Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2023, 16:16

Бруківка та стадіони важливіше. Рада не підтримала вилучення у громад «військового» ПДФО

Верховна Рада відправила на повторне друге читання законопроєкт № 10037 про вилучення з місцевих бюджетів надходжень від податку на доходи фізичних осіб, одержані військовослужбовцями, поліцією й особами рядового і начальницького складу. Про це написав перший заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк в телеграм-каналі.

►Читайте сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

Що відомо

«Парламент не схвалив до другого читання законопроєкт № 10037. „За“ — лише 223 голосів. Відправили на повторне друге 265 [голосами]», — написав Железняк.

Голова податкового комітету Данило Гетманцев написав, що: «На жаль, парламент не підтримав перерозподіл військового ПДФО. ️Парламентарі вирішили, що бруківка і стадіони важливіші за дрони і зброю для армії. Політиканство та популізм перемогли державництво. Але ненадовго. Буде повторне друге».

Податок на доходи фізичних осіб з основною ставкою 18% — головне джерело доходів місцевих бюджетів. Через повномасштабне вторгнення росії у 2022−2023 роках в Україні зросла кількість військовослужбовців та їхні зарплати, що автоматично призвело до збільшення бюджетів громад, де розташовані військові частини.

Це своєю чергою вилилось у численні скандали з державними закупівлями.

Нагадаємо

У вересні 2023 року Кабінет міністрів запропонував тимчасово вилучити «військовий» ПДФО з місцевих бюджетів та передати його до спеціального фонду державного бюджету. За оцінкою уряду, це повинно було дати 120 млрд грн на закупівлю дронів і виробництво зброї.

Коментарі - 44

+
+60
Бедный папа
Бедный папа
17 жовтня 2023, 16:50
#
Стадион так стадион
+
+90
Три літри
Три літри
17 жовтня 2023, 17:00
#
Яка шедевральна манипуляція від редакції — ПДФО виявляється йде лише на бруківку та стадіони.
+
+15
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 21:18
#
А на що ще?
Ні ну я розумію, можна басейни, йолку за мільйон поставить, але по суті це ж те саме.
Ну можна ще премії працівникам міськради виписать, але як це впливає на війну?
Стадіон же в селі за 145 млн грн будувать почали не тому, що Маск там відкрив завод Тесла, просто з тої громади безробінних або з з/п 5-7 тис позабирали в армію, надходження ПДФО зросло в 10 раз, от і почалося: кому війна а кому клондайк. Витрати ті ж, а надходження зросли в рази, от людей і заносить.
+
+45
Три літри
Три літри
17 жовтня 2023, 21:51
#
А на що ще?

ремонт доріг, оплату праці вчителів та лікарів і купа інших витрат — звернись до своєї міської ради і дізнайся
+
+15
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 21:58
#
Віталій не мели дурниць, вчителі та лікарі отримують однакові ставки по всій Україні і фінансуються вони з державного бюджету. А бруківка це і є дорога.
+
+60
Три літри
Три літри
17 жовтня 2023, 22:07
#
Фінансуються вони з місцевого бюджету — відкрий закон і почитай

Заодно пошукай як розподіляється ПДФО, куди саме він перераховується. Підкажу: подумай де знаходиться військова частина до якої відноситься військовослужбовець.
+
+15
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 22:13
#
Віталій НЕ МЕЛИ ДУРНИЦЬ, бо твої чергові перли вже за межею здорового глузду. Мобілізація це не влаштуватися на роботу в в/ч, чи ти думав, що ПДФО з мільйона мобілізованих осідає по декількам десяткам сіл де є в/ч?
+
0
Три літри
Три літри
17 жовтня 2023, 22:16
#
У відео яке ти навів як доказ того що гроші в бюджеті від військових йде мова про ремонт очисних споруд. Це теж «бруківка»?
+
+15
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 22:33
#
Віталій ти дупля не відбиваєш як це працює, і з кожним постом пишеш все більші дурниці. Очисні споруди до ПДФО не мають і мати не можуть ніякого відношення. ПДФО йде в міський бюджет, а очисні споруди це є окрема юридична особа-водоканал чи т.п., зі своїм бюджетом, наповнення якого відбувається за рахунок ведення госп.діяльності, надання послуг водовідведення і т.п.
+
+15
KValera
KValera
17 жовтня 2023, 22:38
#
Matroskin. Водоканал міська рада може фінансувати, бо в більшості випадків це комунальне підприємство.
+
+15
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 22:47
#
В ДЕРЖБЮДЖЕТІ 2023 року
освіта — 156 млрд грн;
охорона здоров’я — 176,1 млрд грн.
знову нерозібрались, 320 млрд виділили «дурні депутати», і тільки Віталій зна, що освіта й медицина фінансується з міського бюджету, ай да Віталька.
+
+15
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 22:50
#
Може фінансувати у вигляді субвенцій, а може й не фінансувати й обанкротити, обов’язку такого нема. Може бути комунальне, але це не вимога закону, може бути й ні, міськрада може створити КП, а може передати в аренду. Але в будь якому випадку це орема юр.особа. В Києві це не КП а ПрАТ АК Київводоканал.
+
+15
82845392
82845392
18 жовтня 2023, 1:13
#
> Фінансуються вони з місцевого бюджету

Местные бюджеты на здравоохранение регулярно получают некислые дотации из государственного, так что это «в молоко».
К закону есть немало вопросов по делу, например, какого хрена туда вписаны полицейские? Или почему отбирать эти средства нужно одинаково у Купянска, который раздалбывают ежедневно, и Ужгорода, который отлично себя чувствует и даже комендантского не нюхал?
+
+15
Gazzbut
Gazzbut
17 жовтня 2023, 22:31
#
От прописки работника не зависит, а от места регистрации юрлица которое платит пдфо за работников, 65% пдфо идет тергромаде, 35% в киев как-то так
+
0
Gazzbut
Gazzbut
17 жовтня 2023, 22:39
#
Бюджетний кодекс України

Стаття 64. Склад доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад
1. До доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад належать:
1) 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб (крім податку на доходи фізичних осіб, визначеного пунктом 1−1 частини другої статті 29 цього Кодексу), що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на відповідній території (крім території міст Києва та Севастополя);
+
0
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 23:08
#
Мобилизация в армию это не трудоустройство в бахмутском окопе или какой то в/ч, Вы не меняете прописку и не рассчитываетесь с работы и ПДФО с Вас снимают туда где и снимали только с военной з/п. И место рег.юр лица там не при чем, АТБ зарегистрирована в Днепре, но ПДФО за работников Львовского магазина платится в бюджет Львова.
+
0
Gazzbut
Gazzbut
18 жовтня 2023, 0:14
#
Зп получают значит подоходній платить нужно, а на счет атб вообще то даже на упаковках есть место регистрации производителя и место изготовления, наверно єто шото значит, можно найти шо и как, но только возьми ті и ищи, я реально заебался в разніх группах в телеге обьяснять идиотам разную хуйню шо Украина не корпорация и органі власти регистрируются как юрособи, ердпоу должно біть у всех юрлиц, законі действительні несмотря на то шо печати нет и т. д. возьми сам и найди, ти ж тут крутого барігу строишь — позвони своему бухгалтеру и спроси шо и как
+
+15
matroskin
matroskin
18 жовтня 2023, 1:00
#
Боже, шо Вы несете ? При чем к ПДФО вообще чем они торгуют кто производитель того товара и где он зарегистрирован ?
+
+15
Три літри
Три літри
18 жовтня 2023, 8:45
#
При чем к ПДФО вообще чем они торгуют кто производитель того товара и где он зарегистрирован ?

Бо ПДФО перепаховує роботодавець, а не сам робітник.
І перераховує він до місцевого бюджету того міста де зареєстрований.

Коли мова йде не про завод чи ферму де працювала люлина, а про військову частину до якої людина потрапила після мобілізації — її ПДФО буде перерахований бухгалтером військової частини саме до місцевого бюджету міста де ця частина знаходиться. А не туди де людина прописана.

По місту прописки податки потрапляють лише у ФОПів бо вони самі за себе платять податок. І хоч це не ПДФО, але для айтішників це якби типу він. Але після мобілізації айтішника податки за нього все одно буде платити військова частина і платити вона їх буде до свого місцевого бюджету.
+
+15
matroskin
matroskin
18 жовтня 2023, 10:59
#
Бутлю, ти шо пяний ?
Ти читав те на що я відповідав, чи те що відповідав.
Яка різниця АТБ торгує польськими макаронами чи рошеновським печивом, ПДФО сплачується з з/п до місцевого бюджету місця знаходження магазину і абсолютно не важливо хто виробник товару яким вони торгують.
+
0
Три літри
Три літри
18 жовтня 2023, 23:28
#
ПДФО сплачується з з/п до місцевого бюджету місця знаходження магазину

тут ти все правильно кажеш

тепер тобі залишилось згадати що військова частина куди мобілізований житель Ківерців — знаходиться не в Ківерцях, а фіг його зна де, наприклад у Харківській області
і тому вона заплатить податок до бюджету району Харківської області

Ми саме про це тобі і розповідаємо увесь день – місто Ківерці не отримує податок з заплат мобілізованих жителів, а села тим більше бо у сел навіть ТРО не може бути то звідки там податки військових зʼявляться
+
+15
matroskin
matroskin
18 жовтня 2023, 23:37
#
Та Ви вчора писали, що то взагалі фейк з тими Ківерцями.
Тепер от що наче й не фейк але то гроші не повязані з військовими. Не розкрите тільке Вами просте питання звідки Ківерцям так поперло, напевно Маск там завод відкрив і пару тисяч нових робочих місць з європейськими з/п добавились, а фейкомети журналісти придували фейк про військове ПДФО.
+
0
Три літри
Три літри
18 жовтня 2023, 23:44
#
Та Ви вчора писали, що то взагалі фейк з тими Ківерцями.
Тепер от що наче й не фейк


де я сказав що не фейк? Твоє твердження що стадіон будується на гроші військових це фейк — у відео мер міста (а не голова села як казав ти) нічого такого не каже

Не розкрите тільке Вами просте питання звідки Ківерцям так поперло

ти цю тему почав — тобі і досліджувати звідки і чи взагалі поперло бо може в них і раніше були такі гроші
я в Ківерцях не живу, мене інші бюджети цікавлять

а фейкомети журналісти придували фейк про військове ПДФО.

так, це ж їх хліб

он диви як всесвітні ЗМІ охоче розігнали фейк ХАМАСа про лікарню, а в українських взагалі відсутні поняття репутації
+
0
matroskin
matroskin
19 жовтня 2023, 0:41
#
де я сказав що не фейк?
То почитай свій вчорашній пост 17 жовтня 2023, 21:53
ти цю тему почав — тобі і досліджувати
То ти хоча б статтю почитав, яку коментуєш, все давно вже всими досліджено, цитата із статті яку Ви коментуєте 2 день не читавши
Податок на доходи фізичних осіб з основною ставкою 18% — головне джерело доходів місцевих бюджетів. Через повномасштабне вторгнення росії у 2022−2023 роках в Україні зросла кількість військовослужбовців та їхні зарплати, що автоматично призвело до збільшення бюджетів громад, де розташовані військові частини.
Це своєю чергою вилилось у численні скандали з державними закупівлями.

Дістав.
+
0
Три літри
Три літри
19 жовтня 2023, 9:58
#
То ти хоча б статтю почитав, яку коментуєш, все давно вже всими досліджено, цитата із статті яку Ви коментуєте 2 день не читавши

ти так пишеш ніби ми сперечаємось про розмір податку чи про те що він йде до місцевих бюджетів.

Ні, ми сперечаємось до якого саме місцевого бюджету йде цей податок і ти казав що він йде до того місцевого бюджету де прописаний мобілізований.
Але стаття підтверджує те що тобі казав я та інший твій опонент: по місцю прописки ніяких надходжень податку від військових немає, бо:
— будь який роботодавець перераховує податок до місцевого бюджету того міста чи області де знаходиться його підприємство
— військові частини виплачуючи гроші що контрактнику, що мобілізованому платять податок до свого місцевого бюджету який може бути за 500 км від місця прописки військового, ніякої зарплати за мобілізованим не зберігається

Ти традиційно не спроможний визнати свою помилку і продовжуєш весь вчорашній вечір дискутувати зі своїм бутлем
+
0
matroskin
matroskin
19 жовтня 2023, 11:02
#
Бутлю.
1. Про що ми сперечаємося, я вже х.з., я тебе лиш запитав на що міськрада тратить кошти крім благоустрою міста і з/п собі. Ти почав розказувать що ще міськрада платить з/п медикам і вчителям далі що поперло ПДФО це взагалі «фейк» і т.д.
2. Я ніде не писав, що ПДФО платиться по прописці працівника, не треба свої хворі фантазіі приписувать мені, я писав не Вам, а Gazzbutu, що ПДФО платять по місцю знаходження обєкту, а не по адресі реєстраціі юр.особи. Ви ж як завжди, влізли, абсолютно не читаючи про що мова зі своїми фантазіями які коментуєте як мої.
3. Я ніде не писав що з/п за мобілізованими зберігається, це чергова твоя фантазія яку ти приписуєш мені, я навпаки писав, що так було але наче відмінили.
+
0
Gazzbut
Gazzbut
18 жовтня 2023, 11:20
#
Так разбрался бі и сказал шо при чем, *** мусор или чинуша, возможно есть нюансі и філії или відокремлені підрозділи юрособи платят по месту фактического нахождения, а не по месту регистрации материнской юрособи
+
0
Три літри
Три літри
18 жовтня 2023, 8:44
#
Мобилизация в армию это не трудоустройство в …или какой то в/ч

ні, це саме воно і є — людина «працевлаштовується» до в/ч бухгалтер якої і нараховує йому зарплату, а звідти бере суму на сплату ПДФО та відправляє її до місцевого бюджету того міста де знаходиться ця в/ч

Бачу що ти в черговий раз сів в лужу бо не читав закон.
І в черговий же раз не маєш сміливості визнати помилку
+
0
matroskin
matroskin
18 жовтня 2023, 11:02
#
Бутлю не тупи, мобілізованих не звільняють, за мобілізованими залишається його місце роботи, більше того навіть йому там платять середню з/п, з/п вроді збирались наче відмінити але місце роботи мобілізованого не змінюється. Не путай з контрактниками.
+
0
Три літри
Три літри
18 жовтня 2023, 23:34
#
Як же ти любиш виставляти себе на посміховисько

«
Раніше за законом за мобілізованими зберігалося робоче місце, посада, а також роботодавець платив їм середню зарплату. 19 липня до Кодексу законів про працю України внесли зміни, зокрема до ст. 119. В ній говориться, що за призваними на військову службу, мобілізованими або тими, хто служить за контрактом зберігається лише робоче місце та посада.
«
https://suspilne.media/272841-aki-prava-mobilizovanih-pracivnikiv-ci-zberigaetsa-za-nimi-seredna-zarplata-i-roboce-misce/
20 серпня 2022
+
0
matroskin
matroskin
19 жовтня 2023, 0:11
#
Бутлю, ти що вже знову встиг нажертися ?
Ти читай, хоча б те що коментуєш.
Просто прочитай, а потім коментуй.
+
+15
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 21:25
#
При цьому всі розуміють що рано чи пізно це урветься, тому намагаються в будь який спосіб ці гроші потратити з максимальною вигодою для себе. От тому і будують в селі стадіони по 150 млн., основними гравцями на яких через рік будуть місцеві корови, але головне «освоїть кошти».
+
0
Три літри
Три літри
17 жовтня 2023, 21:53
#
Стадіон же в селі за 145 млн грн будувать почали не тому, що Маск там відкрив завод Тесла, просто з тої громади безробінних або з з/п 5−7 тис позабирали в армію, надходження ПДФО зросло в 10 раз, от і почалося: кому війна, а кому клондайк

гарно ти фейки споживаєш 🤪
+
0
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 22:00
#
Ага, як же не спожити коли сільський голова сам на себе «фейк» підтверджує.
https://www.youtube.com/watch?v=UPkfgUt9Oho
+
0
Три літри
Три літри
17 жовтня 2023, 22:13
#
Не знаю де ти почув що він підтверджує. На 2:10 Ковальчук каже що грошей ще немає і це заплановані витрати.

Більш того схоже ти відео не дивився бо в ньому декілька раз проговорено що Ківерці це місто, і що Ковальчук міський голова.
+
0
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 22:28
#
Та нашо його дивитися, Три літри сказав, що то «фейк» знач так воно і є.
Журналюги нерозібрались, як свого часу і до цього часу податкова, тільки Віталій все зна.
+
0
Три літри
Три літри
18 жовтня 2023, 8:39
#
Та нашо його дивитися

Дійсно нащо тобі його дивитись навіть якщо це ніби твій аргумент

Так само і с розподілом податку — нащо читати закон щоб пересвідчитись що він не йде в села

Классіка від Матроскіна
+
0
matroskin
matroskin
18 жовтня 2023, 11:06
#
Та ні це класика від Бутля.
То тіки податкова ПКУ не читала, а це вже і ВР з КМ затормозили і
320 млрд заклали в держбюджет на освіту і медицину. І тільки Віталька єдиний на всю Україну дочетався, що таки це фінансується з місцевого бюджету. :)
+
0
KValera
KValera
17 жовтня 2023, 22:39
#
Matroskin. А як казначейство пропускає ці видатки?
+
0
matroskin
matroskin
17 жовтня 2023, 22:52
#
Які саме? Міськрада є розпорядник коштів, є рішення міськради про виділення ФОПу чи ТОВ 150 млн на будівництво стадіону. В чому проблема? Юридично мають право.
+
+45
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
18 жовтня 2023, 5:33
#
Самое смешное в этой истории — не было бы «брусчатки» и «стадионов» все бы дружно говорили что …где «брусчатка»???
+
+15
Три літри
Три літри
18 жовтня 2023, 8:52
#
100%

більш того це може бути одночасно: зранку в місцевому чаті питають чому на дорозі яма, ввечері чому міська влада не хоче допомогти військовим, а наступного ранку чому довго ремонтують водопровід
+
+15
matroskin
matroskin
18 жовтня 2023, 11:57
#
Дело не в брусчатке или стадионах, а в существующей несправедливой системе распределения ПДФО. Это было всегда, просто сейчас заговорили ибо возросли масштабы.
Есть условный Вася, который живет с семьей в Львове, он подписал контракт его оформили в в/ч которая находится в лесу возле с.Мелкое Винницкой области, а по факту отправили защищать Авдеевку. В итоге сельсовет с. Мелкое получает ПДФО с сотен таких Вась, это при том что в самом селе 200 человек. Даже если б нет было войны, Васе инфраструктура с.Мелкое глубоко пофиг, т.к. он 24/7 должен быть в части что в лесу, а его семья в Львове, сельсовету тоже не нужно на Васю тратить деньги, елка или фонтан ему не нужны, уличное освещение и канализация в части свои.
Вот потому у нас и есть села имеющие возможность построить стадион который не может позволить себе обл.центер.
+
+15
matroskin
matroskin
18 жовтня 2023, 12:11
#
И ещё немаловажное
Сельскому главе с.Мелкое не нужно переживать о поддержке налогоплательщиков,
военные никогда не поинтересуются куда ушло их ПДФО, почему плохие дороги, нет уличного освещения и т. п. Они же не выбирают его. Естественно для главы с.Мелкое это джекпот, НО в/ч есть в 1 из 100 сел, а что ж остальным.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися