міст і населених пунктів, тут ситуація виглядає трохи інакше. Наприклад, для покупки житла в Чернігові, з заробітною платою в розмірі 9000 грн накопичити на власне житло в середньому можна за шість років. Однак, тут також необхідно враховувати те, що вартість нерухомості з кожним роком може змінюватися, так само як і курс долара.

Швидко назбирати на покупку квартири вийде у Кривому Розі. Тут однокімнатні квартири без ремонту в середньому коштують близько 7 500 доларів. Це говорить про те, що з заробітною платою 10 000 грн купити свою квартиру вийде вже через два роки. Вартість нерухомості в цьому місті низька через несприятливу ​​екологічну ситуацію.

А може все-таки кредит?
Іпотека – це кращий варіант, якщо для покупки квартири не вистачає частини необхідної суми. Не варто брати кредит на покупку нерухомості «з нуля». Річ у тому, що чим більше сума кредиту, тим більше вам доведеться переплачувати за такі бажані квадратні метри. Оформляючи розстрочку на придбання квартири на тривалий термін, ви переплачуєте майже у два рази. Це може привести до значного зростання боргу, як наслідок до його подальшої невиплати і навіть до втрати тільки що купленої квартири.

Але, в тому випадку, якщо вам не вистачає зовсім трохи, взяти розстрочку на рік і нарешті в’їхати в таку бажану квартиру буде одним з найбільш правильних варіантів.

План накопичення грошей на покупку своєї квартири
Накопичити гроші на покупку квартири – це завдання не з легких. Перш за все це пов’язано з тим, що середня зарплата звичайного робітника на сьогодні становить 10-15 тисяч гривень. Отже, цих грошей ледь вистачає на те, щоб прогодувати сім’ю і оплатити комунальні послуги.



Але, якщо ви вирішили збирати на свою власну нерухомість, необхідно дотримуватися таких принципів фінансової грамотності:

  • Відмова від шкідливих звичок. Як показує статистика, в середньому на покупку сигарет в рік йде близько 20 000 грн. Звичайно, 30 грн на день – це майже непомітно. Але якщо цю цифру порівнювати з річними витратами, можна пожертвувати звичкою тютюнопаління.
  • Геть зайві витрати! Імпульсивні придбання займають досить велику частину нашого місячного бюджету. Це говорить про те, що якщо не витрачатися на дрібниці і ходити в магазин зі списком того, що вам необхідно купити, річний бюджет середньостатистичної української сім’ї може поповнитися приблизно на 25 000 грн.
  • Не міняйте коло спілкування, але міняйте обставини. Якщо ви вирішили накопичити на власне житло, варто забути про відвідування клубів і ресторанів. Реалії такі, що в середньому на одну людину за вечір витрачається 1 200 грн. Якщо ту ж компанію перенести додому або на природу (в літній час), в рік можна заощадити до 40 000 грн.
  • Відмова від використання автомобіля. Щоденні поїздки на громадському транспорті дають можливість заощадити значну суму. Якщо на заправку і технічне обслуговування машини щотижня необхідно до 700 грн, то витрати на автобус, тролейбус або трамвай на місяць становитимуть приблизно 600 грн.
  • Якщо ви ведете здоровий спосіб життя і не збираєтеся змінювати свої звички, замість походу в спортзал, можна організувати тренування на свіжому повітрі. Але, якщо без спортзалу взагалі ніяк, замість оплати кожного заняття окремо, економніше буде купити річний абонемент.

Перераховані способи економії з першого погляду можуть здатися чимось з області фантастики. Але, як показує практика, якщо почати слідувати цим рекомендаціям, накопичити на власне житло виходить набагато швидше.

Як купити квартиру, маючи невеликий бюджет?
Якщо ви точно знаєте, що накопичити на свою квартиру швидко не вийде, щоб прискорити процес, можна розглянути такі альтернативні варіанти:

  • Оформити договір ренти з літньою самотньою людиною, який проживає у власній квартирі. Згідно з умовами, вам потрібно буде доглядати за цією людиною, купувати продукти, платити квартплату. Після смерті господаря житлоплоща по закону перейде у вашу власність.
  • Купівля нової квартири в заставу іншої нерухомості. Цей спосіб є вигідним в тому випадку, якщо ви хочете купити дорожчу квартиру, нім маєте зараз.
  • Іпотека. Цей спосіб розглядався вище. Якщо у вас вже є певна сума і не вистачає всього трохи, оформити кредит на покупку квартири має сенс.

Щоб наблизитися до мети придбання власної житлоплощі необхідно намагатися економити на всьому і збільшувати свої накопичення. Раціональне розподілення доходу дасть змогу придбати житло кожній людині з середнім рівнем доходів.

Які можна зробити висновки?
Щоб накопичити на однокімнатну квартиру, щомісяця необхідно відкладати мінімум одну тисячу доларів. Безумовно, заробляючи 8 000 грн в місяць назбирати на придбання житла буде не просто. Але, якщо враховувати сукупний дохід всіх членів сім’ї та навчитися заощаджувати, мрія стане реальністю.

Переглядів: 2517, сегодня — 2
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися