Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 квітня 2023, 9:50

Опендатабот запустив моніторинг змін в єдиному держреєстрі в режимі реального часу

Опендатабот спільно з Міністерством юстиції створив новий сервіс, який дозволяє отримувати повідомлення про зміни компаній в Єдиному державному реєстрі (ЄДР) вже за п’ять хвилин від їх внесення.

Опендатабот спільно з Міністерством юстиції створив новий сервіс, який дозволяє отримувати повідомлення про зміни компаній в Єдиному державному реєстрі (ЄДР) вже за п’ять хвилин від їх внесення.
Фото: epravda.com.ua

Читайте «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

Що це дає

244,5 тисяч змін в Єдиному державному реєстрі зафіксовано за період з березня 2022 року по квітень 2023 року. Здебільшого вони стосувались змін директорів, власників та юридичних адрес компаній.

Опендатабот спільно з Міністерством юстиції України створили новий сервіс, який дозволяє отримувати повідомлення про зміни в реєстрі компаній одразу ж після їх внесення.

У випадках, коли дані компанії змінено без відома власників та керівників, найголовніше — дізнатися про це вчасно. Відтепер компанії мають змогу отримувати інформацію про зміни у своїх реєстраційних даних вже за п’ять хвилин як вони з’явились в ЄДР. Це сприятиме більш ефективному захисту активів компаній.

Водночас банки, які підключаться до Опендатаботу, зможуть швидко та самостійно визначати, кому з їх клієнтів потрібно актуалізувати інформацію. Це допоможе фінансовим установам виконувати вимоги Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Адже банки зобов’язані забезпечувати актуалізацію даних у разі суттєвих змін у діяльності клієнта, таких, як зміна керівника, власника, адреси тощо.

Кількість змін, внесених до головного реєстру для бізнесу, почала значно зростати з травня 2022 року — 12,2 тисячі. Пік припадає на грудень 2022 — тоді було внесено 26 тисяч змін. Після цього кількість змін зменшувалась. Станом на квітень 2023 року було зареєстровано 11,6 тисяч змін.

Ризики рейдерства

Будь-які несанкціоновані зміни в реєстраційних даних компаній в ЄДР — серйозна проблема та ризики рейдерства для будь-яких компаній. Так, лише за перший квартал 2023 року вже зареєстровано 88 кримінальних справ, пов’язаних з фактами статей 205 та 206 ККУ.

Для порівняння, за весь 2022 рік було зареєстровано 131 кримінальну справу щодо рейдерства.

Коментарі - 4

+
+30
bonv
bonv
19 квітня 2023, 10:20
#
Гірше ж точно не буде ©
+
0
Три літри
Три літри
19 квітня 2023, 13:49
#
А де плашка «реклама»? П’ять хвилин це не в режимі реального часу бо РРЧ це секунди чи долі секунд.
+
0
AlSaher
AlSaher
19 квітня 2023, 13:59
#
РРЧ не долі і секунди, а залежить від конкретного юзкейсу.
+
0
Три літри
Три літри
19 квітня 2023, 14:10
#
Є термін який іноді виражений у конкретних числах реакції, іноді просто на маркетинговій мові має значення миттевої реакції. Але п’ять хвилин це не миттева, миттева це коли після внесення змін відразу надсилається повідомлення.

З іншого боку якщо час відгуку не критичний то і те що було до цього теж можна вважати РРЧ бо отримати інформацію протягом доби в такому випадку цілком прийнятний час. Тоді в чому новина?

https://www.radiosvoboda.org/a/28068076.html — 2016 рік, «OpenDataBot» – система, що попередить про рейдерство
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися