Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 вересня 2022, 11:05

Німеччина готова до припинення постачання російського газу — Шольц

Німеччина та Європа готові пережити наслідки, якщо Росія вирішить повністю припинити постачання газу. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляє Bloomberg.

Німеччина та Європа готові пережити наслідки, якщо Росія вирішить повністю припинити постачання газу.
Фото: oilreview.kiev.ua

Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіну»: головні фінансові новини

Деталі

Він зазначив, що Німеччина підготувалася до того, що Росія припинить постачання газу через війну проти України. За його словами, Німеччина встановила термінали на північному узбережжі країни для імпорту зрідженого газу.

«Ми заощадили газ. Ми знову використовуємо виробничі можливості вугільних електростанцій. На початку наступного року у нас буде можливість використовувати південнонімецькі атомні електростанції, що залишилися, якщо це буде необхідно», — сказав канцлер.

Інша думка

Однак твердження канцлера про те, що країна готова до припинення постачання російського газу, було оскаржене Асоціацією міст та муніципалітетів Німеччини, яка представляє близько 14 000 муніципалітетів та селищ по всій країні, а також економічним аналітичним центром DIW.

На їхню думку, найбільша економіка Європи знаходиться у центрі енергетичної кризи континенту, оскільки президент Росії Володимир Путін скорочує постачання газу у відповідь на санкції, пов'язані з війною в Україні. Наростає побоювання, що Німеччина може зіткнутися з хвилею банкрутств внаслідок кризи.

Читайте також: Країни Євросоюзу не домовилися про обмеження цін на російський газ

«Хакерська атака та/або перевантаження електромережі можуть призвести до серйозного відключення електроенергії», — заявив газеті Welt am Sonntag президент асоціації Герд Ландсберг.

За його словами, таке навантаження може виникнути, якщо надто багато домогосподарств підключать електричні обігрівачі замість газових.

Складні часи

Марсель Фратцшер, президент німецького аналітичного центру DIW, заявив у суботу медіамережі RND, що очікує на більш тривалий спад економіки в Німеччині.

Читайте також: Ціни на електроенергію в Німеччині злетіли до нового максимуму

«Рецесія неминуча, ми вже переживаємо спад», — сказав Фратцшер, додавши, що він стурбований тим, що економіка не відновиться швидко і натомість у 2023 році скоротиться.

Він також зазначив, що 2024 рік також буде складним і попередив, що Німеччині загрожує кілька років стагфляції — ситуація, в якій економічний спад та депресивний стан економіки поєднуються зі зростанням цін (інфляцією).

Коментарі - 6

+
+30
bonv
bonv
11 вересня 2022, 15:48
#
Дуже добре щоб всі були готові і опустили росію нижче плінтуса.
+
0
Elvis
Elvis
11 вересня 2022, 22:43
#
Завтра посмотрим как газ на это отреагирует
+
0
Я Саня
Я Саня
11 вересня 2022, 23:44
#
Поживемо-побачимо. Нас також лякали що без кацапського газу замерзнемо. Ну нажаль доведеться відкласти програму по оздоровленню планети, саме тому переходили на газ. Пуцька прогає, якось люди жили без газу і зараз проживуть.
+
0
Elvis
Elvis
12 вересня 2022, 10:28
#
Люди, да, жили, а вот производства — нет. Без газа будет сложно, не катастрофа. Дополнительно нужно следить за банкротствами и рефинансом предприятий в Германии. Это будет показатель зависимости от газа
+
0
Я Саня
Я Саня
12 вересня 2022, 23:49
#
Для того щоби прожити без російського газу, європа може цілком без проблем допалювати електрикою ну і опускати темературу в домах на 2−3 градуси. Єдина катастрофа це — для земельки, доведеться виймати вугільні станції. Тобто, відстрочка до переходу на чисте повітря. Багато хто не зрозумів чому така проблема виникла і що її в принципі можна вирішити. І вже вирішено, підготовлено. Ну і звичайно напряг, потрібно піднапрягатися для переходу і т.д. Але ніякої катастрофи не буде.
+
0
Elvis
Elvis
13 вересня 2022, 14:24
#
АЭС еще распаковать надо и будет все огонь
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися