Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2022, 8:26

Ексголову Нацбанку Шевченка оголосили у міжнародний розшук — ЦПК

Ексголову Нацбанку Кирила Шевченка оголосили у міжнародний розшук. Про це повідомляє Центр протидії корупції із посиланням на інформацію, озвучену на засіданні Вищого антикорупційного суду, на якому підозрюваному заочно обирають запобіжний захід.

Ексголову Нацбанку Кирила Шевченка оголосили у міжнародний розшук.
Фото: epravda.com.ua

►Підписуйтесь на «Мінфін» у Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

Що відомо

Прокурор САП заявив, що 20 вересня Шевченко виїхав з України за службовим паспортом у відрядження до Лондона. Відрядження завершилося за день, проте в Україну він не повернувся. Ексголова НБУ самостійно відправив себе у відпустку: спочатку до 30 вересня, а потім продовжив її до 7 жовтня.

«4 жовтня Шевченко заявив через пост у фейсбуці, щойде у відставку нібито через проблеми зі здоров'ям, а вже через два дні НАБУ повідомило йому про підозру. Цього ж дня Шевченко написав, що підозра стала для нього несподіваною, а сам він знаходиться за кордоном на лікуванні», — сказано у повідомленні ЦПК.

Читайте: Я не був зручним головою НБУ: Шевченко відповів на звинувачення у підозрі

При цьому, за словами адвоката, його підзахисний перебуває у Відні (Австрія), де став на консульський облік та орендував житло.

«Хоча на засіданні адвокат надав медичний висновок приватної австрійської клініки, датований лише 6 жовтня. Йдеться лише про рекомендацію лікарів провести певні діагностики, здати аналізи та утриматися від поїздок на великі відстані», — зазначає ЦПК.

САП стверджує, що Шевченко мав повернутися до України, оскільки його бронювання як військовозобов'язаного було автоматично знято з моменту звільнення парламентом, а категоричної заборони на далекі переїзди він не має, лише рекомендації.

Також прокурор повідомив, що Шевченко відмовляється надати слідству номер свого телефону та адресу електронної пошти, хоча про підозру йому точно відомо, про що він сам пише у фейсбуці. Адвокат пояснив, що це право самого Шевченка надавати або не надавати що-небудь слідству, проте слідча суддя розцінила такі дії підозрюваного як зловживання правом", — передає з місця подій ЦПК.

Читайте: Ексголова НБУ Шевченко каже, що не переховується від слідства

Зазначається, що 28 жовтня Шевченка викликали на допит як підозрюваного. Оскільки він не прийшов, НАБУ та САП оголосили його у міжнародний розшук, до цього він перебував лише у національному розшуку. За словами прокурора, Шевченко ухиляється від слідства та суду.

«Адвокат же наполягав, що обвинуваченню відома австрійська адреса Шевченка і тому він клопотав про виклик підзахисного через процедуру міжнародно-правової допомоги. Суд у виклику відмовив, оскільки процедура обрання заочного запобіжного заходу не передбачає участі підозрюваного, а захист не надав доказів неможливості. Після цього адвокат заявив відвід слідчому, в задоволенні якого згодом відмовили», — повідомляє Центр протидії корупції.

Передісторія

6 жовтня Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру голові Національного банку Кирилу Шевченку. Кримінальне провадження проти нього стосується періоду, коли він очолював Укргазбанк.

Читайте також: НАБУ повідомило про підозру голові НБУ Шевченка та в.о.глави Укргазбанку

Пізніше Шевченко у Фейсбуці написав, що інформація про оголошення підозри стала для нього несподіваною — він дізнався її зі ЗМІ, перебуваючи за кордоном на лікуванні.

Автор:
Анна Недогибченко
Редактор стрічки новин Анна Недогибченко
Пише на теми: Фінанси, банки, економіка, інвестиції

Коментарі - 2

+
+15
Володимир Нєтряпко (гіга-ватнік)
Володимир Нєтряпко (гіга-ватнік)
9 листопада 2022, 9:37
#
За традицією 95-го квартала хату вже спалили, чи на новий рік цю подію відклали?
+
+38
Klimo
Klimo
9 листопада 2022, 9:47
#
Классика. Цирк
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися