Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2023, 11:18

США, ЄС і Велика Британія тиснуть на три країни через санкції проти російської нафти — Reuters

США, ЄС і Велика Британія тиснуть на Ліберію, Маршаллові Острови і Панаму, вимагаючи, щоб вони посилили контроль над суднами, які ходять під їхніми прапорами з російською нафтою, що продається за ціною, вищою за граничну. Про це повідомляє Reuters.

США, ЄС і Велика Британія тиснуть на Ліберію, Маршаллові Острови і Панаму, вимагаючи, щоб вони посилили контроль над суднами, які ходять під їхніми прапорами з російською нафтою, що продається за ціною, вищою за граничну.
Фото: pixabay.com

Читайте «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

Агентство зазначає, що це чергова спроба Заходу гарантувати обмеження ціни на морські поставки російської нафти в $60, яке було встановлене, щоб покарати росію за війну в Україні. Санкції, які передбачають обмеження максимальної ціни на російську нафту, були запроваджені наприкінці 2022 року, але набули чинності недавно.

Зазначається, що листи, які надіслали владі Панами, Маршаллових Островів і Ліберії, підписали заступник міністра фінансів США Брайан Нельсон, голова відділу міжнародних фінансів казначейства Великої Британії Ліндсі Вайт і голова відділу фінансових послуг Європейської комісії Джон Берріган.

За даними аналітичної компанії Lloyd's List Intelligence, близько 40 % із приблизно 535 танкерів цього тіньового флоту належать компаніям, зареєстрованим на Маршаллових Островах.

Видання стверджує, мета тиску США та їхніх союзників — не скоротити кількість суден, що перевозять російську нафту по воді, але посилити контроль за дотриманням стелі цін і підвищити витрати рф при транспортуванні нафти.

Читайте також: США прагнуть до 2030 року вдвічі скоротити доходи рф від нафти та газу

У самих листай йдеться про зростання кількості спроб обійти цінові обмеження на російську нафту, встановлені G7 і про високий рівень ризику, пов’язаного з суднами, які не надають західних страхових та інших послуг і шукають інші прапори.

Відповідно, США, ЄС і Велика Британія просять Ліберію і Маршаллові Острови підвищити обізнаність учасників торгівлі про те, що їхній прапор не повинен використовуватися для танкерів, які перевозять нафту за ціною, вищою за граничну.

Також зазначається, що самим трьом країнам санкції не загрожують.

Нагадаємо

«Мінфін» писав, що доходи найбільших російських виробників нафти і природного газу впали на 41% за перші дев'ять місяців 2023 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися