Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 грудня 2022, 14:05

Індекс олів'є 2022: Як за рік змінилася вартість новорічного салату

За рік індекс вартості популярного салату, без якого традиційно не обходиться жодне новорічне застілля, зріс на 45%, що у загальному дорожче на 94 грн для середньої української родини. Про це повідомив український сервіс доставки продуктів Zakaz.ua, який проаналізував у столичних супермаркетах зростання цін на продукти, що входять до складу страви.

За рік індекс вартості популярного салату, без якого традиційно не обходиться жодне новорічне застілля, зріс на 45%, що у загальному дорожче на 94 грн для середньої української родини.
Фото: poradnyk.com.ua

Читайте «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

Загальна вартість продуктів

Протягом року через війну зросли ціни майже на всі категорії товарів. Зокрема, подорожчання торкнулося всіх продуктів, які входять до складу популярного новорічного салату.

Найбільше підскочила ціна на овочі, а саме на моркву та цибулю — на 180%. На поличках супермаркетів цінники на ріпчасту в середньому становлять 30 грнкг, тоді як у грудні 2021 ціна була близько 11 грнкг. Кілограм моркви вартує 21,80 грн, а минулого року ціна була близько 8 грн.

Також відчутно подорожчали огірки. Кілограм свіжих овочів коштує в середньому близько 76,8 грнкг. Квашені солоні огірки — 44−102 гривень за кілограм. В деяких магазинах їх продають у вакуумній упаковці по 400−800 грамів, також їх можна придбати на вагу.

Відомо, що яйця цього року побили всі небачені рекорди та суттєво подорожчали. Наразі середня їх вартість на поличках супермаркетів становить близько 65 грн за десяток, що на 90% дорожче, аніж в грудні 2021 року.

Водночас майонез у середньому подорожчав на 33%. Пачка соусу жирністю 72% та вагою 300 грамів коштує близько 39,9 грн, тоді як тогорічна ціна була 29,9 грн. Причина цього явища проста: головні інгредієнти в складі майонезу — яйця та соняшникова олія — також зросли в ціні.

Банка консервованого горошку цьогоріч обійдеться від 30 до 50 грн. Найдорожчий інгредієнт салату — варена лікарська ковбаса. Діапазон цін великий — від 210 до 300 грн за кілограм.

У скільки обійдеться приготувати салат на сім'ю

Для визначення вартості індексу олів'є 2022 року за основу взято найкласичніший та популярний в народі рецепт страви з інгредієнтами у розрахунку на загальну вагу 3 кг.

До його складу входять наступні компоненти: картопля, морква, яйця, свіжі або мариновані огірки, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, овочі, майонез.

Аналітики розрахували, як змінилася вартість необхідної кількості інгредієнтів салату за класичною рецептурою.

У підсумку з’ясувалося, що за тиждень до Нового року приготувати 3 кг салату олів'є до святкового столу на середню сім'ю українцям коштуватиме 303,99 грн, тоді як станом на 26 грудня 2021 року ціна становила 209,9 грн. Вартість відносно минулого року зросла на 45%.

З цього робимо висновок, що собівартість 1 кг олів'є цьогоріч становить майже 102 гривні.

Для тих, хто не хоче готувати олів'є самостійно, є можливість придбати одразу готовий салат в популярних українських мережах супермаркетів. Щоправда, це коштуватиме дорожче. Ціни на готову страву коливаються від 174 до 285 грн за кілограм залежно від складу інгредієнтів салату та магазину ритейлера.

Історія салату

Попри той факт, що сама назва салату «Олів'є» походить від імені начебто французького кухаря, цю страву не можна вважати французькою. Крім того, справжній рецепт салату насправді був давно втрачений.

Як свідчать архівні документальні записи, історія «Олів'є» почалось з Люсь'єна Олів'є - співвласника готелю-ресторану «Ермітаж», який працював у Москві на початку 1860-х років.

Існує припущення деяких дослідників, що справжнім ім'ям Люсь'єна Олів'є було звичайне — Микола. Але скориставшись нагодою та фактом, що він був французьким підданим (що було не рідкістю у царській Росії), Микола змінив ім'я, щоб підкреслити свою французькість в інтересах реклами готель-ресторану.

Рецепт салату у тому вигляді, який ми знаємо на сьогоднішній день, був вигаданий в СРСР. До цього в Україні не було характерним для новорічного застілля готувати «Олів'є», дана традиція почала зароджуватися після Другої світової війни.

І суттєву роль в цьому відіграла політика кулінарної уніфікації радянського союзу. У громадян СРСР для новорічного меню був невеликий набір продуктів, до того ж їх було важко дістати через дефіцит.

Спочатку в українських традиціях більш популярним був саме салат «Вінегрет». Салати ж «Олів'є» та «Оселедець під шубою» потрапили на новорічний стіл українців у другій половині 20-го століття. Зокрема, після того, як їх почали показувати в радянських кінофільмах.

Тому не дивно, що в останні роки у сучасній Україні ця застаріла традиція серед населення поступово виходить з моди. Крім того, українці активно намагаються позбутися радянських звичаїв та відроджувати традиції, що були притаманні саме українському народові.

Коментарі - 3

+
0
Андрій М***к
Андрій М***к
27 грудня 2022, 18:21
#
Їб*ш їх Вова! (С) поворознюк
+
+14
claribel
claribel
27 грудня 2022, 19:42
#
Хороша інформативна стаття для тих, кого дуже хвилювала ціна цибулі. Хуже нє будєт… А виявилося, що може бути хуже. І дуже сильно…
+
+30
shabash
shabash
27 грудня 2022, 23:34
#
Сначала в украинских традициях более популярен был именно салат «Винегрет». Салаты же «Оливье» и «Селедка под шубой» попали на новогодний стол украинцев во второй половине 20 века. В частности, после того как их начали показывать в советских кинофильмах.

Неудивительно поэтому, что в последние годы в современной Украине эта устаревшая традиция среди населения постепенно выходит из моды. Кроме того, украинцы активно пытаются избавиться от советских обычаев и возрождать традиции, присущие именно украинскому народу.


Давайте почитаем про «Винегрет» на Википедии:

Слово «винегрет» на русском языке в «Словаре поваренном, приспешничьем, кандиторском и дисталлаторском» 1795 года означает соус из уксуса и масла[18]. В сочинении по домоводству Н. П. Осипова «Старинная русская хозяйка, ключница и стряпуха» 1794 года «венигрет» предлагается готовить из филе отварной рыбы с каперсами, анчоусами, оливками, мелкими огурцами и свёклой под соусом из уксуса, прованского масла и горчицы[19]. Согласно легендам, название «винегрет» русским закускам с уксусной заправкой дали французские повара, появившиеся в России в начале XVIII века, а крёстным отцом винегрета считается знаменитый повар Талейрана Антуан Карем, которого к императорскому двору в Санкт-Петербург прислал П. И. Багратион[20].

Как-то неловко получается. Кому-то, наверное, надо бы объясниться перед СБУ за такую неполиткорректную статью.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися