Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 березня 2022, 10:58

США можуть відмовитись від російської нафти

У Конгресі підготовлено законопроект про заборону імпорту російської нафти. Він також передбачає призупинення нормальних торговельних відносин із Росією, пише Радіо Свобода.

Законопроект, російська нафта, США, санкції проти Росії
фото: zn.ua

Про що йдеться

Група американських законодавців заявила про те, що її учасники підготували законопроект про розрив із Росією та Білоруссю «постійних нормальних торговельних відносин», які передбачають мінімальні торгові тарифи.

«У той час, як Росія продовжує неспровоковану атаку на українців, ми домовилися про законодавчий шлях, який призведе до заборони імпорту енергетичних продуктів з Росії та призупинення нормальних торговельних відносин з Росією та Білоруссю», — йдеться у заяві законодавців.

Законопроект підтримують лідери Конгресу, які представляють і Республіканську, і Демократичну партію. Цей законопроект можуть розглянути найближчим часом. У разі його схвалення він надійде на підпис президенту США Джо Байдену, який досі формально не висловлювався за такий захід, побоюючись, що він може призвести до підвищення цін пального у Сполучених Штатах.

Читайте також: Shell продовжує купувати нафту в РФ, але обіцяє передати прибуток Україні

Які будуть наслідки

Відомо, що близько 7% нафти, яка споживається в країні, імпортується з Росії. Однак у неділю Держсекретар США Тоні Блінкен заявив, що Білий Дім розглядає можливість заборони імпорту російської нафти.

Скасування статусу «нормальних торгових відносин» з Росією та Білоруссю призведе до 30% зростання імпортного мита на російські та білоруські товари. Нині вони становлять 3%. Основний експорт Росії у США — нафта, метали, у тому числі платина та добрива.

Подібні заходи відповідають на російське вторгнення в Україну. Їхня мета — завдати фінансової шкоди Росії та позбавити її фінансових коштів, які їй необхідні також на ведення військової кампанії в Україні.

Коментарі - 2

+
+45
bonv
bonv
8 березня 2022, 11:17
#
То відмовляйтесь поскоріше. 3% не проблема.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 березня 2022, 14:38
#
5 % кажуть, але то не суттєво. Все одно мізер в світовому вимірі. Китай буде брати зі знижками… турки та індуси. З газом простіше, він трубний, а якщо вирубити Європу, то китайці фізично взяти не зможуть, а нову трубу ніхто не будуватиме.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися