Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 жовтня 2022, 18:42

Я не був зручним головою НБУ: Шевченко відповів на звинувачення у підозрі

Кирило Шевченко прокоментував свою відставку з посади голови НБУ. За його словами, коли він оголосив про своє рішення піти у відставку, то повністю усвідомлював відповідальність за фінансову стабільність та репутацію країни напередодні найважливішого засідання Ради МВФ (7 жовтня) та вирішив назвати лише одну з причин відставки — погіршення стану здоров'я. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Кирило Шевченко прокоментував свою відставку з посади голови НБУ.
Фото: facebook.com/KyryloShevchenkoCEO

«Я не став говорити про майже дворічний політичний тиск, який посилився напередодні мого рішення і, власне, зумовив серйозне погіршення проблем зі здоров'ям. Я не був зручним головою Національного банку», — заявив Шевченко.

За його словами, інформація про оголошення підозри стала для нього несподіваною — він дізнався про неї зі ЗМІ, перебуваючи за кордоном на лікуванні.

«Офіційно заявляю: озвучені правоохоронцями „виявлені факти“ є результатом передчасних висновків, зроблених на основі поспішних та недоведених суджень. Я готовий відповідати за кожен свій підпис! Оскільки кожна угода, укладена Укргазбанком за мого керівництва, була на 100% ринковою», — наголосив він.

Шевченко також підкреслив, що за більш ніж 28 років своєї професійної діяльності він жодного разу не змінив своєї совісті та гідності. За його словами, за час, коли він очолював Укргазбанк, йому з командою вдалося вивести банк на якісно новий рівень.

Читайте також: НАБУ повідомило про підозру голові НБУ Шевченка та в.о.глави Укргазбанку

«Ми змогли перетворити „зелений“ напрямок на успішну фінансову модель, і стали одними з лідерів у сегменті екобанкінгу. За той період, коли я був його керівником, Укргазбанк успішно проходив стрес-тестування НБУ і досяг зростання чистих активів на 98 млрд грн (майже у 6 разів), збільшення на 53 млрд грн (у 4 рази) кредитно-інвестиційного портфеля, на 91 млрд грн — портфеля коштів клієнтів, який щорічно демонстрував позитивний фінансовий результат (за 2019 рік прибуток банку склав 1,3 млрд грн)», — зазначив Шевченко.

Він також заявив, що всі фінансові операції АБ «Укргазбанку» підтверджені forensic, які спільно проводять Baker Tilly International і Deloitte Touche Tohmatsu, а також окремим діагностичним обстеженням PwC. Крім того, Укргазбанк перевірявся як державний банк Державною аудиторською службою.

За результатами всіх цих перевірок не було виявлено жодних порушень. Усі операції були здійснені згідно з чинним законодавством та в рамках цінової політики Укргазбанку.

Підтвердженням успішності тодішньої роботи вже після проведених аудитів є підписання Укргазбанком та Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) спочатку Меморандуму, а згодом і угоди про кредит із можливістю конвертації в акціонерний капітал банку.

«Я вважаю проявом політичного переслідування та зведення рахунків реанімацію саме зараз кримінальної справи, якій уже 3,5 роки і весь цей час вона так і не розслідувалася. Однак сам факт справи періодично використовувався для репутаційних атак на мене. Таким чином мене намагалися — але безрезультативно — схилити до рішень, які я вважаю шкідливими для фінансової стабільності держави та загрозою для інституційної незалежності НБУ», — сказав Шевченко.

Він додав, що існують й інші чинники, які прямо свідчать про позапроцесуальну природу такого переслідування, але сьогодні про них говорити він не захотів.

«Я завжди працював на благо країни. І в найважчі часи довів свій професіоналізм, командну роботу та патріотизм. На цих принципах стоятиму і далі», — додав ексголова НБУ.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 17

+
+45
sacha2222
sacha2222
6 жовтня 2022, 19:28
#
Тільки суд може визнати злочинець чи ні. Натомість вся метушня яка розгорнута в засобах масової інформації це брудні маніпуляції проти професійної, ефективної, порядної людини. Комусь дуже потрібна ця посада. Або команда Гонтаревоі, Смолія, Рожковоі зводить рахунки з чиним головою за професійну, принципову, порядну позицію Шевченка.
+
+42
Peter Sauber
Peter Sauber
6 жовтня 2022, 20:29
#
Це сарказм?)
+
+15
An GenShuo
An GenShuo
6 жовтня 2022, 22:12
#
Зараз він ще напише, що то все Порошенко! ахах
Шевченко — відверто слабкий керівник, чиясь рука для контролю НБУ, не більше.
Сподіваюся, що Пишного затвердять новою головою!
+
0
Fuzzy
Fuzzy
11 жовтня 2022, 13:56
#
Тобто Ви вважаєте що названий Вами наступний керівник буде сильним та абсолютно незалежним?
+
0
matroskin
matroskin
11 жовтня 2022, 17:42
#
Як хтось з чиновників може бути незалежним?
Що за маячню Ви пишите? Президент и депутати обираються народом і мусяць хоч щось для цього робити, а чиновник Вася-незалежний, що хоче то і робить от він незалежний. Хоче собі мільйон премії випише, хоче мільярд, хоче курс зробить 100, хочить 10, захоче взагалі весь ЗВР країни пропьє.
Як Ви це собі уявляєте взагалі? Ну хай не голова НБУ, просто «незалежний поліцейський», чи «незалежний суддя»? Ну присудив «незалежний суддя» що Львів це рф, далі що? Посягати на святе святих його незалежність, чи возєднуватись з рф.
У нас унітарна країна, якщо тут будуть незалежні чиновники, то на країні можна ставить хрест.
+
0
Fuzzy
Fuzzy
11 жовтня 2022, 18:53
#
Шановний matroskin,
це коментар мого посту?
якщо так, то Ви не вникли в його суть — мається на увазі інституція, яка діє на основі законодавства, а не телефонного права.
у будь-якому разі у дискусію з Вами не вступатиму. безпечного вечора.
+
0
matroskin
matroskin
11 жовтня 2022, 21:16
#
Щоб інституція діяла в межах законодавства, потрібна інституція яка б це контролювала, тобто вже нема «незалежності».
От «незалежний» голова НБУ видав з ЗВР 10 млрд $ допомоги банку «МММ», формально він нічого не порушив. Банк з грошима зник, що далі? Понять і простіть? Так він завтра весь ЗВР вкраде.
Весь світ тримається на системі противаг, по іншому бути не може. Який сенс в країні, де президент і ВР обираються народом, а судді суддями? Який сенс в уряді, якщо голова НБУ «незалежний» і буде робити те що вважає за потрібне?
+
0
matroskin
matroskin
11 жовтня 2022, 21:27
#
Ви розумієте, що мова йде не про приватну шаурмятню, а про наші з Вами гроші, а чиновник лише найнятий нами працівник, то ж про яку незалежність може йти мова? От уявіть що Ви найняли прораба, а він замість стройки, просто краде куплені Вами стройматеріали, і на Ваші питання де ділась цегла, розказує, що він вже незалежий, а Вам не варто сюди сунуть носа, просто мовчки підвозьте стройматеріали далі.
+
+116
matroskin
matroskin
6 жовтня 2022, 22:21
#
Порядна людина в Україні не може займати якусь серйозну посаду, тому що за неї потрібно заплатити і обіймаючи платити регулярно причому сумми куди більші ніж вся з/п+робити все що тобі скажуть зверху.
+
+29
mantis05
mantis05
6 жовтня 2022, 19:32
#
Вангую, что поедет в Лондон, как другая голова НБУ) все такие святые, вот только от расследований- драпают за бугор. Вот этому кадры надо запретить, до конца расследования
+
+87
matroskin
matroskin
6 жовтня 2022, 19:55
#
Ну ничего нового, как только оттягивают от корыта-начинаются откровения и недовольство прошлой работой, а пока у корыта-то *** оттянешь, любыми способами держутся дабы ещё б «попрацювать на благо країни»
+
+15
VIP2108
VIP2108
6 жовтня 2022, 20:14
#
Так как он все говорили, говорят — и будут))
+
+40
matroskin
matroskin
6 жовтня 2022, 21:57
#
Не, ну за 30 лет один таки был: при Юще-Зинченко вроди, поработав месяц, сказал: я думал мы как и обещали-страну реформировать будем, а грабить, то я не с вами и ушел.
+
0
2276
2276
7 жовтня 2022, 9:05
#
То навіщо він погоджувався на посаду, щоб тепер жалітись що на нього тиснули? Якщо на нього тиснули чому він тоді зразу не пішов з посади і не сказав про це публічно, ну таке (((
+
0
Fuzzy
Fuzzy
11 жовтня 2022, 13:58
#
Він вже два рази намагався піти, якщо пам’ятаєте
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
7 жовтня 2022, 10:08
#
Ключове це докази, свідки і підписи/документи. Питання в тому, чи буде їх достатньо. Він спілкувався через замів, ті далі нижче. Тому щоб притягнути колишнього голову,с спочатку треба замів хто керував в т. ч. цим притягнути і визнаті в суді провину.
+
0
user mf
user mf
7 жовтня 2022, 14:54
#
Я знаю його з 90-х, у ФіК він був нач управління. Він хороша людина (нормальний чувак), але він не Центральний банкір.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися