Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 лютого 2023, 10:49

The Insider: Ашан у РФ постачає товари військовим і сприяє мобілізації своїх співробітників. В компанії заперечили

Російський Ашан від початку повномасштабного вторгнення постачав товари для російських військових на окупованих територіях України. Про це пише Forbes з посиланням на розслідування The Insider.

► Читайте сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

Що відомо

Постачання військовим позиціонувалося як «гуманітарна допомога». У пресслужбі французького Ашана все спростовують і кажуть, що компанія «поза політикою».

Так звана гуманітарна допомога складалася як із товарів зі складів Ашана і товарів, зібраних волонтерами на території магазинів мережі у різних регіонах РФ. У деяких регіонах поставки організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади.

Зазначається, що згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести Ашан під санкції і призвести до виходу компанії з РФ.

Журналісти стверджують, що не тільки Ашан, а й холдинг «Леруа Мерлен» займався поставкою товарів на окуповані території. Зокрема, журналісти посилаються на опубліковане в грудні відео з Маріуполя, де можна побачити, як члени «Молодої Гвардії Єдиної Росії» розвантажують однакові палети з фірмовим знаком «Леруа Мерлен».

Читайте: Leroy Merlin може піти з ринку України — ЗМІ

Крім постачання товарів, Ашан допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників.

Компанія збирала і передавала у військкомати дані про своїх співробітників, а після оголошення мобілізації допомагала військкоматам виконувати норму: прямо на робочому місці співробітникам вручали повістки та пропонували звільнитися.

Російське керівництво Ашана від коментарів відмовилося, а у пресслужбі французького Ашана заявили, що компанія перебуває «поза політикою і жодною підтримкою військовослужбовців не займається».

Читайте: Ашан ізолює російський офіс: припиняє інвестиції та постачання

Коментарі - 7

+
+27
Три літри
Три літри
17 лютого 2023, 11:06
#
Не то щоб мені було дуже жалко за Ашан чи Леруа. Але якщо волонтери замовили щось в Ашані та Леруа — хіба це робить самі магазини постачальниками гуманітарки.

Так само і з військоматами. В Росії так само як і в Україні діє ще раданський принцим коли роботодавець відповідальний за свого робітника перед військоматом. Закон прямо забов’язує передавати дані про робітників до військоматів, а також забов’язує вручати повістки передані військоматами роботодавці - це аніяк не можна назвати як «допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників».

Тупа маніпуляція по стилю як бредні скабеєвой чи солов’я.
+
+45
Andrik044
Andrik044
17 лютого 2023, 14:29
#
Взагаліто робить) Це як казати що якщо рашка замовляє в ірана дрони, це не робить іран постачальником зброї росії.
Це ж не якийсь волонтер пішов в ашан і купив для мобіків 50 сміттєвих пакетів. А оптові замовлення зі складів, по вигідній ціні і зі згоди локального керівництва, яке знало куди будуть направлені ці товари
+
0
Три літри
Три літри
17 лютого 2023, 14:43
#
Ні, не робить — волонтери купили в магазина звичайний товар. Це не якась оптова продаж великої партії і не продаж особливого товару які вимагає від магазину перевірки контрагента та призначення закупівлі. Ти коли замовляєш замість однієї піци десять бо замовляєш їх на офіс — чув хоч раз питання про те для чого це замовлення? А всі піци так само приїзжають в фірмових коробках мережі.

Підтримка військових це коли магазин сам активно приймає участь у формуванні замовлення чи навіть робить це за свій кошт.
+
+30
Andrik044
Andrik044
17 лютого 2023, 15:49
#
Перед тим як відписувати, я зайшов на першоджерело і прочитав матеріал розслідування The Insider. І тільки тоді написав свій комментар, адже це потрібно мати «певний склад розуму» щоб втручатися у тему, знання в якій формуються лише на власних здогадках.

Я би вам радив поклікати на посилання, і ознайомитися з розслідуванням, там детально розписано як це все відбувалося, зі скрінами мейлів працівників Ашану та фотографіями людей та фактур. Знаю, там багато літер, але постарайтеся прочитати статтю повністю, потім перечитати ваші комментарі і зробити певні висновки на майбутнє.
+
0
Три літри
Три літри
17 лютого 2023, 16:14
#
Хм, ну якщо Ви такий обізнаний то чому сперечаєтесь зі мною, а не пишете окремий коментар про брехню редакціі?

Тут в статті сказано лише про пакети: «Журналісти стверджують, що не тільки Ашан, а й холдинг „Леруа Мерлен“ займався поставкою товарів на окуповані території. Зокрема, журналісти посилаються на опубліковане в грудні відео з Маріуполя, де можна побачити, як члени „Молодої Гвардії Єдиної Росії“ розвантажують однакові палети з фірмовим знаком „Леруа Мерлен“.»

Повторююсь: мені однаково на репутацію Ашана чи Леруа. Але ґрунтуватися звинувачення на пакетах — це повна фігня. Це все написено в моєму першому коментарі. Те саме стосується і взаємодії з військкоматами яка відбувається згідно законодавству, а не через ініціативу цих фірм.
+
0
eastpakk
eastpakk
18 лютого 2023, 14:39
#
Разницу между паКетами и паЛетами не знаете?
+
0
Три літри
Три літри
17 лютого 2023, 16:22
#
До слова з новини про заяву украінського офіса Ашана стало відомо що розслідування робив Белінгкат. Тут в новині про це ані слова. Ви читали оригінал, знаєте про те що редакція Мінфіна бреше… але мовчите.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися